szentendre

Nyomozás a Postás Strand mellé tervezett irodaház-beruházás kapcsán Szentendrén

Hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a rendőrség a szentendrei önkormányzat és a CYEB Energiakereskedő Kft. közötti ingatlanügylet, azaz a népszerű Postás Strand szomszédságába tervezett irodaberuházáshoz kapcsolódó telekcsere miatt – erősítették meg az Átlátszó értesülését a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A szentendre történelmi városközpontja bevezető szakaszához, a Duna-parti Postás Stand szomszédságába tervezett irodaház-beruházással többször is foglalkoztunk, akkora lakossági felháborodás kísérte a terveket.

Szentendrén irodaparkot építenének a Duna-partra a kaszinó helyére, helyi civilek tiltakoznak

Irodaházakat, a jelenlegi elgondolások szerint kettőt is építene a szentendrei Duna-partra, az úgynevezett Postás strand szomszédságába az energiakereskedő CYEB Kft., az önkormányzat egyetértése és a helyi civilek tiltakozása mellett. Kerestük a fideszes hátszelet, meg is találtuk. Videóriport.

A beruházó enegriakereskedő cég, a CYEB tervei elnyerték a korábbi, fideszes városvezetés tetszését. Előszerződéseket kötöttek a céggel, amelyben olyan helyi építési szabálymódosításokat ígértek a beruházás érdekében. Azt is rögzítették, hogy az önkormányzat telekcseréket hajt végre, lemond a Strand utcáról, és ezzel a CYEB által megvásárolt két különálló telek eggyé és az eredetinél jóval értékesebbé válik.

Információink szerint utóbbi csereügylet miatt vizsgálódik most a PMRFK Dunakeszi Rendőrkapitánysága. Legalábbis az Átlátszó birtokába került rendőrségi levél szerint október 18-án a csereügyletben érintett ingatlanokra vonatkozó dokumentációt kérték a nyomozók a polgármestertől (a levél címzettje az öt nappal korábbi választásokon elvérzett korábbi városvezető, a fideszes Verseghi-Nagy Miklós). A nyomozás tényét érdeklődésünkre megerősítette a PMRFK, további részleteket azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közöltek.

Űgy tudjuk, hogy a feljelentést az Állami Számveszék tette még július elején, az ÁSZ-hoz egy helyi lakos fordult, történetesen ugyanaz a hölgy, akit korábban közösségi oldalas kommentjei miatt tízmilliós fizetési meghagyással riogatott a több tízmilliárdos forgalmú beruházó.

Gondok az értékbecsléssel

A számvevőket kérdeztük az eljárásukról, válaszukat várjuk. Egy birtokunkban lévő ügyészségi dokumentumból az derül ki, hogy az ÁSZ feljelentése szerint, bár a cserét megelőző értékbecslés alapján az önkormányzat 7 millió forinttal értékesebb ingatlant kapott a CYEB-től, mint amit átadott nekik, ám az értékbecslés „nem a jogszabályoknak megfelelően történt”. Ráadásul a csere a forgalomképtelen törzsvagyont érintette, amit a feljelentés szerint úgy próbáltak kicselezni a hivatalban, hogy a telket előbb megosztották, majd a leválasztott részt átsoroltatták.

Első körben lepattantak a rendőrökről a számvevők is, de a Szentendrei Járási Ügyészség a nyomozás folytatására szólította fel őket, mondván, nem végeztek érdemi nyomozást, csak mechanikusan összevetették az értékbecslés adatait.

„A hűtlen kezelés bűntette az egyik nehezen felderíthető tényállások egyike, amely mögött sok esetben, jellemzően vesztegetési cselekmények is meghúzódnak, ezért ezen tényállás felderítése során az ügy minden részletére kiterjedő nyomozás indokolt” – fogalmazott határozatában az ügyészség.

A CYEB pedig eközben szintén mintha visszakozna. Az új összetételű önkormányzat november 13-ai üléséről szóló közleményben legalábbis ez olvasható: „a Duna korzó 25/2 hrsz. területen korábban irodaházat építeni kívánó CYEB Energiakereskedő Kft. ügyvezetője tájékoztatta a város új vezetését, hogy készek arra, hogy az eredeti szerződés szerinti irodaházat megépítsék, de arra is, hogy az eredeti építési szabályzat visszaállításra kerüljön, továbbá nyitottak a tulajdonukban álló telkek önkormányzat részére történő értékesítésére is”.

Rádi Antónia

Fotó: a Postás Strand Szentendrénél, a szerző felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás