miskolc

Kommunikációs terv van, főtér továbbra sincs Miskolcon

Lóhalálában keresi a kivitelezőt a miskolci önkormányzat a város új főterének kialakítására. Már 2011-ben beígérték, de 2019 elején még egy kapavágás nem történt.

Add az adód egy százalékát az Átlátszónak!

További részletek: atlatszo.hu/azenadombol

„Ezt a teret már többször elkezdték tervezni az elmúlt 40-50 évben, azonban politikai, gazdasági vagy egyéb okokból azokat a terveket végül soha nem fejezték be. Nekünk feladatunk az, hogy adjunk egy főteret Miskolcnak. De milyennek is kell lennie egy város főterének?” – tette fel a kérdést Rostás László, Miskolc -akkori, és azóta lemondott – főépítésze 2011-ben egy fórumon. És rögtön válaszolt is: „a város főterének, de egyéb tereinek, utcáinak is tükröznie kell a várost magát”. Ez utóbbi állítás 100 százalékban megfelel a valóságnak.

Hasonlóan sok más miskolci, „heteken belül kezdődnek a munkák” bejelentéshez, 2019. január elején még egy kapavágás sem történt a főtéren, pedig az ígéretek szerint 2019 júniusára már el is kellene készülnie.

Most éppen lóhalálában kivitelezőt keresnek, mert az első közbeszerzési eljárás sikertelen volt. Az elmúlt évtizedekben rengeteg terv, pályázat készült a térre, de biztos, ami biztos, 2016-ban azért lebetonozták a terület egy részét.

Hogy most mit és hova fognak végre építeni (a korábbi ötletek mindig nyilvánosak voltak), azt nem mutatják meg a kíváncsiskodó miskolciaknak, akik pedig ennyi töketlenkedés után talán joggal kíváncsiak lennének rá, hogy a következő 100 évben hogyan fog kinézni a város főtere.

A városháza sajtósa azonban hűti a kedélyeket: „a projektek mindegyikének van kommunikációs terve. A projektekkel kapcsolatos információkat ezekhez igazodva, ütemezetten, az adott fejlesztés mérföldköveinek megfelelően fogjuk közzétenni. Ettől egyetlen beruházás esetében sem kívánunk eltérni” – írta megkeresésünkre.

De 2018 közepén ezt írta a megyei napilap: „a városháza tájékoztatása szerint a tér és az Avalon Business Center építészetileg egységet alkot, ezért a két projektet a beruházó és a városháza a közeljövőben közösen fogja bemutatni”. Természetesen ez sem történt meg eddig.

F. Nagy Zsuzsanna, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány munkatársa tavaly februárban  részt vett egy, a Városfejlesztési Kft. által szervezett „Zöld város kialakítása Miskolc Belváros-Történelmi Avas akcióterületen” c. tájékoztatón, ahol bemutatták a főtér látványterveit is. F. Nagy Zsuzsanna számára az volt az igazán érdekes, hogy amikor rákérdezett, hogy mi lesz a tér melletti kavicsos parkoló helyén, Rostás László főépítész csak a vállát vonogatta, és azt mondta, nem tudja.

Rá egy-két hétre megjelent az Avalon Center előzetes környezeti hatásvizsgálati dokumentációja, olyan felütéssel, hogy az épület és park közös tervezésben történt, a főépítészi irodával összehangolva. Ezt a későbbi közmeghallgatáson is többször hangsúlyozta a tervező.

Városházi források szerint, a város akkor gondolhatta meg magát, miután kitört a botrány az Avalon Centerrel kapcsolatban, hogy a környéken élők és civil szervezetek ezt nagyon nem akarják – erről cikkeztünk mi is.

 

Kis Dubajt építenének Miskolc szívébe az agyontámogatott energiaital-gyártó tulajdonosai

Miskolci viszonylatban grandiózus méretű irodaépületet húzna fel Miskolc történelmi belvárosában az állami és pályázati pénzekkel alaposan kistafírozott Hell energiaital-gyártó tulajdonosai, a miskolci Barabás család érdekeltségébe tartozó cég. A környéken lakók aggódnak.

A közös terveket készítő Finta és Társai Építész Stúdió Kft. honlapján fent vannak a cég által végzett munkák képei. Az Avalon Center képei megnézhetők, de a cég által tervezett miskolci főtér nem látható. A cég egyik munkatársa szerint éppen a miskolci önkormányzat nem járult hozzá a tervek közzétételéhez, ami fölöttébb érdekes, hiszen közpénzből (TOP pályázat) megújuló, közérdeklődés középpontjában álló tér jövőjéről van szó. Annyi segítséget azonban adott, hogy az Avalon Center nyilvánosságra hozott egyes képeinek a szélén láthatók a tervezett főtér egyes elemei.

Pusztai László – eszakhirnok.com

Címlapkép: az Avalon Center terve (forrás: fintastudio.hu)

 

Megosztás