miskolc

NAIH: nyilvános a polgármester jelenléti íve, de a betegszabadság személyes adat

A miskolci önkormányzatnak nyilvánosságra kell hoznia, mely napokon dolgozott, melyiken nem a város polgármestere, azaz a jelenléti ív nyilvános. Kriza Ákos (Fidesz) esetleges betegszabadsága azonban különleges személyes adat. Mindezt beadványunk nyomán döntötte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, miután a város elutasította adatigényünket.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Tavaly év végén több fontos rendezvényen nem jelent meg a miskolci polgármester, Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), elmaradt a minden évben megtartott évértékelő beszéd is, így a város tele volt találgatásokkal, rémhírekkel. Aztán végül az egyik alpolgármester kibökte, hogy beteg Kriza Ákos. Azóta annyiban változott a helyzet, hogy Kriza egyre több rendezvényen felbukkan, bár láthatóan lefogyott vagy 20 kilót.

Régi vita az, hogy egy politikus betegsége mennyire magán vagy közügy (vö. Antall József a kórházban). A tengerentúlon a vezetők egészségügyi állapota teljesen nyilvános, de ahogy haladunk kelet felé, egyre szégyenlősebbek a politikusok is. Az eszakhirnok.com megpróbált utána járni a tényleges helyzetnek Miskolcon.

Mivel az az adat nyilvános, hogy mi a szabadságolási terve egy adott évben a miskolci polgármesternek (a városi közgyűlés meg is tárgyalja), megkértem a város jegyzőjét, hogy küldje el Kriza Ákos jelenléti ívét, már ha van ilyen egyáltalán. A jegyző szerint azonban ez nem publikus.

Másképpen látja a helyzetet az adatvédelmi biztos, akihez közérdekű adatkérelemmel fordultunk a jegyző válasza után. A konkrét kérdés az volt, hogy mely napokon dolgozott, és mikor volt szabadságon Miskolc első embere.

Az adatvédelmi biztos válasza szerint, amennyiben létezik jelenléti ív, az nyilvános, kivéve az, hogy mikor van betegszabadságon a polgármester, mert az viszont különleges adat. Hogy a hivatal végül is milyen formában hozza nyilvánosságra a jelenléti ívet, egyelőre nem derült ki.

Bár még sem az ellenzék, sem a Fidesz nem mutatta be hivatalos önkormányzati választási jelöltjeit Miskolcon, az az általános vélemény ellenzéki körökben, hogy leváltható a fideszes polgármester, sőt a közgyűlésben sem kizárt a többség megszerzése. Mindez azonban csak akkor valósulhat meg, ha az ellenzék koordinálja a fellépését.

Ez most, úgy tűnik, meg is van, de nevek még nem lettek bedobva.

Hivatalosan legalábbis még nincs bejelentve az ellenzék koordinált indulása Miskolcon, de több rendezvény is volt, ahol együtt jelentek meg az ellenzék tagjai – a teljes ellenzéké, Jobbiktól LMP-n és Momentumon át a retróbalig, mínusz Mi Hazánk Mozgalom. Ez alapján a városban nagyjából mindenki kész ténynek veszi az úgynevezett összefogást.

Várhatóan a nem hivatalos kampány ellenzéki témái között ott lesz a régi „nóta”, amely szerint a Romániából áttelepült Kriza Ákos vezette város kulcspozícióiban kevés tősgyökeres miskolci van, helyettük a polgihoz hasonlóan erdélyi származásúak töltenek be fontos állásokat. Téma lesz minden bizonnyal a csökkenő városi lakosságszám, és az is, hogy Debrecen elvitte Miskolc orra elől a BMW gyárat. Mellette a városi beruházások elmaradása, és Miskolc jól látható elszlömösödése is szóba kerülhet. Ütős adu lehet még az a változást akarók körében, hogy Kriza Ákos beteg. A történet már tíz éve időről időre felbukkan a városiak körében.

Nagy port felvert eset volt például, hogy a város első embere nem volt ott, amikor Orbán Viktor meglátogatta a DVTK csapatát, és  szót váltott a csapat tulajdonosával, Leisztinger Tamással is. Ekkor a városháza nem kommentálta az esetet hivatalosan, de egyértelmű volt, hogy csak egészségügyi háttere lehetett a találkozó elmaradásának.

Pusztai Lászlóeszakhirnok.com

Fotó: a szerző felvétele

Megosztás