Egyéb

Füttykoncert a polgármesterre, beintés Tállai mellől, balhézó ultrák: így adták át a DVTK-stadiont

 

Botrányosra sikeredett szombaton a miskolci új futball-aréna átadása, a drukkerek kifütyülték a polgármestert. A késedelem miatt kötbér járna, de ez ügyben nagy a titkolózás.

A város nagyon készült az eseményre, az önkormányzati hetilap az alkalomra különszámot jelentetett meg, és a tömegközlekedés is ingyen volt a meccsre igyekvőknek. Szokás, hogy ilyenkor valamilyen híres csapatot hívnak meg játékra, de itt a bajnokság soros meccsét játszották, éppen a szomszédos Mezőkövesd volt a vendég.

Több éves ígérgetés után, a kormány 2015-ös rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként épült fel a 15 ezer nézőt befogadó stadion (a DVTK legutóbbi mérkőzésén 1300 szurkoló volt jelen). A stadion teljes ára időközben 8-ról 13 milliárd forintra emelkedett. Az arénát Orbán Viktor egyik kedvenc oligarchájának, Garancsi Istvánnak a cége építhette meg, végül három hónap késéssel.

Az okokról és a kötbér összegéről azonban már senki nem akart nyilatkozni. A stadion építésére létrehozott projektcég, a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. a Market Építő Zrt. -hez irányította az Átlátszót, ami a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.-enk passzolta a labdát. De mivel ők sem válaszoltak, közérdekú adatkérést nyújtottunk be, amelyre végül elkészült a válasz, amely szerint forduljunk a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft.-hoz.

Az Átlátszó információja szerint a kötbér naponta a teljes nettó összeg 0,3-0,5 százaléka körüli összeg. A kötbér kifizetéséről egyelőre nem hivatalosan nem tudni. Komoly problémák vannak a stadion leendő üzemeltetőjével kapcsolatban is. A közbeszerzés sikertelen volt, és senki sem jelentkezett azóta sem. Kriza Ákos polgármester az RTL-nek azt nyilatkozta, hogy eddig is 50 milliót adtak évente a DVTK-nak, és ezt továbbra is állják.

Érdekes módon Orbán neve fel sem merült, hogy ő nyitná meg a stadiont. Helyette egy kormánybiztos érkezett az országosan legnagyobb szurkolótáborral rendelkező DVTK új otthonába, amelynek a nem éppen kormányközeli Leisztinger Tamás a tulajdonosa. Aki szintén nem mutatkozott a megnyitó rendezvényen.

Miskolc polgármesterének megnyitó beszédét erős füttykoncert fogadta. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy a nyitómeccsen a kieső zónában evickélő DVTK vereséget szenvedett a szintén kieső-jelölt Mezőkövesdtől.

Nem javította a hangulatot, hogy egy fotó tanúsága szerint a lelátón helyet foglaló Tállai András, Mezőkövesd volt polgármestere, adóhivatal-vezető társaságában lévő hölgy a nemzetközileg jól ismert mozdulattal (dugd fel!) üzent egy DVTK zászlót integetőnek – ez a HVG tudósításában szereplő képen látszik is.

Így aztán senki nem csodálkozott, amikor a mecs után az ultrák blokád alá vették a játékos-kijáratot, hogy egy kicsi „elbeszélgessenek” a játékosokkal, de estére a komoly rendőri biztosítás eredményeként mindenki hazament.

Pusztai László (Északhírnök)

Kapcsolódó cikkeink

Késik a 11 milliárdos DVTK-stadion átadása, nem lesz megnyitó a választásig

Orbán Viktor megígérte, úgyhogy már kezdik is a diósgyőri stadionépítést

Helyi fideszesek szerint nem a legélesebb kés a fiókban a Csurka-rajongó miskolci képviselőjelöltük

Megosztás