szada

Natura 2000-es övezet mellé terveznek gokartverseny-pályát Szadán

Lakóövezetben építene gokart pályát egy helyi vállalkozó, a lakók tiltakoznak. Nagyjából így lehetne összefoglalni azt, mi történik most Veresegyház és Szada között, alig párszáz méterre a Natura 2000-es övezettől.

Körmöczi Csaba helyi vállalkozó 13 hektár földet vásárolt Szada külterületén, abból a célból, hogy ott gokart, rallycross, vezetéstechnikai és biciklis pályát építsen. Ha minden a tervek szerint alakul, a pálya 2020 második felében meg is nyílik. De a helyiek egy része ezt másként látja.

A Lake Forest lakópark például alig egy kilométerre van a tervezett pályától, a másik oldalon pedig Veresegyház húzódik. A veresieknek nehezebb dolguk van, hisz nincs beleszólásuk abba, hogy mi történik Szadán, ugyanakkor legalább akkora hatása lesz az életükre, mint a szomszédos településen élőknek.

A helyiek nagy része pont a csend és a jó levegő miatt költözött a településekre, ők azzal érvelnek, hogy rettenetes zajterheléssel járna a pálya, a jóval távolabbi Hungaroringen folyó versenyeket is jól hallják.

Helló, természet

Talán ennél is nagyobb baj, hogy a pálya körül Natura 2000-es terület húzódik meg, védett állatokkal és növényekkel, alig pár száz méterre a tervezett pályától. Hogy ennek milyen hatása lesz az itt élő fajokra, nem tudni, de nem nehéz megtippelni, hogy az ott élő állatok, fészkelő madarak nem vágynak a zajra és a megnövekedett autóforgalomra se.

Parti fecskék, gyurgyalagok, vidrák, mocsári teknősök és lápi pócok, homoki kikericsek és nőszirmok élnek az érintett területen. 

A lakosság még decemberben közmeghallgatáson kérdezhetett Körmöczi Csabától, aki röviden vázolta a terveit, melyben a gokart pálya mellett, hosszú távon egy hotel kialakítása is szerepel.

A beruházóról annyi tudható, hogy egyebek mellett kamionok javításával foglalkozik, és 4 fiából három gokart- illetve autóversenyző. Nem újdonság számára a gokart világa: korábban két éven át a Visonta mellett található, jelenleg zárva lévő Brezova-Gokartland pályát üzemeltette. 

Pintér Lajos, Szada újonnan megválasztott polgármestere (Változás Útján Egyesület) azt ígérte, hogy nem dönt a lakosok meghallgatása nélkül, és ha a ők ellenzik a tervezett pályát, akkor azt nem fogja engedélyezni a képviselőtestület. A kérdés csak az, hogy a rendezési tervet hogyan fogják módosítani, elfogadják-e a helyi vállalkozó javaslatát, mely a területre sport célú felhasználást kért. A módosításról a tervek szerint idén tavasszal döntenek. 

Termőföldnek nem jó, viszont közútfejlesztési tervek célpontja lehet

Körmöczi úgy látja, hogy az általa megvásárolt 13 hektár gyomos, elhanyagolt, homokos, amit senki nem akarna megművelni.  A közmeghallgatáson kifejtette, hogy jól mutatja ezt, hogy a föld értéke mindössze 5-7 aranykorona.

Csakhogy a környékbeli földek aranykoronaértéke általában is meglehetősen alacsony. Ráadásul, tetszik a reménybeli fejlesztőnek avagy sem, az általa megvásárolt terület közelében védett állatok élnek.

Felmerül a kérdés, miért vásárol meg valaki 13 hektár, általa is értéktelennek tartott területet, kockáztatva azt, hogy a lakosok tiltakozása miatt nem szavazza meg az önkormányzat a gokartpálya létesítésének lehetőségét.

Nem mellékes körülmény lehet, hogy a nyilvánosan elérhető adatok szerint (építési koncepció) a területen egy országos főutat készülnek építeni. Nem is feltétlenül egyet, igaz, egyiknek a pontos ideje sem ismert, sőt, a nyomvonalak is vitatottak.

Az egyik elgondolás szerint az M3-as autópályát kötnék majd össze az M2-es főúttal és a leendő váci Duna-híddal – a lassan több évtizedes terv időről időre felkerül az országos közútfejlesztési listák legvégére, majd feledésbe megy. A helyiek sem tudják, éppen holtartás van (egy 2018. októberi közadat-igénylésre azt válaszolta a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő, hogy a beruházás nincs napirenden, a közeli Csomád és Őrbottyán környékén érdekelt gazdák ugyanakkor mostanában is rejtélyes ajánlatokat kapnak földjeikre, éppen a majdani kisajátításra hivatkozó felvásárlóktól).

A másik, főképp Veresegyház által szorgalmazott projektben a kisváros kapna elkerülőt, ami például a General Electric nagytestű járművei használnának, de ami ellen viszont erősen tiltakoznak a Veresgyházhoz tartozó Ivacs (tavas, ligetes kertvárosi övezet a Medveotthon szomszédságában) lakói. Utóbbi elgondolást, mármint az elkerülőét forrásaink szerint a gokartosok nem tartják rossz ötletnek.

Becsszó, csendesebb lesz mint egy lepkecsalád

Körmöczi a közmeghallgatáson elmondta, hogy megbízott egy zajszakértőt, Zsilinszki Jánost, aki három helyen vizsgálta meg, milyen hangerővel mennek a gokartok.

A vizsgálat szerint a mérés előtti 38-39-es szinthez képest mindössze 41-42 decibelig emelkedett meg a zajszint, ami egy csendes szobának felel meg. Ehhez képest a jogszabályok 50 decibelt engednek, éjszaka pedig mindössze 40-et. A beruházó állítása szerint a mintegy 1200 méterre lévő Lake Forest villaparkban semmit nem lehet hallani a gokartok zajából. 

A decemberi zajvizsgálat gokartokkal és két darab rallyautóval zajlott le, ezek eredménye lett a negyven decibeles mérési eredmény, amely alatta marad a zajhatárértéknek. A videón feltűnik Veres “örökös” polgármestere, Pásztor Béla is:

 

Akik ellenzik a beruházást, úgy érzik, a vizsgálat nem modellezte le maradéktalanul a valóságot. “Az autós rally műfajban számos kategória van, ezeknek mind-mind más és más a hangereje, a fűre ültetett gépkocsi más hangot ad ki, mint az aszfalton padlógázzal meghajtott. (…) Szóval számos ok van arra, hogy ezt a mérést és eredményeit kétségbe vonjuk” – írták posztjukban.

A helyi civilekből álló Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület online petíciót indított, amit cikkünk megírásáig 269-en írtak alá, felsorolva az általuk aggodalomra okot adó pontokat.  Ezek között szerepel a megemelkedett zaj- és levegőterhelés, az odavezető utak révén megnyílna a lehetőség az újabb parcellázásokra, illete természetesen a Natura 2000 terület közelsége is erősen aggasztja az egyesületet.  

Többször is kerestük Körmöczi Csabát, aki de nem sikerült vele érdemben kommunikálni, sem írásban, sem szóban. Többszörös telefonos időpont-egyeztetés után sem volt elérhető. A döntés a képviselőtesület kezében van, akik remélhetőleg figyelembe veszik a helyi lakók, az állatok és a növények igényét is. 

Zimre Zsuzsa

Fotó: szada.hu

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás