Noszvaj

Nem zárható ki, hogy gyújtogatás miatt égett le a noszvaji idősek otthona

Mintegy százmillió forintos kár keletkezett a noszvaji Kincses Sziget Szépkorúak Otthonában a néhány héttel ezelőtt történt tűzeset miatt. A rendőrség gondatlanságból elkövetett, különösen nagy vagy azt meghaladó kárt okozó közveszély okozása bűncselekmény gyanúja miatt indított eljárást.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Március 6-án a noszvaji idősek otthona tetőszerkezetének mintegy háromszáz négyzetméteres része kapott lángra – közölte honlapján a Heves Megyei Katasztrófavédeli Igazgatóság. A több településről – Egerből, Mezőkövesdről, Füzesabonyból, Pétervásáráról és Mezőcsátról – riasztott tűzoltók órákon át küzdöttek a lángokkal, mire a tüzet eloltották. A tűz által veszélyeztetett épületrészből hatvanöt embert hoztak ki, közülük öten kisebb sérüléseket szenvedtek.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy az Átlátszó megkeresésére csak annyit közölt, hogy a tűzvizsgálati eljárás még folyamatban van. Annak megállapításairól pedig csak az eljárás lezárása után tudnak tájékoztatást adni.

A rendőrséget is megkérdeztük, mit lehet tudni a tűzesetről. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság részéről azt válaszolták, hogy a főkapitányság Bűnügyi Osztálya gondatlanságból elkövetett, különösen nagy vagy azt meghaladó kárt okozó közveszély okozása bűncselekmény gyanúja miatt indított eljárást. Ami azt jelentheti, hogy a hatóságok nem zárják ki azt sem, hogy akár gyújtogatás is történhetett az idősek otthonában.

A Kincses Sziget Szépkorúak Otthonának fenntartója a Medicin-Liget Alapítvány. A szervezet kuratóriumának elnöke, Kecső Erzsébet az Átlátszónak elmondta, hogy a tűz miatt több mint százmillió forintos káruk keletkezett.

„A helyreállítás megkezdéséhez a romok eltakarítása az elsődleges dolgunk, melyet önerőből kell megoldanunk. A biztosító álláspontja az ugyanis, hogy nem fizeti a tűzkár utáni bontási és szállítási költségeket. Erről a díjtételről – a tájékoztatás hiánya miatt – nem volt tudomásunk a szerződés megkötésekor. Számunkra nyilvánvalónak tűnt, hogy a romok eltakarítása hozzátartozik a biztosítási eseményhez egy esetleges tűzkár esetén.”

A kuratórium elnöke közölte azt is, hogy a Generali mindaddig nem tud fizetni, míg a hatóságok le nem zárják a vizsgálatot, akkor tud jogalapot képezni és dönteni a kifizetendő összegről. Hozzátette: a tűzben érintett szobák lakóinak elhelyezését meg tudták oldani. Van egy ifjúsági szállásuk, ahová – az ideiglenes engedély birtokában – átköltöztettek mintegy 25 embert.

Kecső Erzsébet reményét fejezte ki arra, hogy nyár végére rendbe tudják tenni az épületet, és minden lakó visszakerülhet a megszokott lakószobájába. Ehhez az alapítvány szívesen fogadja jó szándékú emberek támogatását.

Csikász Brigitta

Fotó: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság/Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy

Megosztás