makó

A rekordmelegben is kevesebb látogató volt a kibővített makói fürdőben, mint öt éve

Szobrok között pihenni, csúszdázni is lehet a makói Hagymatikumban, de a jegyeladások egyelőre nem igazolják, hogy megérte a fürdőt duplájára bővíteni. A szabadban a 20 éves medence várja a látogatókat, bent pedig elköltöttek 12 milliárdot. Árban versenyképes a hely, még akkor is, ha a hajdúszoboszlói vendégek ezt másképp látják.

Kisebb tömeg áll a fürdő előtt, 9-kor nyit, programra érkezhettek. Nem sokkal utánuk lépek az épületbe, a szauna és csúszda nélküli jegyért 5900 forintot kérnek egy felnőttől. Fél 10 sincs, egyre többen érkeznek, a csoportot is megtalálom: a régi medencékben babaúszást tartanak, énekszótól zeng a Makovecz-kupola. A makói Hagymatikumot mintegy 12 milliárd forintból bővítették, március végén adták át.

„A megújult és kibővített fürdő új épületrészének elkészültével Makó megint erősebb lett, és ezzel törlesztettünk valamit abból az adósságból is, amivel Makovecz Imrének tartozunk” – ezt Orbán Viktor mondta a kibővített fürdő március végi átadóján.

A Hagymatikum átépítésére mintegy 12 milliárd forint ment el, az indulásról a magyarepitok.hu írt. A 2021-es cikk szerint a „Makovecz Imre elképzelései és a Makona Tervező Iroda tervei alapján elkészülő beruházás megduplázza a mai fürdő kapacitását. A több mint 3200 négyzetméteres alapterületen megvalósuló fejlesztés során:

  • családi és élményzóna,
  • három fedett csúszdával ellátott csúszdatorony,
  • valamint napozóteraszos nyári öltöző épül,
  • és kialakítanak egy 220 négyzetméteres külső termál medencét,
  • egy hideg és egy meleg vizes kúttal bővítik a fürdő vízbázisát is.
Makói fürdő 2024. július

A Hagymatikum. Délelőtt bőven elférnek a vendégek, igazán telt ház nehezen alakul ki. A szerző felvételei, galéria.

A lap azt is hangsúlyozta, hogy „a több mint másfél éves beruházás során a fürdő – egy kültéri élménymedence kivételével – zavartalanul üzemel”.

Jó, nagyon jó, legjobb

A Lázár János-közeli promenad24.hu több lelkesítő cikket is írt az átadás óta:

  • áprilisban arról, hogy „Telt házzal pörgött húsvétkor a Hagymatikum”,
  • nem sokkal később, „A fürdőbővítésnek köszönhetően több turista érkezik Makóra”,
  • június 19-én, „Dupla annyi volt májusban a megújult és kibővült Hagymatikum vendégszáma, mint tavaly”,
  • június 30-án, „Hasít a Hagymatikum, dupla annyi vendég érkezik, mint tavaly”,
  • majd júliusban úgy fogalmaztak, hogy „hasít a Hagymatikum, a kibővített és teljessé vált makói fürdő forgalma a 2019-es turisztikai rekordévet is meghaladja. Pörögnek a programok, ezen a hétvégén is Aqua Fiestával várnak”.

Jó, hogy a 2019-es turisztikai évet említette a promenad24.hu, mert a Magyar Turisztikai Ügynökség rendszeresen nevezi csúcsnak azt a nyarat – az az MTÜ, amelyik megsértődött azon, amikor tavaly a jegyeladások kapcsán a Balatonról írtunk.

Kibővített kapacitás, hiányzó vendégek

Közadat-igénylésben kértünk ezért adatokat a makói fürdőt üzemeltető Makói Szolgáltatói Nonprofit Zrt.-től, 2019-re és 2024-re. Havi bontásban így alakultak a látogatószámok.

Az jól látható, hogy 2019 januárja és márciusa között többen voltak a makói fürdőben, mint 2024-ben. Az új részleggel kibővített egységet 2024 március végén adták át, ezután megugrott a látogatólétszám, májusban közel 40 százalékkal. De ez nem tartott sokáig, júniusban kevesebben mentek a fürdőbe, mint 2019-ben. Pedig, ahogy a ng.24.hu írta:

„A júniusi globális átlag 1,5 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet.

Ez már a 12. egymást követő hónap volt, amikor 1,5 Celsius-fokkal vagy annál is többel volt magasabb a havi globális átlaghőmérséklet a viszonyítási értékhez képest”, így ezzel rekord meleg júniusról beszélhetünk a cikk szerint.

Ráadásul a fürdőt kétszeres kapacitásra bővítették, vagyis a kevesebb látogató szellősebb intézményt jelent. Amikor az úszómestert kérdezem az új részekről, a csúszdák felé mutat. Majd azt mondja, bent van egy medence, az használható, a másik medence a csúszdáról érkezőknek készült. A korabeli közbeszerzés szerint kültéri termál medencével is terveztek, de annak nyoma sincs. A kinti meleg vizes medence 20 éves, a közeledő eső ellenére is kellemes. A Hagymatikum oldalán sincs nyoma a kinti termálnak.

A csúszdák közelében épült, emeleti Atlantisz világa egy padsor, kellemes zenével és szobrokkal. Aki VR szemüveget szeretne ehhez, 1500 forintért megkaphatja. A makói fürdő bővítése így inkább a csúszdákról szólt, semmint újabb, nagy felületű medencék létrehozásáról.

Növekvő bevételek, jegyáremeléssel

A Makói Szolgáltató NZrt. közlése szerint 2019-ben egy belépőből átlagosan 2115 forint bevételük volt, addig ez 2024 júniusában 4655 forintra nőtt. Mindez úgy jön ki, hogy az 5900 forintos teljes áru belépő mellé kistérségi kedvezményt is kínálnak, sőt, Makó kártyás kedvezménnyel mindössze 2450 forint a jegy.

Az üzemeltető az eddig működési tapasztalatokról azt írta az Átlátszónak, hogy „nagy örömünkre, a turizmus szempontjából eddig kiemelkedőnek tekintett 2019-es év első félévének látogatószámait is sikerült elérni, azt felülmúlni azzal, hogy a nyitás és ezáltal a beruházás hozadéka csak a tárgyidőszak második részétől mérhető, tekintettel az nyitás időpontjára. 2019. első félévének napijegyes látogatószáma 116.771 fő, míg ez a szám 2023-ban 88.967 fő volt, idén ez már 122.399 főt jelent”. A számok viszont is mutatják, hogy a felújítás alatt a fürdő sokat vesztett, pedig az építkezés kezdésekor azt állították,

„a több mint másfél éves beruházás során a fürdő – egy kültéri élménymedence kivételével – zavartalanul üzemel”.

Ehhez képest 2023-ban fele annyi vendég volt, mint 2019-ben.

Úgy folytatták, hogy „a bevételek jelentős növekedése mellett a fürdő fenntartásával, üzemeltetésével felmerülő költségeink is nőttek, hiszen egyrészről szükség volt a munkavállalói létszám bővítésére, továbbá a megnövekedett terület a mindennapos, ellátandó feladatok növekedését is vonja maga után. Ugyanakkor az pozitívum, hogy 30 fő Új munkavállalónak tudunk munkavállalási lehetőséget biztosítani”.

Az üzemeltető szerint a fürdőt egyedi építészeti megoldásai és modern, különleges élményelemei – Atlantisz világ, egyedi csúszdák, víz alatti VR-élmény, koktélmedence, Zsolnay gyógyvizes kút, automata hydromasszázs ágyak – teszik sikeressé, majd hozzátették, „az általános tisztaság, kedvesség minden körülmények között, kellemes víz és levegő hőmérséklet” is nekik kedvez. Úgy látják,

„nagy szükség volt arra továbbá, hogy a jelenlegi tinédzser korosztálynak tudjunk megfelelő minőségű élményelemeket biztosítani,

amelyek a fürdő bővítésével meg is valósultak, továbbá sok minden (pl. csúszdák) négy évszakossá váltak.” A fürdő vendégeinek „közel fele Romániából érkezik, 10-15% Szerbiából és természetesen sokan csodálják meg Makovez Imre építészeti csodáját határon belülről is”.

Img20240724093443

Szoborpark, pihenővel. Itt nincs víz, csak VR szemüveggel. A szerző felvétele.

A kijáratnál vendégkönyvet helyeztek el. A nyitott oldalon az szerepel, „I love Hungarospa Hajdúszoboszló! Sokkal jobb, egy kétgyerekes család Hajdúszoboszlóról… 6-9 éves gyerekek ott legalább tudnak csúszni…” Aláírás nincs. Az emlegetett hajdúsági fürdő valóban nagyobb, a 10100 forintos belépő is több, mint a makói. Hogy jobb lenne-e, azt csak a látogató tudja eldönteni, valójában igazságtalan Hajdúszoboszlót Makóval összehasonlítani. Hogy a Hagymatikum mikorra tudja megugrani saját árnyékát, mikor bővül igazán a látogatólétszám, valószínűleg a nyár végére fog kiderülni.

Segesvári Csaba

Címlapkép: a szerző felvétele

Megosztás