koronavírus

Heim Pál kórház: az oltásra várók és nem az intézmény a felelős a kígyózó sorokért

Több mint hatszáz ember, főként gyerekek kaptak koronavírus elleni vakcinát június 29-én a Heim Pál Gyermekkórházban. Az oltás azonban nem ment zökkenőmentesen: már reggel 8 órakor hosszú sorok alakultak ki az intézmény előtt. A várakozók állítják, mind időpontra mentek, a kórház szerint viszont sokan időpontfoglalás nélkül érkeztek. 

Több száz ember állt sorba június 29-én reggel a Heim Pál Gyermekkórház előtt oltásra várva. A 32 fokban, árnyék nélkül várakozóknak egy idő után vizet osztottak. Mivel a Heim Pál gyerekkórház, ezért sokan kisebb-nagyobb gyerekkel vártak a beléptetésre, hogy megkaphassák az oltást. A sorban álló és körbekérdező kollégánk szerint mindenkinek a reggeli órákra szólt az időpontja. Az ott dolgozó egyik katona szerint valamit elrontottak, ezért torlódott fel a tömeg.

A kórház azonban másképp látja: úgy vélik, az oltakozókkal van a baj. A Heim Pál Gyermekkórházat azonnal megkerestük az esettel kapcsolatban, a kommunikációs vezető öt nappal később küldött választ. (Ehhez az EMMI jóváhagyása is szükséges, így vélhetően ezért tartott ilyen sokáig.) A kórház a levélben arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy mindenki maga foglal időpontot az EESZT-rendszeren keresztül az oltásra, ők nem hívnak be senkit. Hangsúlyozták azonban, hogy a látszal csal.

„A 12 év feletti gyerekeket gyakran mindkét szülő elkíséri az oltásra, így a várakozók száma nem azonos a beoltandók létszámával”

 írták. Majd azzal folytatták, hogy az oltásra érkezők közül sokan figyelmen kívül hagyják a saját időpontjukat, továbbá vannak, akik előzetes időpontfoglalás nélkül érkeznek hozzájuk.

„Az így kialakuló sorban állással nemcsak másoknak okoznak nehézséget, hanem Intézetünknek is, hiszen ilyenkor az oltópontokra sokkal több egészségügyi létszámot kell azonnal biztosítanunk, hogy csökkentsük a várakozók kellemetlenségeit.”

Hosszú sor kígyózik a Heim Pál Gyermekkórháznál 2021. június 29-én (fotó: Átlátszó)

Az intézmény válaszában arra is kitért, hogy a belépés után maximum 10 percen belül megtörténik az adatfelvétel, konzultáció, oltás, ezután már csak a 20 perces kötelező várakozás van. Tájékoztatásuk szerint

631 ember kapott oltást az adott napon, őket 20 egészségügyi szakdolgozó és 12 katona segítette, hogy hozzájussanak a vakcinához.

A kórház álláspontja szerint a 631 fő közül „sokan időpontfoglalás nélkül jöttek”. Az intézmény hozzátette, a hőség miatt a katonák a várakozók részére negyedóránként hideg ásványvizet osztanak szét, a napos utcarészeken három párakapu működik, az időseket és a kisgyermekkel érkezőket a katonák soron kívül engedik be az oltópontra.

Nem ez az első alkalom

Április 30-án a Pfizer oltáshoz lehetett regisztráció nélkül hozzájutni, akkor láthattunk Budapestszerte hasonló sorokat. Sokan a második oltásukra várva is órákat álltak a szakadó esőben, de a kismamák sem úszták meg a hosszú várakozást, akik számára hirtelen jött a lehetőség az oltakozásra. Ők azonban még mindig jobban jártak, mint azok, akik a Kútvölgyiben akarták megkapni a második adag vakcinájukat, ám „technikai okok” miatt ezt nem sikerült abszolválni. 

Zimre Zsuzsa

Nyitókép: Hosszú sor kígyózik a Heim Pál Gyermekkórháznál 2021. június 29-én (fotó: Átlátszó) 

Megosztás