közpénzherdálás

Túristvándiban EU-s támogatásból épült minden, mégsem működik semmi

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az ukrán határ menti Túristvándiban az egy főre jutó bezárt épületek száma kettő. Pedig a településen az önkormányzat és magánszemélyek – főként a volt polgármesterek rokonai – több tízmillió forint uniós támogatást nyertek el a fejlesztésekre. A beruházások azonban nem sikerültek túl jól: az új óvoda és a piac például soha nem nyitott ki, de rövid működés után bezárt a húsüzem és egy étterem is. A korábbi polgármester nem kívánt tájékoztatást adni a projektekről, az új pedig egyelőre nem nézhetett bele a papírokba.  

„- Tessék mondani, ez az épület micsoda? – Húsüzem, de már évekkel ezelőtt bezárt. – És az a másik, ott a túloldalon? – Az étterem volt, és az is bezárt pár éve. – Na és az a ház? – Hát, az vendégház lenne… – Kitalálom, bezárt. – Be.” Nagyjából ez a beszélgetés zajlott le köztünk is egy helybéli között, amikor idén áprilisban Túristvándiban jártunk. A beruházások mind uniós/állami forrásból valósultak meg, de eredeti funkcióikat már nem töltik be.

A 666 fős Túristvándi község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Fehérgyarmati járásban található, az Öreg-Túr partján, kevesebb, mint 5 kilométerre az ukrán határtól. Látványossága a 18. században épült, ma is működőképes vízimalom, ami ipartörténeti műemlék.

A faluban 1996 óta a Lakatos család tagjai töltötték be a polgármesteri posztot: 1996 és 2013 között Lakatosné Sira Magdolna függetlenként, illetve a Fidesz színeiben, majd 2014-től öt gyerekéből az egyik, Lakatos Tibor (Fidesz-KDNP) vezette a falut. Az akkori sajtóhírek szerint nagyjából ekkor épülhetett meg település piaca is. A beruházás 39 millió forint támogatást kapott az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból 2008-2009 környékén. A helyiek szerint a piac épülete soha nem nyitott ki, az épület ottjártunkkor is lelakatolva állt.

Túristvándi Piac

A piac bezárt épülete Túristvándiban, a falu szélén

Pár évvel később, 2012-ben nyert 20 millió forintos támogatást Lakatos Tibor a „Molnár Csárda” kialakítására. Molnár Csárdát a helyszínen nem, de Molnár Fogadót találtunk – a Facebookon. Az oldal szerint az étterem 2019-ben még működött, azóta azonban nem frissült a lap. Az itt látható fénykép alapján az épület megegyezik azzal, amit szintén bezárva, üresen találtunk a faluban.

Molnár Fogadó

A Molnár Fogadó bezárt épülete

Lakatos Gergely a „Malomfogadó vendégház ”építésére nyert 30 milliót. A fogadó megépült, a honlapja szerint (ami áprilisban még elérhető volt, ma már nem) 2016-ban még működött öt szobával. Táblát viszont ma már itt sem találtunk, és látszólag családi házként funkciónál az épület.

Vendégház

A Malomfogadó Vendégház – semmi sem jelzi, hogy vendégházként működne

Emellett volt egy Öreg Malom Fogadó is Túristvándiban, a Kölcsey utca 21-ben, de se a Google Maps 2012-es, se a 2021-es felvételén nem jelzi tábla, hogy pályázati pénzből épült volna, és hogy nem családi házként működne. Ugyanakkor a fogadónál megadott kapcsolattartó a korábbi polgármester, Lakatosné Sira Magdolna volt, aki falusi vendégfogadó építésére 9 millió forint támogatást nyert még 2005-ben. Most – a Túristvándi Népfőiskola honlapja szerint – Karaova Magdolna a tulajdonos, igaz, az elérhetőségként megadott email cím még a régi.

Nem szerepel viszont Túristvándi holnapján a Molnár fogadó és a Malomfogadó Vendégház sem.

Húsüzem

A húsüzem – mögötte balra a vendégház, jobbra pedig az étterem

Lakatos Géza Miklós „Istvándi” hústermék készítő bemutató helyre kapott 14,9 millió forintos támogatást 2011 körül – vélhetően ebből a forrásból épült az a létesítmény, ami a volt Molnár Fogadó és a volt Malomfogadó vendégház mellett kapott helyet. A helyiek szerint az húsüzem egy ideig működött, de aztán bezárt, és azóta üresen áll.

Szerettük volna a pontos részleteket megtudni a projektekkel kapcsolatban a település polgármesterétől, Lakatos Tibortól, aki azonban telefonon először azt kérdezte, kinek a megbízásából kérdezzük ezeket, majd közölte, hogy nem kíván válaszolni a kérdésekre.

Csődben a falu, állami segítségben bíznak

A júniusi választások aztán fordulatot hoztak a településen. Meglepetésre ugyanis ezúttal nem a Lakatos család egyik tagja, hanem egy volt rendőr, a függetlenként induló Karmacsi Máté lett a falu új polgármestere. Újra felkerestük ezért a települést, remélve, hogy tőle több mindent megtudunk.

Karmacsi Máté Polg.

Karmacsi Máté, a település új polgármestere

Karmacsi Máté azonban közölte, egyelőre sajnos nem ismertek számára a pályázatok részletei, hiszen a dokumentumokba még nem tekinthettek be az új testülettel. Azt viszont már most látja, hogy Túristvándi komoly anyagi problémákkal küzd, és ez vélhetően nem független a rosszul sikerült beruházásoktól sem. Ugyanakkor vádaskodni sem szeretne.

„Adósságeljárás van az önkormányzattal szemben, ami talán ezekhez a pályázatokhoz is visszavezethető. Azt viszont nem tudjuk pontosan, hol csúsztak el a dolgok. De azoknak, akik ezeknek a beruházásoknak a kivitelezésében részt vettek, szintén vannak követeléseik.

Nagyon nagy hiánnyal küzdünk, és ezeket a hiányokat önerőből kigazdálkodni szinte képtelenség.

Csak akkor lesz erre lehetőségünk, ha fentről kapunk valamilyen támogatást” – véli Karmacsi.

 

Hozzátette ugyanakkor, hogy a fentieken túl további be nem fejezett projektek is vannak a faluban. Az egyik egy óvoda, ami nagyjából hat éve áll üresen (uniós támogatás nyomát nem találtuk sehol), a másik a közmunkaprogramban indított üvegház, ami jelenleg szintén üres – pontosabban gaz nő benne.

Ezen túl elvileg van még egy uniós beruházás, amelynek csak egy része érinti a települést. Hogy pontosan milyen összegben, azt nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy az 1,3 milliárd forintot meghaladó fejlesztésből (TOP-1.2.1-15-SB1-2016-00017) pontosan mi épült Túristvándiban.

Túristvándi óvoda

Az új óvodaépület, ahova évek óta nem költözhettek át a gyerekek.

A félbeszakadt projekttábla egy kis fabódé hátuljára volt felszerelve, az útról nem is látszik. A területen, ahol a tábla is volt, mindössze néhány féltetőt, egy üres faházat, egy kis színpadot és egy lezárt vizesblokkot találtunk. Itt állítólag néha voltak programok, de erről sem találtunk beszámolót sehol. Persze az is meglehet, hogy a tábla nem erre a területre szól. Túristvándi nevét ugyanis egyáltalán nem említik a projektleírásban.

Szöveg és fotók: Katus Eszter – Videó: Pápai Gergely

A cikk elkészítéséhez az archív anyagokat az Arcanum adatbázisa szolgáltatta. Címlapkép: A piac épülete Túristvándiban, ami a helyiek szerint soha nem nyitott ki (fotó: Átlátszó/Pápai Gergely)

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2