Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Adnan után Kerim: már a Polat-fiú is feltűnt Magyarországon a naperőmű-bizniszben

Meglepetést tartogattak a múlt héten a londoni Chelsea-Videoton meccset néző Orbán Viktorról készült felvételek. A miniszterelnök balján ülő török üzletember, Adnan Polat 2005 óta Orbán jó barátja, és az azóta eltelt több mint egy évtizedben a török-magyar kapcsolatok kulcsfigurája lett. Ám a szoros kapcsolatra sokáig nem volt bizonyíték, és csak elvétve jelentek meg közös fotók Orbánról és Polatról. Ma már nincs titok, Polat központi szerepet kapott: ő nyitotta meg kedden a török-magyar üzleti fórumot, amelyen Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan elnök is részt vett. Ugyancsak Polat vezette körbe Gül Baba frissen felújított türbéjében a két állami vezetőt.



Társadalmi célú hirdetés

Orbánt és Polatot a foci hozta össze: Mészöly Kálmán említi a könyvében, hogy a két férfi az akkor épp Isztambulban megrendezett Bajnokok Ligája-döntőn találkozott. Polat a török csapat, a Galatasaray egykori elnöke, aki később lelkesen mutogatta meg Orbánnak a városban épülő stadionokat. Polat egyik cége, az EGE Seramik ekkor már jelen volt Magyarországon, ám a találkozást követően Polat a magyar gazdaság egyre több területén tört előre.

„Gyakorlatilag Polat az egyetlen jelentős török üzletember, aki jelen van Magyarországon, ám ő ma már átvette az ellenőrzést minden olyan intézmény és fórum felett, amelynek befolyása van a török-magyar kereskedelmi kapcsolatokra” mondta el az Áltlátszó kérdésére Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa, Törökország-kutató.

Immár Polat kezében van minden, ami ide tartozik: ő a Török Külgazdasági Kapcsolatok Bizottsága (DEIK) magyar tagozatának elnöke, ő működteti az isztambuli kereskedőházat, az ő irodáiban működik az Isztambuli Magyar Intézet, az Isztambuli Magyar Főkonzulátus és az Eximbank isztambuli képviselete. Ő a Gül Baba türbéjét működtető, közpénzekből gazdálkodó alapítvány vezetője is.

És persze egyre nagyobb szeletet hasít ki a magyar gazdaságból ingatlan- és napelem-bizniszeivel.

Egeresi hangsúlyozta: Polat hazájában egy jelentős vállalatbirodalom ura, de nem tartozik Recep Tayyip Erdogan török elnök legbelső köreihez.

Polat beszáll az ingatlanbizniszbe

A sokáig homályban tartott kapcsolat az Orbán-család, illetve Adnan Polat között az utóbbi három évben vált nyilvánossá, és jutott el odáig, hogy Polat idén már a Parlamentben hallgathatta Orbán miniszterelnöki esküjét, illetve ott ülhetett mellette a múlt heti Chelsea-Vidi meccsen Londonban.

Adnan Polat magyarországi tevékenységét az Átlátszó is figyelemmel követte az elmúlt években. Megírtuk: Polat 2013-ban Erdogan elnökkel együtt látogatott Magyarországra, hogy Orbán Viktorral magyarországi befektetési lehetőségekről tárgyaljanak.

A külgazdasági kapcsolatok mellett a török üzletember 2015-ben a magyar ingatlanpiacon is megjelent – egészen pontosan a kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégekben bukkant fel Polat, és üzlettársai.

Az Átlátszó akkor megírta: a török milliárdos cége, az AMX Investments a tulajdonosa annak a HBRE International Investments-nek, amely 2015 augusztusában megszerezte az AMX HS Real Estate Management Hungary Kft.-t. A cég ügyvezetője Polat régi üzlettársa, Suat Gökhan Karakus volt.

Az AMX HS vette meg a Rátkai Klub Városligeti fasori épületét, a Spitz-villát. Ezt azóta fel is újították, és a tervek szerint irodák kapnak majd benne helyet.

Ezzel egyidőben jött létre a Tiborcz István-féle BDPST Zrt., ami újabb kapcsolódási pont az Orbán-család és Polaték között. A BDPST a HBRE-vel közösen átvette Karakus másik vállalkozását, az AMX Nador House Hungary Kft.-t, és 50 százalékos tulajdonos lett az AMX HS-ben is.

Az AMX Nador House-é lett a József Nádor téri egykori Postabank-székház, ám ezen az ingatlanon hamarosan túladtak, a tavaly elhunyt jordán milliárdos Ghaith Pharaon budapesti ügyintézője, Ammar Abu Namous által jegyzett céghez került. A Polat-birodalom egy másik magyarországi tagja, az APD Real Estate Kft. 2017-ben a budapesti Közvágóhíd épületegyüttesét vásárolta meg.

Infografika: Magyar Narancs

Polat együtt mutatkozik az Orbán-családdal

2016-ban fotókkal bizonyította a Magyar Narancs: a török oligarcha tárgyalt a kormányfő családtagjaival. A lap által közölt fotón Polat és a fia, Kerim, az egyik belvárosi szálloda teraszán beszélgetnek Orbán Ráhellel.

Tavaly februárban a Bors hozott nyilvánosságra egy fotót, amelyen a felcsúti stadion tetején állva Orbán Viktor mutogatja a környéket Polatnak. Idén áprilisban pedig a török üzletember ott ült a Parlamentben, és személyesen hallgatta végig a miniszterelnök beiktatási beszédét.

Érdekes egybeesés, hogy Orbán pont ebben a beszédben említette, hogy az eddiginél jelentősebb szerepet szán hazánkban a megújuló energiaforrásoknak. „Az új napelemparkok, valamint Paks II. a tiszta és fenntartható energiatermelés élvonalába emelik majd Magyarországot” mondta Orbán.

Polat néhány nappal Orbán beszéde után magyar naperőmű-projektcégeket kezdett felvásárolni.

Adnan Polat Törökországban egymilliárd dollárt fektetett nyolc szélerőműparkba, melyek összkapacitása 665 megawatt – idézte fel a Heti Válasz. Az üzletember a tavaly nyáron a Forbes török kiadásának azt mondta: Magyarországon öt év alatt fektetne be 700 millió dollárt, és ezer megawattos kapacitást szeretne elérni.  Ez a paksi atomerőmű kapacitásának a fele.

Névjegy — A 65 éves Adnan Polat a kelet-anatóliai Erzurumban született. A sajtónak adott interjúiban azt mesélte fiatal éveiről, hogy négy-öt évesen került Isztambulba, és a középiskola végéig építkezéseken dolgozott. Egyetemi diplomáját az USA-ban, a Long Island University-n szerezte 1976-ban. Ezt követően 1981-ben beállt a családi vállalkozásba, a Polat Holdingba, és fokozatosan átvette a cégbirodalom irányítását. 2002-ben a török Kerámia Szövetség elnökévé választották, 2003-tól az EGE Seramikban is elnökként dolgozott öt éven át. Az üzleti élet mellett szerencsét próbált a politikában is: 1999-ben indult az isztambuli főpolgármesteri posztért, de nem őt választották meg.

Jön a második generáció

Az Orbán–Erdoğan-tengely közepén elhelyezkedő török üzletember, Adnan Polat nemcsak önmagát vásárolta be a NER-be, hanem Kerim nevű fiát is. Az „ifjútörök” – akit Orbán Ráhel aktívan követ a közösségi médiában – idén már hat magyarországi cégben lett tulajdonos vagy vezető tisztségviselő.

Kedden arról beszélt Budapesten Recep Tayyip Erdoğan, hogy a törökök „soha nem úgy néztek Magyarországra mint egy külföldi országra”, mivel „Közép-Ázsiáig nyúló gyökereink összekötnek minket, vannak közös szavaink, népzenénk, közös identitásunk, közel 500 éves múltra visszatekintő kétoldalú kapcsolataink”.

Az úgynevezett kétoldalú kapcsolatok kezdete persze nem volt baráti, ám vitathatatlan tény, hogy ma létezik egy olyan török üzletember, akinek nincs oka úgy tekinteni hazánkra, mint egy külföldi országra.

A magyar állam megbízásából törökországi kereskedőházakat is működtető Adnan Polatról van szó, aki – mint egy éve a Magyar Narancs kiszúrta – a Forbes magazin török kiadásában azt mondta, üzleti életében új korszakot nyitott, és „ennek az új korszaknak a kulcsa Magyarország”, ahol szintet lépnek a befektetései.

A Polat család kerámiaforgalmazó csoportja (Ege Seramik) már 1993 óta itt van Magyarországon – a cég a Vasas labdarúgócsapat mezszponzoraként is aktivizálta magát –, de a 2014–2018-as ciklus elején kiderült, hogy az isztambuli üzletember kapcsolatai az Orbán famíliáig érnek. Tiborcz Istvánékkal közösen kezdte el ugyanis a Spitz-villa műemléki felújítását a Városligeti fasorban.

A török Forbes összeállítása pedig egyértelművé tette, hogy Polat 2018 után „fél paksnyi” kapacitású naperőműparkot létesít Magyarországon (állami és európai uniós források bevonásával), továbbá euró-százmilliókat szán Duna-parti lakóparképítésre, valamint egy városrész-rehabilitációs munkára.

A projekteket nem konkretizálta, de a Heti Válasz hamar megfejtette, hogy az úgynevezett városrész-rehabilitáció a pesti Közvágóhíd épületegyüttesét érinti majd. Aztán egy hete a HVG jelezte, hogy az ingatlanfejlesztés útjából a magyar állam minden bürokratikus porszemet igyekszik eltakarítani.

Az Átlátszó pedig a másik nagy Polat-féle budapesti építkezés helyszínét tudta meg; arról a Pozsonyi úti telekről van szó, amelyen korábban a KISZ KB-, majd K&H-irodaház magasodott. Ami a napelempark-telepítésre szolgáló projektcégek gyors felvásárlását vagy alapítását illeti, ezekre ugyancsak a Heti Válasz figyelt fel először.

A török hódítás tempója azóta sem lassul: a Polat család a legfrissebb cégbírósági bejegyzések szerint már 14 ilyen profilú gazdasági társasággal rendelkezik – a központi kft.-k DNN Solar Partners, KP Solar, PolSolar és Serksolar néven futnak, a tíz leányvállalat esetében pedig Csillagok háborúja-kompatibilis elnevezésekkel is találkozunk (Naboo, Tatooine, Alderaan).

A terjeszkedés azonban nemcsak a cégszerzéseket, hanem a tulajdonosi, ügyvezetői kör dinasztikus bővülését is jelenti. Praktikusan azt, hogy immár Adnan Polat fia, az Orbán Ráhellel több sajtófotón és Facebook-felületen együtt szereplő Kerim is belevetette magát a magyarországi bizniszekbe.

Először a Spitz-villát birtokló AMX HS Kft. menedzsercsapatában szorítottak helyet neki, majd idén június és szeptember között további öt naperőműves vállalkozásban tűnt fel vezetőként vagy tulajdonosként.

Kerim Polat igazgatósági tag lett például a legközpontibb egységnek számító DNN Solar Partners Kft.-ben; jelenleg ez a társaság foglalkoztatja a Lévai Anikó rokonságába tartozó, korábban az izmiri magyar kereskedőházban alkalmazott Szeghalmi Balázst is, jogi és szabályozási vezetőnek pedig az egykori Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai államtitkárságának korábbi kulcsemberét, Farkas Gábort nyerték meg.

Békeházy Ince – Kőműves Anita – Csikász Brigitta

Címlapfotó: Orbán Ráhel átveszi Kerim Polat telefonját — Magyar Narancs / Németh Dániel

Megosztás