Jászberény

Kihisztizett Fidesz-vereség Jászberényben, ellenzéki többség Szolnokon – így szavazott Jász-Nagykun-Szolnok megye

Öngólt lőtt Jászberényben a 14 szavazattal alulmaradt fideszes polgármesterjelölt, aki megtámadta az október 13-i választás eredményét. A november 10-én megismételt polgármester-választáson már 3756 szavazattal verte Budai Lóránt (62,9 %) a Közösen Jászberényért Egyesület összellenzéki, jobbikos politikus jelöltje a fideszes dr. Szabó Tamás (34,51 %) volt polgármestert. A részvételi arány is mutatta, hogy az ellenzék példátlanul mozgósított. Soha ennyien (13 325-en, ami 62 %-os részvétel) nem szavaztak még polgármesterre a városban.

Sokan olyanok is voksoltak, megerősítve, hogy nem kérnek a korábbi vezetésből, akik október 13-án nem mentek el szavazni, hiszen akkor csupán 43 %-os volt a részvétel a Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik ipari fellegvárának számító városban. Az új polgármesternek nem lesz könnyű dolga, mert a képviselők választása szoros eredményt hozott. Hét fideszes mellett a Közösen Jászberényért Egyesület néven induló ellenzék hat jelöltje, továbbá a Mi Hazánk egy képviselője került be a testületbe.

A polgármester-választás eredményének megsemmisítését és az új választás kiírását a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) azzal indokolta, súlyos jogsértések történtek, amelyek alkalmasak arra, hogy befolyásolják a választópolgárok akaratát és az érvényes szavazatok közötti csekély különbség miatt a választás eredményét is döntően befolyásolhatták. A határozat indoklása szerint idegenek mentek be a szavazókörökbe, a szavazatszámláló bizottsági tagok „kontrollálatlanul” mozogtak, továbbá a szavazási szándékot torzító pénzfelajánlások történtek – olvasható az indoklásban.

Elsősorban az Idősek Otthonában történteket vette alapul a TVB és határozott a megismételt választásról. Az ellenzék, különösen a Jobbik, roppant elégedett az eredménnyel, parlamenti felszólalásában Jakab Péter, a párt frakcióvezetője azt mondta, a fidesz által „kihisztizett, megismételt önkormányzati választáson” a jászberényiek példát mutattak az országnak tisztességből, bátorságból és becsületből. „Ezen a választáson önök nagyon kikaptak, az ellenzék pedig nagyon nyert” – közölte Jakab Péter.

Jász-Nagykun-Szolnok megye nyertese ugyan a FIDESZ-KDNP lett, de igazi meglepetések is születtek az október 13-i önkormányzati választásokon. A megyei közgyűlés 18 mandátumából 11 a kormányzó pártoké, és a megyeszékhely Szolnok polgármesteri székét is sikerült megtartania a kormánypárti Szalay Ferencnek. Ugyanakkor a szolnoki képviselő testületben többségbe került az ellenzéki összefogás. Beigazolódott kampányszlogenjük, hogy ők a „szolnoki többség” képviselői. A Momentum, DK, LMP, Jobbik, MSZP, Mindenki Magyarország közös listája 17 mandátumból 9-et nyert. Az is meglepetést keltett, hogy Farkas Flórián mozgalma épp ebben a megyében bukott nagyot, mégpedig a szintén kormányszimpatizáns FIROSZ győzte le.

A jászberényi megismételt polgármesteri választáson kívül Jász-Nagykun-Szolnok megyében az önkormányzati választás napján egyébként két rendkívüli esemény történt a Nemzeti Választási Iroda közleménye szerint.  Törökszentmiklóson a nemzetiségi megfigyelőt még előző nap megcsípte egy darázs, s a voksolás délutánján már nagyon dagadt és gennyesedett a karja, ezért orvoshoz szállították. Míg Tiszafüreden a szavazatszámláló bizottság elnökhelyettese lett rosszul a szavazóhelyiségben. Őt is az orvosi ügyeletre vitték, s póttagot jelöltek ki helyette.

Tiszaburán mindent a Fiatal Romák Országos Szövetsége (FIROSZ) nyert. Farkas László polgármester (nem rokona Farkas Flóriánnak) azt nyilatkozta korábban a Népszavának, hogy az édesapja által 1991-ben alapított szervezetet indította újra másfél évvel ezelőtt. A Lungo Dromtól „irtózik”, kampányát erre is építette, hiszen azt hangsúlyozta, hogy a rivális szervezet Farkas Flóriánnal az élén nem tud elszámolni a cigányság felzárkóztatására szánt hatalmas pénzösszegekkel. Választási plakátjából viszont egyértelműen kiderül: a FIROSZ nem ellenzéki csoportosulás, hanem a kormánypárttal szimpatizáló roma közösség. Tiszaburán a FIROSZ mindent nyert, ami szakértő szerint azt jelenti, a kormány romapolitikájában új arcok tűnnek fel és vége Farkas Flórián kiváltságos helyzetének. Sőt, azt lehet mondani, hogy Farkas Flórián mozgalma, szűkebb hazájában, Jász-Nagykun-Szolnok megyében megbukott.

A megyében ételosztásról és szavazatvásárlásról ugyan több FB poszt is beszámolt (többet közülük már töröltek is), viszont jogi lépések nem történtek megismételt nemzetiségi és/vagy önkormányzati választásokért.

A roma többségű települések közül Tiszabő régi-új polgármestere Bruna László érdekes, akit felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek első fokon 2017-ben „szocpolos” csalássorozat ügyében, majd 2018-ban jogerősen pénzbüntetésre. A nagy port kavart ügyben csalás, csalás és közokirat-hamisítás bűntettében születtek ítéletek. Az ügynek hatvankét vádlottja volt – őket a bíróság tettesként, társtettesként, bűnsegédként vagy felbujtóként – mondta ki bűnösnek.  Bruna elsőfokú ítéletét másodfokon enyhítették. Ennek ellenére 100 százalékkal nyerte a polgármesteri választást.  896 volt a szavazólapok száma, abból 19 érvénytelen volt, 877-en pedig Brunára szavaztak, akit ismerősei csak „Törpének” becéznek.

A Szolnoki Többséget a regnáló FIDESZ-KDNP-s polgármesterrel szembeni ellenszenv hozta egy zászló alá. A korábban egymással is élesen rivalizáló politikai erők egyetlen kérdésben értettek egyet: a polgármesternek távoznia kell. Hosszú hónapokig tartó vita volt arról, ki legyen az összellenzéki polgármester-jelölt. Sokáig úgy volt, hogy az új ellenzék (Momentum) tud közös jelöltet állítani, de végül a régi ellenzék (MSZP – Radócz Zoltán) delegálta a kihívót.  A Momentum és a Mindenki Magyarországa Lukácsi Katalint, a korábbi KDNP-s politikust, a Jobbik pedig dr. Csikós Attilát támogatta.

Hónapokig úgy tűnt, hogy Lukácsi Katalin lehet az összellenzéki jelölt. Dr. Csikós ugyanis magánéleti okok miatt visszalépett, míg az MSZP-s Radócz, aki régi motoros, a szocialista érában, Botka Lajosné polgármestersége idején volt alpolgármester, s 1998-tól, öt cikluson át volt a város MSZP-s önkormányzati képviselője, csak a második számú ellenzéki jelölt volt. Az országos egyeztetések során Márki-Zay Péter beáldozta Lukácsit. Így léphetett előre Szolnokon Radócz, aki végül kevesebb, mint 300 szavazattal maradt alul a polgármester választáson. Szalay Ferenc 11 616 szavazatot kapott, míg Radócz Zoltán 11 364-et. Szalay Ferencnek mégsem lesz könnyű helyzete, hiszen a közgyűlés ellenzéki többségű lett. És már hozzá is láttak az SZMSZ átalakításához, amit a polgármester aligha akadályozhat meg.

Ami viszont mindenkit meglepett a megyében, hogy az országos politikából ismert és elhíresült Boldog István FIDESZ-KDNP-s  parlamenti képviselő hátországát biztosító Kétpón, a független Virágné Lukács Gabriella lett a polgármester 186 szavazattal, míg Keresztes Péter Pál, a FIDESZ-KDNP korábbi polgármestere csupán 168 szavazatot kapott és alulmaradt.

Kármán Irén

Címlapkép forrása: Budai Lóránt / Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás