aba

Vissza kell fizetni az adókat Abán, mert a polgármester és a jegyző elszúrta a rendeleteket

Úgy tűnik, a hangtál-kongatós üléseiről elhíresült abai polgármester, Kossa Lajos még tudja fokozni a kisvárosról terjedő hírek abszurditását. A Kúria egy októberi döntésével ugyanis március 23-ig visszamenőlegesen semmisített meg két helyi adórendeletet, amelyhez pedig már befizették a kirótt összegeket a helyi polgárok.

A 2019-es költségvetésben szereplő tervezett bevételhez (956 M Ft) képest meglehetősen nagy összegű, 163 milliós adósságot görget maga előtt jelenleg Aba önkormányzata. A költségvetés közel 20 százalékát kitevő tétel több részből jön össze. 26 milliót egy bukott per miatt kell kifizetniük hamarosan. Az önkormányzat még mindig több perben szereplő a tíz évvel ezelőtti szennyvízberuházás miatt, szeptember legvégén az egyik eljárásban vesztett a kivitelező Innoterv Magyarország Kft.-vel szemben.

A történet röviden: az Innoterv mellett a kivitelezői konzorcium másik tagja a Swietelsky Magyarország Kft. volt. A vita többek között amiatt keletkezett a Kálozt, Sárkeresztúrt, Soponyát és Abát is érintő nagyberuházás során, hogy a gesztorságot vállaló abai polgármester 2008-ban a munka minőségét kifogásolva leállíttatta a kifizetéseket, erre a kivitelező nem folytatta a munkát. A 2006-ban indult és hosszasan elhúzódó beruházás, meg a hitelből állt túlfinanszírozás és a kivitelezővel zajló veszekedés miatt már 2011-re kiürült a település kasszája.

A helyzet akkor mérgesedett el végképp, mikor az abai önkormányzat körbért követelt, erre a Swietelsky inkasszóztatta a település számláját. Mindezek miatt abban az évben a különböző önkormányzati segélyeket nem, vagy csak részben és késlekedve tudták kifizetni a rászorultaknak. Kossa a fizetésképtelenségért magát a beruházást és a másik három települést tette felelőssé, utóbbiak ezt nyílt levélben hárították.

Korábbi cikkünk az abai közéletről itt olvasható:

Az abai polgármester gyertyával és hangtállal küzd az ellenzéki gonosz ellen a testületi üléseken

Országszerte Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt! Kossa Lajos, Aba város polgármestere a 2019. január 23-i testületi ülésen új hagyományt jelentett be: ezentúl tibeti hangtálakkal fognak nyugtázni minden testületi döntést, az ülések kezdetén pedig gyertyát gyújtanak az ártó szellemek és az ellenzéki negatívság elhallgattatására.

 

A másik adósságrész folyószámlahitelből keletkezett, 50 milliós tétel. A legérdekesebb azonban annak a 87,5 millió forintnak a sztorija, amit vélhetően hamarosan, mint egy formai hiba miatt jogtalanul beszedett adót kell visszafizetnie az abai önkormányzatnak – méghozzá a saját polgárai számláira.

Erről a polgármester tevékenységével szemben kritikus Abai Hírek portál számol be, amelyet a szintén a polgármesteri székért induló független Mikula Lajos jegyez. Mint előzményként írja, a képviselő-testület 2019. március 23-án új adórendeletet fogadott el. Ám abban az illetékes kormányhivatal több hibát talált, ezután felszólította az képviselő-testületet és a jegyzőt, hogy javítsa ki ezeket a hibákat.

Ne gondoljunk hatalmas gondokra, mindössze pontosítani kellett volna néhány pongyola megfogalmazást. Ám a rendelet módosítását Kossa Lajos, az őt támogató három képviselővel együtt nem vitte a képviselő-testület elé. A Kormányhivatal ezek után a Kúriához fordult, amely az október 7-én nyilvánosságra hozott ítéletében visszamenőleg megsemmisítette a két kifogásolt és nem javított abai adórendeletet, mind a kommunálisról, mind az iparűzésiről szólót.

Ha pedig nincs rendelet, a befizetett adó is visszajár az embereknek. Miután az 2019-es önkormányzati költségvetésben ez a két adó összesen 87,5 millió forinttal szerepel, amennyiben mindenki befizette, ezt az összeget kell visszaadni – egy alaki hiba miatt.

Az ügyben természetesen meg szerettük volna kérdezni a polgármestert is, azt firtatva, miből és hogyan szándékozik az önkormányzat kártalanítani az abaiakat, egyáltalán: van-e ilyen szándéka, de ahogy előző megkereséseinkre, Kossa Lajos ezúttal sem reagált egyelőre. Pénzügyi vezetőtől is hiába kértünk volna eligazítást az ügyben, mert az elmúlt hónapokban a posztról a negyedik személy is távozott, így jelenleg sem pénzügyi vezető, sem pénzügyi előadó nem dolgozik az önkormányzatnál, mindkét pozíciót folyamatosan hirdetik az erre szakosodott hivatalos portálon.

A település súlyosnak tűnő gazdasági helyzete viszont nem igazán aggaszthatja a városvezetést, szeptember utolsó hétvégéjén ugyanis nagyszabású, kétnapos városünneppel várták a helyieket, rengeteg programmal és neves színpadi fellépőkkel. Pénz szemmel láthatóan nem számított, a sztárfellépők műsora alatt a nép kecskelábú asztaloknál tömhette magába a több fogásos ebédet. Még azt is lézershow keretében, az esti égboltra kivetítve tudhatták meg az abaiak, hogy immár tízéves a helyi baba-mama klub. A mulatság az aba.hu videóján megtekinthető:

 

Kossának egyébként október végén kell ismét bíróság elé állnia abban a perben, amelyben a Székesfehérvári Járásbíróság jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével vádolta meg. A város első embere a vád szerint 2018-ig 10, 7 millió forintot vett fel a település kasszájából apránként, amit lebukásakor visszafizetett ugyan, de az eljárás ettől még folyik. A polgármester mindvégig tagadta az ellene felhozottakat, mondván: „Az igazság a napfény, melyet elrejthetnek a felhők, de a természet rendje gondoskodik arról is, hogy rejtve ne maradjon és ismét fényben tündököljön…”

Kocsis Noémi

Fotó: Kossa Lajos 2003-ban. MTI-Fotó/Soós Lajos

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás