Egyéb

DÖGVÉSZ – Az ELTE-TÁTK kampuszán demonstráltak a gender studies-szak indulása ellen

“Dögvész. Visszatérés a természeti törvényekhez.” Ezen feliratokkal tiltakoztak az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának épületében az Alfa Szövetség és az Identitesz tagjai. Látványos megmozdulás nem volt, a képek önpromócióhoz kellettek. Munkatársunk a kampuszon tartózkodott, így az esemény élő közvetítése során Téglásy Imrét, az Alfa Szövetség vezetőjét is meg tudta kérdezni néhány témáról.

Az ELTE TáTK-n új mesterképzési szak indul gender studies, vagyis társadalmi nemek tanulmánya névvel. Ez a képzés más formában eddig is elérhető volt szakirányként, viszont az érdeklődők száma és a tudományág kiterjedtsége miatt önálló szak indítása mellett döntöttek az egyetemen. A társadalmi nemek tanulmánya elsősorban a nemek közötti, társadalomban tapasztalható egyenlőtlenségekkel foglalkozik, így ez a diszciplína nem csak a férfi-nő párosításon túlmenő koncepciókat foglalja magában, de kutatásokat végeznek például az egyenlőtlenségek hatásáról közgazdaságtani szempontból.

 

A szak indítása nem aratott osztatlan sikert a közbeszédben. Ez vezethetett oda is, hogy az Alfa Szövetség, mely egy örökbefogadással foglalkozó szervezet, az Identitesszel együtt tiltakozott a TáTK északi épületének egyik aulájában. Az  egyik szervező Identitesz korábban Konzervatív Hallgatók Szövetsége néven működött, és megírtuk róluk, hogy vezetőjük a Pax Hungarica nyíltan nyilas szervezet rendezvényén szólalt fel és a Pax Hungarica honlapjának tanúsága szerint évek óta részt vett rendezvényeiken. Több vezetőjük kapcsolatban áll a magyar szélsőjobbal.

 

Az Identitesz néhány tagja Téglásy Imrével, az Alfa Szövetség vezetőjével együtt transzparenseket tartott fel az aulában, míg felváltva fotózták egymást. A képek készítését szerkesztőnk a Facebookon élő videóval közvetítette, majd ezt követően rövid interjút készített Téglásyval.

 

 

Megosztás