Uncategorized

Legyen szép? Egyszerű? Vagy olcsó? Térkép-készítő alkalmazások szemléje

Egy térkép-készítő alkalmazás lehet profi, egyszerűen kezelhető, vagy ingyenes. Egyidejűleg azonban legfeljebb csak két attribútum állhat fenn, ami látványos, az jó eséllyel fizetős és/vagy bonyolult – nagyjából ez lenne a térkép-készítő alkalmazások szemléjének a tanulsága.

 *****

Az összeállításunk elején szereplő alkalmazások az igényesebbek. Aki belevág, az készüljön fel rá, hogy legalább egy napig tanulmányoznia kell a dokumentációt, és így is lesz olyan részletkérdés, amit saját bőrén kell majd kitapasztaljon. Az eredmény viszont bőven kárpótol majd a befektetett erőfeszítésért: olyan eszközök ezek, amiket a „nagyok” a Wall Street Journal, a Pinterest vagy a Le Monde is használ.

A lista vége fele az egyszerűbb alkalmazásokat mutatjuk be, és nincsen ezekkel semmi baj. Nem biztos, hogy mindig a bonyolult megoldást kell választani adatok térben való elhelyezésére, sokszor egy ingyenes, fapados megoldás is tökéletesen megfelel a célnak. Ez fokozottan érvényes a médiára, ahol a gyorsaságért cserébe az olvasó simán elviseli, ha egy térképről látszik: nem reszelgette hetekig egy egész programozó-csapat.

 

Mapbox

Az egyik legösszetettebb, professzionális térkép-készítő alkalmazás fizetős. Létezik ugyan ingyenes csomag is, az azonban csak korlátozottan használható. Az ingyenes verzióban a tárhely mérete, a megjeleníthető adatok és a havonta engedélyezett megtekintések száma annyira alacsony, hogy legfeljebb csak hobbicélokra felel meg. A jó hír, hogy már egy alapszintű, havi 5 dolláros bérlettel is egy egészen jól használható, szinte teljesen igényreszabható szolgáltatást kapunk.

Az adatokat (formátum: ESRI Shapefile, KML, GeoJSON, GeoTIFF, PostGIS, CSV, and SQLite ) egy TileMill nevű, külön letöltendő alkalmazással kell feldolgozni (dokumentáció itt). A TileMill az adatok térképen való elhelyezését és megjelenítését szolgálja, magukat az adatokkal GIS-alapú térinformatikai programokkal kell feldolgozni (a TileMill számos ilyen programmal kompatiblis).

A TileMill-ből az adatokat .mbtiles formátumban lehet exportálni. A végeredmény egy interaktívvá tehető, igény szerint nagyítható vagy kicsinyíthető raszteres térkép, mely számos 256×256 pixel méretű képkockából (csempe, tile) áll. Ez gyorsaság szempontjából előnyös: ha csak egy részletét nézzük a térképnek, nem kell az egész térképet, hanem csak az adott részt mutató pár csempét betölteni.

 

Előnyök: igényre szabható

Hátrányok: fizetős, viszonylag bonyolult

Ki használja? Foursquare, Pinterest, Mozilla, Le Monde, Financial Times, USA Today, InfoAmazonia

 

Slow reprojection animation from Development Seed on Vimeo.

 

Tableau Public

A szoftver alapverziója ingyenesen letölthető, az adatújságírók körében nagyon népszerű. Elterjedtségének egyik oka, hogy sokoldalú: ugyanolyan könnyen lehet vele interaktív térképeket, mint különféle infografikákat készíteni.

Az elterjedésében minden bizonnyal az is közrejátszik, hogy nem igényel különösebb programozói ismereteket, az eredmény pedig könnyen beágyazható. Fontos részlet, hogy az adatokat a Tableau Public szerverein tárolják (felső limit: 1 GB), onnan bárki könnyen letöltheti azokat.

A Tableau Public oldalán számos oktatóvideó áll rendelkezésre, a plusz kérdéseket pedig egy közösségi fórumon lehet feltenni.

 

Előnyök: ingyenes, sokoldalú, kezelése egyszerű

Hátrányok: mivel nem kifejezetten térképes alkalmazás, összetett, igényesebb projektekhez kevés lehet

Ki használja? Wall Street Journal, The Guardian Datablog, New Scientist

 

 

CartoDB

A CartoDB egy nyílt forráskódú alkalmazás, melynek készítői egyszerre ígérnek egyszerű kezelhetőséget és személyre szabhatóságot. Az alkalmazás böngészőből, felhasználóbarát módon szerkeszthető, tehát nem kell külön programot letölteni hozzá. Számos adatformátumot (Excel, CSV, XML, SHP, GeoJSON) képes kezelni, és mivel adatbázis-alapon működik, a változások azonnal megjelennek a térképen. További előnye, hogy bőséges dokumentáció és felhasználói fórum is áll rendelkezésre, így lépésről lépésre bárki képes lehet CartoDB segítségével adatokat térképen megjeleníteni.

Sajnos fizetős és nem is olcsó: a belépőszintű bérlet is havi 29 dollár. Igaz, van egy ingyenes demóverzió, minimális tárhellyel, mely azonban leginkább kísérletezésre, mintsem profi felhasználására alkalmas.

 

Előnye: egyszerű kezelni, mégis személyre szabható

Hátránya: fizetős

 

guardian

 

Google Fusion Tables

A Google Fusion Tables egy kísérleti, online adatmenedzsment alkalmazás (ez azt jelenti, hogy a Google Drive-ben a Manage Apps menüben külön be kell kapcsolni), és mely többek között adatok Gogle Maps-en való megjelenítésére is alkalmas. Valószínűleg nem ez az alkalmazás fog szépségdíjat nyerni, de aki nem szeretne túl sok energiát belefektetni a térképébe, annak tökéletes.

 

Előnye: igyenes, egyszerű

Hátránya: nem személyreszabható

 

fusion

Forrás: http://googlecode.blogspot.hu/2011/05/visualizing-public-data-with-google.html

 

gisChart

A bétaverzióban elérhető gisChart az ingyenes, egyszerű (értsd: nem túlságosan személyre szabható) térképes alkalmazások táborát erősíti. Négy lépésben lehet adatokat térképen megjeleníteni: ki kell választani egy régiót a gisChart adatbázisában megtalálható 50 ezer régió közül (Magyarország, illetve a magyarországi megyék például megvannak), majd fel kell tölteni az Excel, CSV, vagy .txt formátumú adatokat. Némi személyre szabás után a térképet publikálni is lehet.

 

Előnye: ingyenes, egyszerű, gyors

Hátránya: összetettebb projektekhez kevés

 

gis

 

OpenHeatMap

Végtelenül egyszerű, ingyenes alkalmazás, mely az Open Street Mapen alapul, és mely segítségével hőtérképeken lehet megjeleníteni Excel és CSV fájlokat (Google Spreadsheet is működik).

 

Előnye: ingyenes, egyszerű

Hátránya: mint a nevéből is következik, semmi másra nem jó, mint hőtérképek elkészítésére

 

mort

forrás: http://www.openheatmap.com/examples/world_bank_data/

 

Sipos Zoltán

Megosztás