uniós támogatások

Órákig víz nélkül marad Kübekháza – nincs, aki újraindítsa az uniós százmilliókból épített rendszert  

Furcsa problémát okoz a feszültség-ingadozás a Csongrád megyei Kübekházán: pár másodperces áramkimaradás vagy áramingadozás esetén is leállhat az uniós százmilliókból épített rendszer, és nincs helyi ember, aki ezt visszakapcsolhatná. Az ivóvízminőség javítását szolgáló beruházást a Békés Drén Kft. végezte. A céget és az Alföldvíz Zrt.-t is hiába kerestük.

„Botrányos munkát végeztek” – mondta hirtelen felindulásában az Átlátszónak a kübekházi polgármester a település ivóvízminőség-javításáról. Molnár Róbert azután fakadt ki, hogy az 1 500 fős Csongrád megyei falu egyre többször marad víz nélkül. A polgármester szerint az uniós beruházásban lehet a hiba.

„Jobb lett a víznyomás, az ivóvíz íze sem rosszabb, mint volt. A tervezésnél azt mondták, a hidroglóbusz (a víztorony – a szerk.) segít akkor is, ha áramszünet miatt nem működnének a vízmű szivattyúi. Az elmúlt időszakban több kisebb áramszünet is volt a településen, azt hittük ez nem okozhat fennakadást. Tévedtünk, az áram visszajött, de a víz nem. Kübekháza órákra víz nélkül maradt” – mondta Molnár Róbert.

A hibát folyamatosan orvosolta az Alföldvíz Zrt., és szerelőt küldtek Mórahalomról, de az út forgalomtól függően egy-másfél óra, és ez idő alatt nem volt víz Kübekházán. Molnár Róbert ezért levelet írt az Alföldvíz Zrt.-nek, amit a község Facebook-oldalán közzé is tett.

Mint fogalmazott, „egy kisebb áramszünet esetén is leáll a kübekházi vízműtelep elektronikus vezérlőrendszere, s mivel nincs helyben ügyeletes munkatársuk, ez a legkisebb üzemzavar esetén is órákba telhet, míg manuálisan újra nem indítják a rendszert.”

Pedig Molnár szerint a telepet úgy tervezték, hogy az hiba esetén automatikusan újrainduljon. A kormányt rendszeresen bíráló polgármester ezért azt írta az Alföldvíznek, hogy kérje számon a kivitelezőn, miért nem működik az automatika.

Az országos ivóvízminőség-javító programokról az Átlátszó is többször írt. A kübekházi projektet a Békés Drén Kft. nyerte meg. Az 1,1 milliárd forintos pályázatot a Tisza-Maros Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás írta ki, és öt Csongrád megyei településen kell megoldaniuk a vízminőség javítását. A projektben Deszk, Kübekháza, Röszke, Tiszasziget, Újszentiván, Zsombó vett részt, áramszünet utáni problémák viszont csak Kübekházán vannak.

Kerestük az Alföldvíz Zrt.-t, valamint a Békésdrén Kft.-t is a polgármester által jelzett problémák miatt. Cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak, de amint megteszik, közzétesszük azt.

Az Alföldvíz Zrt.-től végül az alábbi választ kaptuk:

„A kübekházi vízműtelepen az áramszolgáltatói oldalon történő áramkimaradás esetén jelentkezik a felvetett hibajelenség. Áramszünet megszűntét követően a vízkezelő technológiát helyi, kezelői beavatkozással tudjuk üzembe állítani, az automatikus újraindítási funkció nem működik megfelelően. A hibajelenség észlelését követően – mivel a mű még garanciális időtartamon belül van  – haladéktalanul megtettük bejelentésünket a kivitelezést végző vállalkozó felé, kérve a hiba mielőbbi kijavítását, a mű automatikus működésének helyreállítását.

A kivitelező visszajelzése alapján a hiba kijavítását kéthéten belül elvégzik. A kübekházi vízkezelő technológián jelentkező hiba elhárításáig mind diszpécserszolgálatunk, mind a készenlétet ellátó munkatársaink fokozott figyelmemmel látják el feladataikat.”

Segesvári Csaba

Fotó: a szerző felvétele

Megosztás