Szeged

Mészáros Lőrinc vejének cége 3 milliárdért dolgozik a Szeged-Hódmezővásárhely közötti tram-train projektben

Homlok Zsolt cége, a Homlok Építő Zrt. nettó 3,27 milliárd forintért épít egy karbantartócsarnokot a szegedi rendezőpályaudvaron a tram-train járműveknek.

Támogasd a munkánkat
pólóvásárlással!

Az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számában megjelent tájékoztatóból kiderül, hogy a beruházás elvégzésére a tendert kiíró Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. idén május végén kötötte meg a szerződést a Homlok Építő Zrt.-vel.

A Homlok Zrt. nettó 3,2 milliárd forintért épít a szegedi rendezőpályaudvaron egy 2 876 négyzetméter alapterületű járműkarbantartó csarnokot a tram-train járművek részére.

A tram-train (vasút-villamos) rendszer megépítését 2018 áprilisában kezdték el, az átadás 2021-re várható. A tram-train járatok Szeged és Hódmezővásárhely között a nagyvasúti vonalon, a városokban pedig villamosvonalon közlekednek majd. A beruházás révén átszállás nélkül lehet majd a dél-alföldi városok központjai között közlekedni.

A beruházás összköltsége – az 1585/2017. (VIII.28.) sz. Kormányhatározat alapján – több mint 71 milliárd forint lesz. Az összegből a járművek beszerzése 17,62 milliárd forintot tesz ki, az új járműtelep építése pedig 5,08 milliárd forintba kerül; ezeket uniós források bevonásával hajtják végre. A különböző nagyvasúti, illetve villamosvasúti pályaépítési munkákra 48,64 milliárd forintot költenek.

A Szeged – Hódmezővásárhely vonalszakasz nagyvasúti munkák tervezési és kivitelezési feladataira kiírt közbeszerzést a Swietelsky Vasúttechnika Kft. nyerte el a NIF-től 2017 végén. A beruházás költségét nettó 22,9 milliárd forintra becsülte a NIF, de a Swietelsky nettó 25,6 milliárd forintért végzi a kivitelezést. Az Mfor akkor megírta, hogy a projektben a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő R-Kord Kft. is részt vesz a Swietelsky alvállalkozójaként.

A munkálatok egyébként nem haladnak zökkenőmentesen: nemrég az RTL Klub számolt be arról, hogy felszedik a korábban már lerakott, használt síneket a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő, most épülő villamosvasút vonalán. Korábban a NIF azt állította, hogy a 40 éves sínek megfelelőek lesznek, de ezek szerint mégsem.

 

Csikász Brigitta

Címlapkép: A Szeged és Hódmezővásárhely között épülő tram-train villamosvasút-vonal hódmezővásárhelyi szakasza 2019. május 13-án. (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Megosztás