Kecskemét

Csúsznak az iskolafelújítások Kecskeméten, mert túl drágán vállalták volna a munkát a kivitelezők

A választások előtt általában felpörögnek a beruházások, ezért is meglepő, hogy Kecskeméten épp az ellenkezője történik: két iskola felújítását is elhalasztották. Utánajártunk, miért.

A napokban jelent meg az európai közbeszerzési értesítőben (TED), hogy a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata által kiírt két közbeszerzés, amelyek iskolafelújításokat érintettek volna, sikertelenül zárultak, miután a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeletért Felelős Helyettes Államtitkárság Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya „nem támogató tartalmú tanúsítványt bocsátott ki az eljárásban.”

A TOP-os, azaz európai uniós forrásokból tervezett munkálatok során a Zrínyi Ilona Általános Iskola, valamint a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolájának energetikai korszerűsítését végezték volna el. Az épületekben lett volna nyílászárócsere, hőszigetelés, radiátorcsere, és napelemeket is felszereltek volna.

Ez azonban idén már biztosan nem valósul meg.

Túl drága ajánlatok érkeztek

Megkerestük a Miniszterelnökséget, hogy megtudjuk, voltak-e a közbeszerzési eljárásban olyan jogsértések, amelyekre hivatkozva az ajánlatkérő eredménytelennek nyilvánította az eljárást. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az eljárást a későbbiekben újból kiírják-e, és sor kerül-e a két iskola energetikai rendszerének korszerűsítésére.

Rákérdeztünk arra is, hogy mint felügyeleti szerv, a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeletért Felelős Helyettes Államtitkárság Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya tesz-e jogi lépéseket az ügyben.

Kérdéseinkre azonban cikkünk megjelenéséig a Miniszterelnökség Sajtóosztálya nem reagált.

Sokkal közlékenyebb volt viszont a kecskeméti önkormányzat, ahol Takács Valentina kommunikációs vezető minden kérdésünkre készségesen válaszolt.

Tőle megtudtuk, hogy a minőségbiztosítási eljárás azért lett eredménytelen, mert fedezeten felüli ajánlatok érkeztek a kiírásra:

a Móra Ferenc Általános Iskola esetében átlagosan 21 százalékkal, míg a Zrínyi Ilona Általános Iskola esetében átlagosan 70 százalékkal magasabb árajánlatokat tettek a kivitelezők.

Ezt az önkormányzat nyilván nem fogadhatta el, ezért eredménytelenül zárultak a közbeszerzések. Sikeres közbeszerzés hiányában pedig tanúsítványt sem kaphatott a város.

Elvégzik a korszerűsítést, de csak jövőre

Az önkormányzat a döntést követően azonnal megkezdte az új közbeszerzési eljárás előkészítését, a kivitelezés mielőbbi megvalósítása érdekében – hangsúlyozta a sajtóreferens. Tekintettel azonban arra, hogy a munkálatok jelentős részét azok jellege miatt csak tanszünetben lehet elvégezni, ezért a megvalósítás várhatóan jövő nyárra húzódik.

A projekt előkészítése egyébként már 2017 óta tart, és ez a városnak eddig 22,9 millió forintjába került.

A Móra Ferenc Iskola korszerűsítésére összesen 291 millió forintot, míg a Zrínyi Ilona Általános Iskolára 292 milliót nyert a város 2016-ban.

A projektek befejezésének határideje mindkét esetben 2020. Ez azonban aligha lesz tartható, ha csak nyáron kezdik majd meg a tényleges munkálatokat.

Ezzel kapcsolat Takács Valentina elmondta, hogy a projektek megvalósítási határidejének hosszabbítására vonatkozó támogatási szerződés módosítási kérelmet az önkormányzat már 2019 júliusában benyújtotta a közreműködő szervezet részére. Amennyiben ezt elfogadják, a projektek fizikai befejezése napjának meghosszabbítása nem jár az önkormányzat számára támogatási szempontból negatív következményekkel.

Kecskemétre mostanában rájár a rúd, hiszen éppen a héten derült ki az is, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága visszavonta a város tűzoltólaktanyájának építésére kiírt pályázatot, miután túl sok volt a tisztázatlan kérdés a kivitelezők részéről.

Csúszik a tűzoltólaktanyák építése Pécsett és Kecskeméten, mert nem sikerült kivitelezőt találni

A gödöllői HÉV Szentjakab-Tölgyes megálló elnevezésének diszkriminatív névváltoztatása Önkormányzati bérlakások – Szekszárd Önkormányzati bérlakások – Székesfehérvár Figyelmeztetések száma szabálysértési eljárásban 2019-ben, A Normafa térségében lévő, védett gyepek kezelési koncepciója A Normafa térségében lévő, védett gyepek kezelési koncepciója Vidékfejlesztési Minisztérium – támogatások Vidékfejlesztési Minisztérium – szerződések NFM – támogatások NFM – szerződések KIM – szerződések

 

Katus Eszter – Boros D. Tamás

Címlapkép: Tábla hirdeti az uniós beruházást a kecskeméti Móra Ferenc Iskola előtt (Fotó: Boros D. Tamás / Átlátszó)

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás