Egyéb

Elmarasztalták az önkormányzati újságot – helyreigazítás helyett kommunistázott a főszerkesztő Baján

 

Elfogult az önkormányzati bajai lap, a Bácskai Napló, ezt kifogásolta Hajdú Miklós, a Sikeres Bajáért Egyesület képviselője. Az MSZP-s önkormányzati képviselő helyreigazítást kért a laptól, válaszként a kiadvány főszerkesztője alaposan kiosztotta.

Választ kaptam helyreigazítási kérelmemre – így kezdi posztját Hajú Miklós, a Sikeres Bajáért Egyesület képviselője. A bajai képviselőtestület tagja azt kifogásolta, hogy az önkormányzati tulajdonú Bácskai Napló elfogult.

Mint írta, “a Bácskai Napló 2018. május 3-i számának 5. oldalán megjelent „Az objektív sajtóról” című cikkünkben nem a valóságnak megfelelően állítottuk, hogy a Bácskai Naplót sosem marasztalták el. A Bács Kiskun megyei 06. sz. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság 50/2018. (IV.4.) sz. határozatával a benyújtott kifogás bizonyítékainak egyenkénti mérlegelésével megállapította, hogy a Baja Marketing Kft. a Bácskai Napló 2018. február 22. és 2018. március 22-i lapszámaival, valamint a baja.hu honlapon megjelenő egyes cikkekkel megsértette a jelöltek és jelölő szervezetek közti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét.”

Ezt a szöveget kérte közzétenni a kiadványban is.

A Bácskai Naplót a baja.hu-n keresztül, a város honlapján lehet elérni. Kiadója a Baja Marketing Kft., ennek pedig az önkormányzat a tulajdonosa, vagyis egy közpénzből üzemeltetett kiadvány. Főszerkesztője Géczy Zsolt, ő magánlevélben válaszolt a képviselőnek. Ezt a választ tette közzé Hajdú Miklós.

Eszerint, “A jelzett írás részben az Ön által mondottakra reagál, s mint benne foglaltatik: Önnek a testületi ülésen van lehetősége nagy nyilvánosság előtt bármit mondani, állítani. A lap, a főszerkesztő ott nem reflektálhat az elhangzottakra. A főszerkesztő a lapban reagálhat, megtette, megtettem. Itt Ön pont annyi lehetőséget kap a reagálásra, mint én kaptam a testületi ülésen. Nulla perc, nulla szó. Ez így van rendjén, így lesz a jövőben is! Továbbiakban megjegyzem, hogy az írás jegyzet, betűtípusa és a kulcsszó is ezt jelzi, helyreigazításnak helye nincs.”

Vagyis idézem, “Itt Ön pont annyi lehetőséget kap a reagálásra, mint én kaptam a testületi ülésen. Nulla perc, nulla szó.” A főszerkesztő itt gyorsan átvált egy kis MSZMP-zésére, azt írja, “a Bácskai Naplót pedig – hiába jelentgeti fel mániákusan volt MSZMP-s elvtársaival bizottságoknál, rendőrségnél – jogerősen egyetlen esetben sem marasztalták el.”

Hogy teljes legyen a kép felemlegeti, hogy Hajdú Miklóst sokan nem is tartják megfelelő képviselőnek. “Ami képviselőségét illeti: pontosan, töredékszavazatok révén jutott a helyi testületbe. Körzetében a helyi választáson legutóbb a 3. helyen végzett (akárcsak a legutóbbi országgyűlési választáson), véleményem szerint ez nem azt jelenti, hogy az érintett szavazók szerették volna képviseletükben a testületben látni. Korábban is több alkalommal kinyilvánították: nem Önt tartják alkalmasnak a képviseletre.”

A főszerkesztő szerint a képviselő különben is a kommunista szervezetben vezetőként (?!) küzdött a sajtószabadság ellen. Hajdú Miklós a wikipédia szerint a ‘89-es MSZP alapítója, 1992-94 között a Bácskai Napló, majd az AZ ÚJSÁG nevű kiadvány felelős szerkesztője volt, 1994 óta önkormányzati képviselő, 2002 óta frakcióvezető. Több közalapítvány kuratóriumi, számos civil szervezet tagja.

Segesvári Csaba

Kapcsolódó cikkek:

53 helyreigazítási pert vesztett tavaly a kormányközeli média, sokkal többet mint egy évvel korábban

Minden médiát a hatalomnak! – Az egyszólamúsodó városi sajtó Szolnok megyében

A vidéki média rajongott Tiborcz cégéért – az Elios-sztori közel tíz év sajtóhíreiben

PR-atombomba a Mediaworks megyei lapjainál: két nap alatt ötszáz kommentet töröltek

Beperelték a szegedi EHÖK tévéjét a hoppon maradt dolgozók

Fideszes kampánykiadvány lett a helyi önkormányzatok által finanszírozott regionális magazinból

Túltolták a propagandát? Menekülnek az olvasók Andy Vajna Délmagyarországától

Fideszeshez került a vásárhelyi Fidesz kampányt támogató helyi portál Hódmezővásárhelyen

Megosztás