adatvizualizáció

Magyar siker az Information Is Beautiful díjátadón 

Szerdán Londonban osztották ki az Information Is Beautiful díjat, amely az év legszebb, legötletesebb, leginkább formabontó adatvizualizációs munkái előtt tiszteleg. Kategóriákra bontva mutatjuk meg a győztes munkákat – a magyar dataviz közösség számára legfontosabbal kezdve. Nézd meg, kik nyerték a 2019-es év adatvizualizációs Oscar-díját!

Megjelenítés és információs tervezés 

Aranyérem: Market Cafe Magazine – A Zine About Data Visualization / Market Café Mag

Tiziana Alocci and Piero Zagami 2017-ben alapította a világ első adatvizualizációs magazinját, a Market Cafe Magazint. A független, saját kiadású és terjesztésű londoni kiadvány vitte az idei infótervezési kategória aranyérmét.

Ezüst: Plot Parade / Krisztina Szucs

Szűcs Krisztina Plot Parade névre keresztelt kísérleti diagramkészítő eszköze (lásd kiemelt képünkön) ezüstöt nyert. A program által kínált sablonok segítségével különböző szemet gyönyörködtető ábrákat készíthetünk egyszerű adathalmazok felhasználásával.

Bronz: Flowmap.blue / Ilya Boyandin

A harmadik helyezett Flowmap egy ingyenes térképkészítő program, mely Ilya Boyandin keze munkáját dicséri. 

Művészet, szórakozás és kultúra 

Aranyérem: Codex Atlanticus / The Visual Agency 

Leonardo Da Vinci Atlanti Kódexét öltöztette digitális köntösbe a Visual Agency csapata. Keletkezési sorrendben lapozhatjuk végig a mester írásait és rajzait, akár témák szerint böngészve közöttük. A munkát a neten kívül a milánói Biblioteca Ambrosiana múzeumban tekinthetjük meg. 

Ezüst: The History Of The Forbidden City: A Visual Explainer / South China Morning Post

A South China Morning Post a pekingi Tiltott Város történetét vizualizálta. Az elkészült infografika minőségét fémjelzi, hogy ezidáig közel kétmillió kattintást hozott a weboldalnak. 

Bronz: How God Has Spoken: Before And After The Silence / Karen Sawrey

Karen Sawrey Isten bibliai megszólalásairól készített grafikonokat – különös tekintettel az Ó- és az Újtestamentum közötti eltérésekre. 

Hírek és aktuális ügyek 

Aranyérem: How Kerala’s Dams Failed To Prevent Catastrophe / Reuters

A Reutersnek számos nagyszerű munkát köszönhetünk, az idei IIB nyertes az indiai áradások témáját feldolgozó adatmegjelenítés lett. 2018 augusztusában a heves esőzések több mint ötmillió keralai állampolgár életét forgatták fel, és kétszáz ember halálát okozták. 

Ezüst: What People In Switzerland Worry About / SRF Data

Korábban mi is beválogattuk kedvenceink közé a második helyezett SRF Data alkotását. Az adatok azt mutatják meg, milyen problémák nyomasztják leginkább a svájci embereket a mindennapok során. 

Bronz (holtverseny): Rich School, Poor School: Australia’s Great Education Divide / ABC News (Australian Broadcasting Corporation)

Korábban nem ismert adatokkal dolgozott az ABC News, mikor az ausztráliai iskolák anyagi helyzetét vizsgálta. A gazdag és szegény iskolák között tátongó szakadék mélysége a helyi oktatási szakértőket is meglepte.

Bronz (holtverseny): Ahead Of the Fire / USA Today

Az USA Today díjazott munkája azt mutatja meg, hogy az Egyesült Államok nyugati területein pontosan hol milyen mértékű tűzveszély fenyegeti a lakosokat. 

Szabadidő, játék és sport 

Aranyérem: Live BMX Data Visualization / CLEVER°FRANKE

A sport népszerűsítésének érdekében a Clever Franke csapata úgy figyelte meg a Freestyle BMX bajnokság versenyzőit, hogy az általuk bemutatott gyakorlatok adatait élő egyenesben vetítette a nézők és a zsűri elé – a sport történelmében először. 

Ezüst: Legends, One-Club Men And Journeymen / Fútbolismo

Több mint százezer, a múlt század során aktív profi labdarúgó karrierjét mutatta be a Fútbolismo ezüstéremmel díjazott, rendkívül részletes munkája.  

Bronz: The Irregular Outfields Of Baseball / The Data Face

Nincs két egyforma baseball pálya. A Data Force ezeknek hét különböző típusát vizsgálta aszerint, hogy mi teszi őket megkülönböztethetővé, és hogy mindennek mi is az oka. 

Térképek, helyek és terek 

Aranyérem: Earth At Night, Mountains Of Light / Jacob Wasilkowski

Jacob Wasilkowski azzal a gondolattal játszott el, hogyan nézne ki a bolygónk, ha annak domborzata a fényszennyezettségtől függene. A végeredmény egészen lenyűgöző.

Hasonló munka készült már nálunk is: ebben Európa felszínét a különböző országok eltérő GDP-je befolyásolta. 

Ezüst: Mercator. It’s A Flat, Flat World / TASS Russian News Agency

Erről a munkáról szintén írtunk már bővebbenA Mercator-vetület történetét, mindenkori hatását és esetleges tévedéseit egyaránt láthatjuk rajta. 

Bronz: OneSoil / OneSoil

Interaktív térképen hasonlíthatjuk össze Európa és az Egyesült Államok megművelt földterületeit és az ezeken termesztett növényeket. 

Emberek, nyelvek és identitás 

Aranyérem: A View On Despair / Sonja Kuijpers / Studio Terp

Mi sem bizonyítja jobban a társadalmi problémák iránti érzékenységünket, mint hogy ezen kategória összes díjazott munkáját bemutattuk már korábban olvasóinknak. Az aranyérmes digitális tájképről, amely a Hollandiában történt öngyilkosságok adatait ábrázolja, itt írtunk.

Ezüst: She Said More / Dr Cath Sleeman + Nesta

A kreatív iparágban dolgozó nők megjelenítéséről szóló adatvizualizációt a múlt hónapban mutattuk be

Bronz: Going Gray / Simon Scarr és csapata a Reuters számára

Az egyre inkább elöregedő Japán társadalmáról szóló Reuters-anyagról pedig bővebben itt volt szó nálunk. 

Politika és világ 

Aranyérem: 10 Years On / Weiyi Cai és csapata a Reuters számára

2008-ban a Lehman Brothers befektetési bank összeomlásának következtében az 1930-as évek nagy gazdasági világválsága óta történt legnagyobb pénzügyi krízis sújtotta a bolygót. A Reuters újságírói megnézték, mi változott az elmúlt tíz év során. 

Ezüst: The Millions Who Left / Zeit Online

Németország egyesítése óta emberek milliói hagyták el az ország keleti területeit, ezzel komoly demográfiai válságot okozva. A Zeit bemutatja ennek történetét, valamint arra is rávilágít, miért nem veszett ügy abban reménykedni, hogy hamarosan megoldódik ez a probléma.  

Bronz: Social Credit System: Breathing Scores? / Sara Dalla Rosa és csapata a Density Design Research Lab számára

A Density Design Research Lab felületén megjelent munka a kínai szociális kreditrendszer problémáját járja körül. 

Tudomány és technológia 

Aranyérem: Explore the Ocean – Interactive Scientific Poster / Science Communication Lab

A Science Communications Lab nyertes munkája egy interaktív tudományos plakát, melyen 3D-animáció, részletes adatmegjelenítés és audió-kommentár magyarázza a laikusok számára is érthető módon a bonyolult tengertudományt. 

Ezüst: Drowning in Plastic: Visualising The World’s Addiction To Plastic Bottles / Simon Scarr és csapata a Reuters számára

Így fulladunk bele szép lassan a műanyag palackokba. Az ezüstérmes infografika egy korábbi gyűjtésünk kiemelt szereplője volt.

Bronz: A Visual Introduction To Machine Learning—Part II: Model Tuning And The Bias-Variance Tradeoff / Stephanie Yee + Tony Chu az R2D3 számára

Stephanie Yee és Tony Chu mesterséges intelligenciáról szóló műve bronzérmet érdemelt a zsűri szerint. 

Rendkívüli 

Aranyérem: Starbucks Data Wall Experience / Accurat

Olaszország első Starbucks üzletének megnyitása alkalmából az Accurat egy hatalmas, padlótól plafonig érő, helyi kézművesek által a falba gravírozott adatvizualizációt készített a vállalat és kávéja történetéről. Mobilos appot is fejlesztettek hozzá, amely további információkkal egészíti ki az alkotást. 

Ezüst (holtverseny): Commute / Dataveyes

A Dataveyes az ingázás jelenségét -rendhagyó módon- nem az általunk megtett távolság, hanem az utazás közben minket érő hangszennyezés szempontjából vizsgálta. 

Ezüst (holtverseny): Wedding Data Viz: How We Designed For Feelings / Amy Cesal és Zander Furnas

Ez történik, ha két adatvizualizációban jártas ember házasságra adja a fejét… Amy Cesal és Zander Furnas az esküvőjükre meghívott vendégeiket olyan kitűzőkkel lepte meg, melyek bemutatják, hogy az adott vendég milyen kapcsolatban áll az ifjú párral, honnan és mióta ismeri őket. 

Bronz: IBM Technology Garden / Variable

A Variable a wimbledoni teniszbajnokság adatainak életre keltéséért kapott díjat. Adott meccs és a játékosok egyéni statisztikái, időjárás-előrejelzés, de még a weblátogatottság is látható a munkának köszönhetően.

Humanitárius 

Aranyérem: The Invisible Crime: Are We Failing Victims Of Sexual Violence? / Nicole Precel és csapata a The Sydney Morning Herald számára

Nicole Percel az Ausztráliában (és a világon még számos helyen) gyakran láthatatlan szexuális bűncselekmények ügyére hívja fel a figyelmet díjnyertes munkájában. A bűncselekmények számszerűsítésén túl a túlélők tapasztalatairól és az igazságszolgáltatás kudarcáról egyaránt beszámol a mű. 

Ezüst: China’s Muslim Gulag: Turning The Desert Into Detention Camps / Simon Scarr és csapata a Reuters számára 

Kína muszlimok százezreit tartja fogva a sivatag közepén. A Reutersen megjelent munka műholdas adatok kriminalisztikai elemzése révén mutatja meg ezen táborok rohamszerű terjeszkedését. 

Bronz: 3,121 Desperate Journeys: Exposing A Week Of Chaos Under Trump’s Zero Tolerance / Sam Morris és csapata a The Guardian számára 

Trump Amerikájában így telik egy bevándorló első hete az út megkezdésétől az országhatár átlépéséig – és ezek után. A Guardian több mint háromezer ember történetét meséli el ebben az adatvizualizációban.

Nem angol nyelvű kategória 

Simulation Shows Which Children Are Adopted (And Which Are Not) In Brazil / Vinicius Sueiro és csapata az Estadão-nál

A munka arra világít rá, hogy a Brazíliában állami gondozásban élő gyerekek számára milyen tényezők nehezítik, vagy éppen könnyítik meg az új családra találást. Nyersebben fogalmazva: azt láthatjuk, hogy bizonyos tulajdonságokkal rendelkező gyerekeket kisebb (vagy épp nagyobb) valószínűséggel fogadnak örökbe a szülők. Az ábrák, melyeken minden gyermeket egy virág jelképez, megmutatják, melyek ezek a szempontok, és milyen mértékben befolyásolják a szülői döntést. 

Közösségi szavazás

Tour De Drugs – Data Narrative / Hardik Chandrahas

Hardik Chandrahas diagramja a Tour De France doppingtörténetét, az érintetteket, az illegális sportdrogok globális használatát és annak hatásait mutatja be.

Kiemelkedő egyéni munka

Migration Waves és Plastic Profusion / Alberto Lucas López

A National Geographic és más platformok számára készített számos kiemelkedő munkájáért Alberto Lucas López kapta az egyéni legjobb díját. A globális migrációról szóló művéről itt írtunk hosszabban. 

Legügyesebb feltörekvő

All the Ways of Winning in Sports / Luke Jaaniste

Luke Jaaniste azt mutatja meg, hogy különböző sportágakban milyen tulajdonság alapján osztják ki az első helyezettnek járó díjakat – azaz mely sportágakban számít az, hogy ki a leggyorsabb, melyekben fontosabb például a pontosság, és így tovább.

Kiemelkedő készlet díja

Az Australian Broadcasting Corporation csapatának számos nagyszerű munkájáért, köztük az aktuális ügyek kategóriájában bronzérmet nyert munkájáért az ausztráliai iskolák eltérő anyagi helyzetéről.

Tanulói díjak

Megosztott díj az Észak-Korea térképészetéről szóló Cartographers of North Korea című munkáért Wonyoung So (a Massachusetts Institute of Technology hallgatója),

valamint a Fugazi nevű amerikai punkzenekar történetét feldolgozó Visualizing The History Of Fugazi című munkáért Carni Klirs (a Maryland Institute College of Art hallgatója) között.

A legeslegszebb 

A tudomány és technológia kategóriájában első helyezett Explore the Ocean – Interactive Scientific Poster című munka a Science Communication Lab-től.

Minden résztvevőnek gratulálunk!

Galambosi Eszter

A kiemelt fotón Szűcs Krisztina ezüstérmes munkája látható.

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás