Pilisvörösvár

Hat orvos állt fel az új igazgató miatt Pilisvörösváron, megnőhet a várakozási idő

A Pest megyei település szakrendelőjéből egyszerre hat orvos távozik – tudta meg az Átlátszó. Ennek követezében a kardiológia, a szemészet és a pszichiátria is emberhiánnyal küzd. A 35 ezer embert ellátó intézmény új vezetőjével gyűlt meg a bajuk a távozóknak. 

A szemészeten dolgozó összes orvos távozott: dr. Ádám Mónika, dr. Kálmán Kinga és dr. Szabó Szilvia egyaránt felállt, és vélhetően kardiológusokat is találni kell, miután dr. Balogh Gyula és dr. Haberényi Pál is a távozás mellett döntött. Csakúgy, mint a 23 éve pszichiátriai rendelést végző orvos, dr. Ternován Szilvia is.

“Őszinte szeretettel gondolunk betegeinkre, akik 20 éven át megtiszteltek bizalmukkal. Itt kell megemlékeznünk munkánkhoz nélkülözhetetlen, kiváló, a betegekért sok áldozatot hozó asszisztenseinkről. Időbeni vezetői változás esetén szívesen visszatérünk városukba. Addig is jó egészséget kívánunk kedves betegeinknek” – írta dr. Szabó Szilvia Facebook posztjában.

Dr. Ternován pedig egy külön posztban köszönt el, amelyből kiderült, ő is az új igazgató miatt távozik. “Gyorsan kiderült, hogy nem egy értékrend szerint gondolkodunk, így világossá vált, hogy nekem kell távoznom” – írta szűkszavúan dr. Ternován.

Az ügyben kerestük dr. Kóti Tamás igazgatót, aki azt közölte, hogy többszöri egyeztetés után sem sikerült megállapodnia az érintett orvosokkal az anyagiakról.

„Nem járultam hozzá olyan rendelési órák kifizetéséhez, melyet saját döntésük alapján nem tartottak meg a járványügyi helyzetre hivatkozva.”

„Hangsúlyozom, minden megtartott rendelést az ellátott betegek számától függetlenül a Rendelőintézet kifizet, mert a készenlét is orvosi munka, és ezt anyagilag is el kell ismerni. A szakrendelő többi, 37 orvosát is érintette a járványhelyzet miatt megváltozott munkarend és egészségügyi finanszírozás, számukra nem okozott gondot az új helyzet megértése és elfogadása” – fogalmazott az igazgató.

Információink szerint a szakrendelőben dolgozó 65 év feletti orvosok nem kaptak bért, amikor a rendelet alapján egy hónapig nem fogadhattak beteget. Erről dr. Kóti Tamás azt mondta, mivel a szakrendelőben az orvosok vállalkozóként vannak jelen, ezért, amikor nem dolgoztak, nem kaptak járandóságot, ám azok, akik valamilyen módon (akár telemedicina távmunkában) felvették a munkát, természetesen megkapták a fizetésüket. Dr. Kóti felajánlotta az összes orvosnak, hogy döntsék el hónap végén: teljesítmény alapján vagy az óradíjban fizesse ki nekik a díjazásukat, és azt vegyék figyelembe, amelyik a több.

Tájékoztatása szerint a távozó orvosok egy kivételével egy cégben dolgoznak, vezetőjük, dr. Balogh Gyula közölte vele a felmondás tényét. Az igazgató azt is kiemelte, hogy a rendelések nem szűnnek meg, szemész és pszichiáter már munkába állt, és a kardiológiai rendelés megoldására is törekszenek. Ez persze nem jelenti a helyzet teljes megoldását, hisz van, ahol két ember helyett csak egy fog rendelni, így a vélhetően még többet kell majd várni egy vizsgálatra.

“Ez az ő olvasata a történtekről, elsősorban értékrendbeli kérdésekben nem értettünk egyet”

– nyilatkozta dr. Ternován Szilvia pszichiáter az Átlátszó megkeresésére. Tájékoztatása szerint ugyan nem elsősorban pénzügyi vita vezetett a távozáshoz, de szóbeli egyeztetés alapján magasabb szorzóval való kifizetésre tett ígéretet a főigazgató, majd a kifizetéskor ez már megváltozott. Hogy miért, arról nem kapott érthető tájékoztatást, bár két, meglehetősen feszült tárgyalás is zajlott a felek közt. De nem ez volt a döntő oka a távozásnak – hangsúlyozta dr. Ternován.

“Bizalmi válság volt részemről, nem szerettem volna egy olyan ember által vezetett intézményben dolgozni, ahol nem a partneri viszony, kölcsönös együttműködés az alapja a kapcsolatnak, úgy, hogy emellett minden szakmai felelősség az enyém. Számomra ez nem volt megfelelő munkaközeg, és abban, hogy szerződök-e az intézménnyel, én döntök.”

Ez annak fényében meglepő, hogy dr. Ternován napi 35-40 beteget látott el, hol asszisztenssel, hol egyedül, a veszélyhelyzetet végig dolgozva.

Horváth Ágnes helyettese volt az OEP-nél

A frissen megválasztott új pilisvörösvári képviselőtestület 2020 februárjában írt ki új pályázatot az igazgatói posztra, dr. Kóti Tamás márciusban vette át a szakrendelő vezetését.

Dr. Kóti Tamás neve több esetben is előkerült a politikai hadszíntéren. 2008-ban, az akkor még ellenzékben lévő KDNP rákaadt Kótira, és rögtön delegálta is a XI. kerületi szakrendelő élére. Kóti meg is nyerte a pályázatot, ő lett a Gyógyír Kht. vezetője, amely ma már mint Szent Kristóf Szakrendelő Újbudai Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. működik, tulajdonosa a XI. kerületi önkormányzat. A doktor 10 év után távozott a rendelő éléről.

2011-ben pedig Sipos Péter, egykor LMP-s, később Párbeszédes képviselő szellőztette meg egy ügyet, amelyben azzal vádolta Horváth Ágnes (Országos Egészségpénztár) volt helyettesét, hogy nettó 4 Ft/m2/hó áron bérel területet Csillebércen, a KFKI szomszédságában. A 3 hektáros területre lovardát terveztek, ám ez meghiúsult. Ugyan 2017 óta működik egy lovarda a megadott helyen, ahhoz a tulajdonosok tájékoztatása szerint se dr. Kótinak, se az általa tulajdonolt kft-nek nincs köze.

 

Zimre Zsuzsa

Fotó: Szakorvosi rendelőintézet Pilisvörösváron/archív. Forrás: pilisvorosvar.hu

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás