Egyéb

Földcsuszamlás Érpatakon: fiesta az utcán, miközben gyűlnek a bizonyítékok a bukott polgármester ellen

 

Hosszú rémálom ért véget sokak számára vasárnap Érpatakon: a leadott 956 érvényes szavazat 72 százaléka, szám szerint 690 jutott Nagy Imre Attiláné független jelöltre, míg az eddigi polgármester, Orosz Mihály Zoltán csak a a voksok 28 százalékát, 266 szavazatot kapott. A részvételi arány valamivel meghaladta a 70 százalékot.

Négy évvel ezelőtt valamivel többen voksoltak Oroszra – akkor 337 szavazatot kapott-, ami még a leadott szavazatok tekintetében is csak 39 százaléknyi relatív többséget jelentett, ám az Orosz polgármesteri megbízatása ellen voksolók 520 szavazata négy jelölt között oszlott meg, így Érpatak újabb négy évre Orosz fennhatósága alá került.

A mostani földcsuszamláshoz egészen kis változásokra volt szükség: csak egy jelölt indult Orosz ellen, és a négy évvel ezelőttihez képest 10 százaléknyival több érpatakit kellett rávenni, hogy szavazzon. Az eredmény pedig látványosan más lett, mint amit az egyszerű matematika jósolhatott.

Ez a 10 éven keresztül lefojtott, illetve a megosztottság miatt folyamatos kudarcra ítélt erő robbant aztán ki vasárnap este abban a spontán ünneplésben, ami az újonnan megválasztott polgármester, Nagy Imre Attiláné beszédével ért véget a polgármesteri hivatal épülete előtt.

 

Spontán tüntetés Érpatakon Orosz Mihály Zoltán bukása után from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Az érpatakiak jelentős része az elmúlt években valamiféle repressziót megélt a polgármestertől, és ha nem is nyert bizonyosságot egyetlen esetben sem, hogy Orosznak köze lenne az ellenlábasa brutális megveréséhez vagy háza felgyújtásához, a félelem és a reménytelenség légköre bénítólag hatott Orosz ellenfeleire.

Bukásához kellett az önkormányzati képviselők többségének bátorsága és kompromisszumkészsége is, hiszen ha tavaly karácsony előtt nem oszlatja fel magát a képviselő-testület, akkor ma nem Nagyné lenne a falu vezetője.

Rezsimváltás után lesz-e elszámoltatás?

Sokan kérdezik ezt a faluban, merthogy az érpatakiak egyik erős tapasztalata, hogy a notórius pereskedő Oroszon nem talál fogást a magyar jogszolgáltatás, legyen szó büntető- vagy polgári peres eljárásról.

A polgári peres ügyekben Orosz alapvetően két eszközt használt: egyrészt a perek minden költségét – akár ő indította, akár ellene indították – a község büdzséjéből finanszírozta, másrészt a számára kellemetlen eljárásokat ellehetetlenítette azzal, hogy a tárgyalásokon rendre nem jelent meg. (Az egyik büntetőeljárás éppen az ilyen ügyekben kimentésre használt orvosi igazolások miatt folyik: a gyanú szerint a polgármester összejátszva a helyi körorvossal valótlan tartalmú igazolásokkal fedezte magát.) Orosz jelmondataiban gyakran a jog uralmára hivatkozott – ugyanakkor jogerős ítéletek végrehajtását is elszabotálta.

Most sincs ez másképp, a faluból érkező hírek szerint éppen a hivatal átadását akadályozza, mondván, az átadás-átvételen nem tud jelen lenni, mivel Máriapócsra ment „zarándoklatra”.

A volt polgármesterrel szemben viszont több büntetőeljárás is folyik, ezek egy része az általunk feltárt visszaélések nyomán indult.

Kapcsolódó cikkeink

Már féltucat büntetőeljárás folyik az érpataki polgármesterhez köthető ügyekben

Közmunkásként fizetett holdudvar, hiányzó elszámolások és átláthatatlan pénzügyek: ez az érpataki üzleti modell

Több tucat érpataki ingatlant szerzett meg az Orosz Mihály Zoltán által vezetett “jótékonysági szervezet”

Gyújtogatás, fenyegetés, erőszak és rengeteg per kíséri az “érpataki modell” diadalmenetét

Bekamerázzuk a médiapatkányt – fenyegették és autókkal üldözték munkatársunkat Érpatakon

Csak emlékeztetőül: az ún. „Érpataki Modell” egyik központi eleme a közmunkások által végzett mezőgazdasági termelés volt, melynek révén a pusztuló falu újra virágzásnak indult volna.

Az állítólagos eredményekkel kapcsolatban is komoly kétségek merültek föl, de mint kiderült, a polgármester nem a falu, hanem a saját alapítványa számára szerzett meg vagy 50 ingatlant – jórészt a neki kiszolgáltatott helyi szegényektől.

További bűncselekmények gyanúját veti föl, hogy ezeken az ingatlanokon térítésmentesen végeztek különböző munkálatokat az önkormányzat erőforrásaival. Ugyancsak nyomozás folyik az önkormányzat által alkalmazott, valójában az „Érpataki Modell Országos Hálózata” nevű Orosz-féle szerveződés számára dolgozó munkavállalók ügyében.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal feljelentése nyomán 100 millió forintos nagyságrendű ügyben is nyomoznak költségvetési csalás gyanúja miatt a polgármester ellen – a feljelentés a közmunkaprogramok finanszírozására szolgáló pénzek szabálytalan felhasználásáról szól.

Eljutott hozzánk egy hangfelvétel, amelyen a polgármester egyezkedik egy ismeretlennel – a szövegből kikövetkeztethetően az illető vállalkozó, akinek tartozik az önkormányzat cége, az Érpatakért Településfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Orosz a férfinak azt magyarázza, hogy nem jó ötlet a cég ellen felszámolási eljárást kezdeményezni.

Úgy tudjuk, több órányi hangfelvétel van a nyomozóhatóság birtokában is, és van köztük olyan, amelyiken Orosz ennél is meredekebb dolgokat mond.

Ráadásul Orosz mondatai éppen a közmunkapénzekkel való visszaélésről szólnak, épp ebben az ügyben tett feljelentést egy átfogó vizsgálat után a megyei kormányhivatal.

Egyre több jel utal tehát arra, hogy a rend és szigorú törvénytisztelet paravánja mögött éveken keresztül súlyos bűncselekmények folytak a faluban, idő kérdése volt csak, hogy mikor gyanúsítják meg az „Érpataki Modell” atyját.

Becker András

Megosztás