vidéki lapszemle

Navracsics a Balaton Fejlesztési Tanács élén, Debrecen ingatlanokat ad el, hogy legyen bevétele

Balatontipp.hu: Balaton Fejlesztési Tanács – Navracsics Tibor lett Bóka István párja a szervezet élén

Eddig a tanács illetékességi területén működő három megyei közgyűlés elnöke, a három megyei közgyűlés egy-egy képviselője, az operatív programok végrehajtásáért felelős öt miniszter egy-egy képviselője, és a területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős miniszter képviselője volt a testület tagja. Mostantól a testület kibővül a területrendezésért felelős miniszter képviselőjével, valamint a kormányzati stratégiák kidolgozásáért felelős miniszter képviselőjével – aki egyben “hivatalból” társelnök is lesz. A Balatonipp beszámolója szerint a kormányzati stratégiák kidolgozásának támogatásáért felelős miniszter – jelenleg Gulyás Gergely – Navracsics Tibort delegálta képviselőjeként, és a törvény-, illetve az SZMSZ módosításnak megfelelően társelnökként a testületbe. A társelnökké átminősített eddigi elnök újabb választás nélkül Bóka István maradt.

Nyugat.hu: Posztapokaliptikus állapotok az egykor szebb napokat megélt szombathelyi Szabadidőközpontban

Az egykor felkapott terület továbbra is a Szova tulajdonában van, évente egy alkalommal használják roncsderbi-futamra, de tavaly az is elmaradt a koronavírus-járvány miatt. A cég jelenleg kizárólag a terület gondozásával kapcsolatos indokolt feladatokat végezi el, és továbbra is él még az a korábban már közölt elképzelés, hogy egyszer majd Szent Márton Lovasközpont lesz itt. A kormány támogatta az új létesítmény kivitelezési terveit, így azok el is készültek 195 millió forintból, csak éppen a megépítésre nincs pénz. Három évvel ezelőtt 3,5 milliárdra taksálták a költségeket – mutatott rá a portál.

Debreciner.hu: „Mulatni biztos nem fogunk” – Papp László bemutatta Debrecen 2021-es költségvetéstervét

A 2021-es költségvetésterv mérlegfőösszege 162,58 milliárd forint, ez csaknem 1,7 milliárd forinttal több, mint 2020-ban – számolt be a város helyzetéről a Debreciner. Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: hitelfelvételt nem terveznek, ezt ugyanis már tavaly megtették. Emlékeztetett, 2020-ban 21,48 milliárd forint adóbevétellel számoltak, ebből azonban csak 17,78 milliárd folyt be, idén pedig már eleve 17,3 milliárd forinttal terveznek. A polgármester szerint ennél akár optimistábbak is lehettek volna, elképzelhető, hogy magasabb összeg kerül majd a kasszába. Jelentős bevételt remél ugyanakkor a városvezetés az ingatlanértékesítésekből. Ezek közül kiemelkedő tétel a pallagi Balásházy János Technikum és Gimnázium, továbbá az Agóra Tudományos Élményközpont épületeinek az állam számára történő eladása – olvasható a portál cikkében.

Makói Csípős.hu: A szakszervezet szerint 300-nál is többen, a ContiTech szerint 98-an sztrájkoltak szombaton

A teljes műszakos sztrájk 6 órakor kezdődött és 14 óráig tartott – számolt be a dolgozók akciójáról a Makói Csípős. Az eseményen a munkavállalók 85 százaléka, becslések szerint 300-nál több gumigyári munkás vett részt, ami a vártnál lényegesen nagyobb arány – adta hírül az akció végén a Makói Gumiipari Szakszervezet, valamint a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség. A Continental Magyarország Országos vállalati kommunikációs vezetője szerint ugyanakkor a szerdára szervezett kétórás sztrájkon 120 fő, míg a szombati, nyolcórás munkabeszüntetésen 98 fő vett részt az 1700 dolgozóból. A gumigyári dolgozók a kedvezőtlen munkakörülmények, egyebek között a túl sok túlóra és a tíz évnél hosszabb ideje ott dolgozók plusz juttatásainak elvétele ellen tiltakoznak – emlékeztetett a portál.

Borsod24.hu: Fél évtizede tart a jogi állóháború a hejőcsabai cementgyár újranyitása körül

A Miskolci Törvényszék elutasította a hejőcsabai cementgyártás újraindításával kapcsolatos pert, amit a Zöld Kapcsolat Egyesület indított a Pest Megyei Kormányhivatal ellen. A bíróság erről a kérdésről a veszélyhelyzetre hivatkozva tárgyaláson kívül járt el. Pedig az Egyesület szerin a kiadott engedély évi 5000 tonna szállópor kibocsátást jogszerűen megenged a gyárnak. Az eredetileg gázüzemű technológia módosítása hulladék együttégetésre – ami évi 57 ezer tonna hulladékot, köztük pl. gumiabroncsot jelent – kifejezetten káros, az ismert és nem ismert levegőterhelés és ezek folyamatos ellenőrzési lehetőségeinek hiánya miatt.

 

Nyitókép: Navracsics Tibor Orbán Viktorral találkozott 2020 júliusában a Karmelita Kolostorban. Forrás: Navracsics Tibor közéleti Facebook oldala

Megosztás