Debrecen

A debreceni önkormányzat és az egyetem is foglalkoztatta a migránsozó közvéleménykutatók háttércégét

A fideszes irányítású Debrecen városának, illetve a Putyint díszpolgárrá fogadó Debreceni Egyetemnek is dolgozott az a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft., amelynek közvélemény-kutató divíziója migránstémában borzolja a kedélyeket.

Nem kis cégről van szó, évi 400 milliós árbevételt jegyeznek, Budapesten és Debrecenben is fenntartanak irodákat. Fő profiljuk pedig a piackutatás és tanácsadás, elsősorban az egészségipar, valamint a gyógyszeripar a szakterületük, ez található a cég honlapján is. A cég több alkalommal közbeszerzésen és uniós pályázatokon is nyert.

Debrecen város önkormányzata 2013-ban 4760 eurós, azaz közel 1,8 millió forintos szerződést kötött a Szinapszissal, a Health4Growth projekt végrehajtásához szükséges szakmai szakértői feladatok támogatása céljából. Minderről annak idején a vagy.hu is írt cikket.

Szinapszis-partner a Debreceni Egyetem is. A számomra kiadott szerződésekből kiderül: az egyetem 2014 óta áll kapcsolatban a céggel, és 2014 és 2017 között összesen nettó 38,4 millió forintot fizettek a Szinapszisnak különböző piac és közvélemény kutatások címén. Mindez az áfával együtt majd 48,8 millió forintba került, mindez szimpla kutatásokra ment el négy év alatt. Egy 2015-ös közétkeztetéssel kapcsolatos kutatásra 7,5 millió forintot szántak például, és ebben az évben nem ez volt az egyetlen nagyobb volumenű hasonló projekt.

Végeznek politikai témájú közvélemény kutatásokat is, ilyenkor azonban Amygdala Közvélemény Kutató Intézményként mutatkoznak be. A cég honlapján is feltüntetik ezt az elnevezést, az egyik menü pont alpontja alatt. De ez afféle „művésznév”, ilyen elnevezéssel nem találni piackutatással foglalkozó önálló intézményt, még a cégjegyzékben sem. Kertész Balázs, a Szinapszis ügyvezetője és innovációs igazgatója úgy fogalmazott érdeklődésünkre: a „közvélemény kutatási munkákat az Amygdala néven működő divíziónk végzi”.

Az Amygdala nevében végzett kutatások kérdés feltevésében olykor visszaköszönnek a kormánypropaganda kliséi. Ez például a választások előtt készült:

  • „Az alábbiak közül, melyik szempontokat tartja fontosabbnak, hogy kire szavaz az április 8. választásokon? Orbán Viktor és a Fidesz vélt korrupciós ügyei/ Az ellenzék terve a kerítés lebontására és a migránsok betelepítésére vonatkozólag”.

A fő ellenség Soros György és az általa „támogatott” menedékkérők sem maradnak ki a kutatásból. Néhány ezekből a kérdésekből:

  • Ön szerint inkább igaz, vagy nem igaz az alábbi állítás? Soros György szervezetei Afrikában és a Közel- Keleten emberek millióit ösztönzik és segítik, hogy Európába jöjjenek.
  • Ön szerint inkább igaz vagy inkább hamis az az állítás, hogy Soros György számára a migránsok érdekei előrébb valók, mint Magyarország és a magyarok érdekei?

A cég kérdezési szokásaira is akad panasz. Például ezen az oldalon is olvasható pár.

Május közepén újabb kérdőíveket készítettek szintén Amygdala néven. A kérdések újfent főleg az illegális migrációval kapcsolatosak, a Stop Soros törvénycsomag intézkedéseinek lakossági elfogadottságára voltak kíváncsiak: Például így:

Egyetért-e a megkérdezett vagy sem, azzal, hogy

  • alaptörvényben rögzítsék a 2016-on népszavazás eredményét, miszerint „Magyarországra nem telepíthetők be bevándorlók, a magyar országgyűlés engedélye nélkül.”
  • „az Alkotmányban is kimondja az országgyűlés, hogy Magyarországon nem nyújthat be és nem kaphat menedékjogot, olyan bevándorló, akit hazájában üldöztek, de jelenleg már biztonságos országban tartózkodik?”
  • „bevezetésre kerüljön a migrációs bűncselekménnyel gyanúsítható személyek esetén a határtól való távol tartás jogi intézménye? A határbiztosítási távoltartás lehetővé teszi, hogy az illegális migrációval gyanúsítható személyeket ne engedjük a veszélyeztetett magyar határszakasz közelébe.”

Kutatnak gendertémában is. Arra kíváncsiak például, hogy a válaszadó szerint az határozza meg valakinek a nemét, hogy milyenek a kromoszómái illetve biológiai adottságai, vagy „mindenki maga dönti el, hogy férfinak, vagy nőnek érzi-e magát és hogyan él, ebben nincs döntő szerepe a veleszületett adottságoknak”.

Megosztás