Uncategorized

Tudni akarod, mennyi közpénz vándorolt az oligarchák zsebébe? Használd a Közpénzkeresőt!

Mostantól sokkal egyszerűbben és gyorsabban nézhetünk utána, hogy a közbeszerzési pályázatokon mely cégek, milyen projektekre és mekkora összeget kaptak magyar és uniós pénzekből. A Közpénzkereső adatbázisa még nem naprakész, de már most is sok érdekességet tartogat.

„Az átláthatóság az egyik feltétele annak, hogy az állam a közjó érdekében, és ésszerűen költse az adófizetők pénzét” – írják a projekt bemutatásában a kozbeszerzes.eu honlapján a készítők, és erre mi is csak helyeselni tudunk. A Korrupciókutató Központ Budapest munkatársai és önkéntesei arra vállalkoztak, hogy EU-s támogatás segítségével olyan honlapot hoznak létre, ahol a Közbeszerzési Értesítő adatbázisával ellentétben jóval könnyebben lehet majd a közbeszerzések között keresgélni.

A projekt egyelőre bétaverzióban működik, azonban így is többet nyújt, mint egyszerű adatbázis. Próbaképpen egy klasszikus példát választottunk és arra voltunk kíváncsiak, hogy a Közgép nevének beírására milyen eredményt érkezik. Egyrészt kaptunk egy sima listát, ahol feltüntetik, hogy milyen projektet nyert meg Simicska Lajos cége, ezért mennyi pénzt kaptak, milyen konzorciumi partnerekkel dolgoztak együtt, ki volt a megbízó, valamint a találat melletti kis nyílra kattintva az adott projekt részleteit is megnézhetjük egy külön oldalon.

lista

projektadatlap

Másrészt több ábrán is bemutatják a kapott eredményeket. Grafikonon ábrázolják, hogy adott évben (2007 és 2012 között, egyelőre eddig terjed az adatbázis) mennyi szerződést kötött a Közgép közpénzeket érintő projektekre, mekkora volt a szerződések összértéke, valamint az átlagára. Ebből kiderül, hogy ugyan 2011-ben 36 szerződésben szerepelt a Közgép neve, a legjövedelmezőbb év az adott időintervallumban mégis a 2009-es volt, amikor 101 milliárd forinthoz jutott a cég a közösből.

cri

 

Ugyanígy 2009-ben volt a szerződések átlagára is a legmagasabb: több mint 3 milliárd forint. A negyedik ábrán az úgynevezett CRI-t (Corruption Risk Index) tüntetik fel, amely azt mutatja meg, hogy egy-egy beruházás mennyire kockázatos korrupciós szempontból. Az oldal készítőinek tájékoztatása szerint a 0,2 feletti értékek közepes kockázatot jelentenek, a 0,27 felettiek pedig már magas szintnek számítanak. A Közgép értékei 2009 és 2012 között egyszer sem voltak 0,28 alatt.

szerződéscri

A grafikonok mellett, a találatok között szerepel egy térkép is, ahol az ajánlatkérő intézmény és a nyertes ajánlattevő cégek székhelyét tüntetik fel. Az oldal alján szereplő listát CSV-fájlként is letölthetjük, amelyet az Excel is kezelni tud, így később egy jól átlátható táblázatban tudjuk elemezni a találatokat.

excel

Mi az indulás napján teszteltük az oldalt, és a sebessége még egy kicsit döcögős volt, de összességében nagyon jó projektnek tűnik a kezdeményezés. Alig várjuk, hogy a 2013-as és 2014-es adatok között is turkálhassunk.

Megosztás