Érd

Elmarad a tökfesztivál: az érdi polgármester most egy civil rendezvényt lehetetlenített el

Egy civil szervezet vezetőinek politikai szerepvállalása miatt Érd polgármestere ellehetetlenített egy évek óta visszatérően megtartott rendezvényt. A civilek most hétvégén akartak – immár sokadszor – töklámpást faragni a város főterén. Úgy néz ki, idén már nem tehetik.



Társadalmi célú hirdetés

Az érdi 20-30 Egyesület kilencedik alkalommal rendezte volna meg hétvégén a város központjában a Tökjó Fesztivált. T. Mészáros András polgármester, a helyi Fidesz elnöke azonban egy önkormányzati rendeletre hivatkozva idén úgy döntött, hogy nem támogatja a rendezvényt.

A polgármester elvi álláspontja

A polgármester a döntést azzal indokolta, hogy az egyesület az elmúlt években kirívóan magas támogatásban részesült más érdi szervezetekhez képest, „miközben politikai szerepvállalásával erősen megosztotta az érdi közvéleményt. Elvi álláspontom, hogy politikai tevékenységet végző, országgyűlési, helyhatósági választásokon induló, azokon jelöltet, jelölteket állító vagy azokat támogató szervezetek (pártok, egyesületek) saját erőforrásaikat használva szervezzenek eseményeket. Az adófizetők pénzét célszerűbb a valóban a köz érdekében tevékenykedő, politikai tevékenységet nem végző civil szervezetek által szervezett események támogatására fordítani” – írta T. Mészáros a határozat indokolásában, és úgy tűnik, nem viccelt.

A 20-30 érdi közgyűlési képviselője, Csőzik László azt mondja, az egyesület soha nem kapott pénzügyi támogatást. Nehéz a döntésben ugyanakkor nem politikai motivációt látni, hiszen Csőzik tavasszal az MSZP, a DK és az Együtt támogatásával indult a parlamenti választáson.

Az érdi közéletet közelről figyelik most azt láthatják, hogy ugyanaz történik, mint tavasszal, amikor a polgármester egy bringás rendezvénytől tagadta meg a támogatást.

Úgy tűnik, T. Mészáros megtorló hadjáratot folytat azon civil szervezetek ellen, amelyekkel összefüggésbe hozható Csőzik, aki el mert indulni az állampárt jelöltjével szemben a tavaszi országgyűlési választáson.

A polgármester elutasító döntésének következményeképp a Tökfesztivál nem városi rendezvény többé. A szervezőknek közterület-használati engedélyt kellene kérni, és ha azt megkapták, akkor az 1390 négyzetméternyi terület használatáért több mint 1,1 millió forintot kellene kifizetniük. Ezzel a polgármester megpecsételte a rendezvény sorsát.

„Az üzenet egyértelmű: így járnak azok a civilek, akik nem értenek egyet T. Mészáros politikájával” – nyilatkozta az Átlátszónak Csőzik.

A Tökjó Fesztivált elmaradásáról szóló Facebook-posztban a szervezők azt kérték, hogy október 27-én a támogatóik hozzanak a Főtérre kifaragott tököket, amelyekben gyújtsanak mécsest.

Érden megállapodás közelében az ellenzéki erők

„Gyújtsunk egy kis fényt az estébe, világítsanak a tökök a Főtéren, hogy sokan lássák, ezt a fesztivált az érdiek szeretik, és szeretnék, ha részt tudnának venni rajta. Mi pedig bízunk benne, hogy jövőre módunkban lesz majd a szokott hangulatban, egy sokkal vidámabb 9. alkalom megrendezésére” – írta a az eseményről a 20-30 csapata Facebook-bejegyzésében.

„Igaz, még csak ceruzával írva, de én vagyok az egyik polgármester-jelölt Érden” – nyilatkozta az ellenzéki egyeztetések eredményéről Csőzik, attól azonban elzárkózott, hogy az önkormányzati választásokra történő felkészülés részleteiről beszéljen.

Több forrásból is úgy tudjuk, hogy Érden előrehaladott állapotban van az ellenzéki pártok és civilek megállapodása arról, hogy 2019-ben minden választókerületben egyetlen jelölt induljon a Fidesz embereivel szemben. E szerint az ellenzéki pártok nem indulnának, hanem egy jövőre létrehozandó egyesület, egy afféle civil ernyőszervezet indítana jelölteket a választásokon. Forrásaink szerint jó esély van a megállapodásra.

Mindennek abból a szempontból lehet jelentősége, hogy a Tökjó Fesztivál ellehetetlenítése afféle politikai elővágásnak is értékelhető T. Mészáros részéről a komoly riválisnak számító Csőzik indulása miatt.

Ugyanez ment tavasszal: a bringás balhé

T. Mészáros András nagyjából tíz nappal a tavaszi választások után értesítette az Érd Körbe Egyesületet, hogy nem támogatja többé a város legnagyobb, tizenöt éves múlttal rendelkező biciklis rendezvényét.

Az egyesület vezetőjét keményen megtámadta a polgármesteri hivatal sajtófőnöke. Arató Zsolt azt írta április 27-i közleményben, hogy „(…) az egyesület és annak – időközben aktív politikai szerepet is vállaló – vezetője kötelező járandóságnak és kiváltságnak tekinti az érdi adófizetők eddigi hozzájárulását saját rendezvényei megszervezéséhez. Ráadásul azzal fenyegeti az önkormányzatot, hogy a támogatás elmaradása esetén politikai akciókat szervez a városban.”

Az egyesület vezetője, Csengeri Attila egyik bűne ezek szerint az volt, hogy a 2018-as országgyűlési választások kampányában a civilek által indított, ám az MSZP és a Párbeszéd által jelölt Csőzik Lászlót támogatta. Csengeri, aki a 20-30 Egyesület egyik vezetője is, az április közlemény után távozott az Érd Körbe egyesület elnöki posztjáról.

A 24.hu írta meg az esetet annak idején: az egyesület Facebook-oldalára az országgyűlési választás napján kirakott egy posztot, amelyben az MSZP-Párbeszéd közös országgyűlési jelöltjeként induló Csőzik Lászlót támogatta. „Bízunk benne, hogy olyan képviselete lesz a térségnek, akivel az Érd Körbével letett kerékpáros alapokat meg tudjuk valósítani. Az egyik jelölt, Csőzik Laci, talán az első, és eddig az egyetlen.” – írta az egyesület, miután Csőzik bringával ment szavazni.

Az érdi közéleti eseményeket figyelők számára a május 1-i hosszú hétvége figyelemre méltó híre volt, hogy Csengeri Attila, aki tizenöt éven át szervezte az Érd Körbe-t, lemondott elnöki pozíciójáról.

Május 2-án Csengeri és az egyesület új elnöke T. Mészárossal egyeztetett, majd a megkötött egyezségről sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Csengeri már nem vett részt.

Az erdmost.hu megállapodásról beszámoló cikkében már nyoma sincs a korábbi éles, támadó hangnemnek: „T. Mészáros András polgármester a sajtótájékoztatóján közölte: közel tíz éve támogatja a város az Érd Körbe rendezvényt, és reméli, hogy idén tavasszal is sikeres programon vehetnek részt a biciklisek. Ennek érdekében az Egyesület térítésmentesen használhatja a Pelikán sétány egy részét a rendezvény ideje alatt, az ehhez szükséges közterület használati engedélyt megadja, s azt reméli, hogy további egyeztetések után az Érdi Napok programjaiba is be tudnak illeszteni egy nagyszabású biciklis rendezvényt.”

Bár a tavaszi választás után a városvezetés gyorsan pacifikálta a lázadó bringásokat, most a 20-30 Egyesülettel ennek nem nagyon látszik jele.

Kis Zoltán (Érd)

Megosztás