Cikkek

Jordániai üzletember vásárolt meg egy Tiborcz Istvánhoz köthető ingatlancéget Postabank-székházastul

Beindult az élet a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető AMX Nador House Kft-nél, amely tavaly megszerezte a budapesti egykori Postabank székházat. A társaság tulajdonost, nevet, székhelyet és ügyvezetőt is váltott; a projektcég egy jordániai üzletember, Ammar M. A. Abu Namous kezébe került – derül ki a cégbíróságon bejegyzés alatt álló változásból.

 

tamogatoi_rontgen_jav2

 

Előzmények

Milliárdos török üzletember a Tiborcz Istvánhoz köthető cégcsoportban

Most egy városligeti fasori villa került a miniszterelnök vejéhez köthető cégcsoporthoz

Hatmilliárd forintba került volna a turai kastély felújítása, rejtőzködik az új tulajdonos

Néhány héttel azután, hogy kivágták a főváros szívében, a József Nádor téren a fákat és megkezdődött egy mélygarázs építése, kiderült, hogy egy luxushotel építése zajlik, mégpedig a Tiborcz Istvánhoz köthető AMX Nador House Hungary Kft. révén, amely– mint a 444 kiszúrta – tavaly szeptemberben megvette a budapesti egykori Postabank-székházat.

Az AMX Nador House mellett a cégcsoportba tartozik a Rátkai Klub hatodik kerületi villáját megvásároló AMX HS Kft., és a turai Schossberger-kastélyt megszerző TRA Real Estates Kft. is. Mindhárom társaságban tulajdonosként jelen van a BDPST Zrt., amelynek bejegyzési illetékét Tiborcz István, a miniszterelnök veje fizette be a cégbíróságon.

 

bdpst

Infografika: ceginfo.hu

 

A Postabank egykori központi épületét megszerző AMX Nador House-nál fél év után nagy változások történtek. Az addigi tulajdonosok, a BDPST Zrt. és a dúsgazdag török üzletember, Adnan Polat tulajdonában lévő HBRE International Investments BV. helyét idén március 17-ével a 2015-ös alapítású Pharaon-Omega Fejlesztési és Tanácsadó Kft. vette át, a társaság 100%-os tulajdonosává válva.

A Pharaon-Omega ügyvezetője és egyszemélyes tagja egy jordániai üzletember, Ammar M. A. Abu Namous, aki a frissen vásárolt cég nevét is megváltoztatta, az AMX Nador House Kft-t átkeresztelte Pharaon-Kappa Kft-re.

Egy hete írtunk arról, hogy Orbán Viktor veje az őt ért támadásra hivatkozva döntött úgy tavaly tavasszal, hogy eladja „minden olyan érdekeltségét, ami közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet.”

Az ezután alakult, Tiborcz Istvánhoz köthető új ingatlanos cégcsoportba tartozó társaságokat 2015. nyarán és őszén alakították meg, a jordániai Ammar M. A. Abu Namous tulajdonában lévő Pharaon-Omega Kft-t pedig 2015. május 13-án jegyezték be egy Béla király úti címre.

A vállalkozás főtevékenységként a többi társasághoz hasonlóan saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása és üzemeltetése szerepel, de szervezhetnek épületépítési projektet és végezhetnek szállodai szolgáltatást is.

Ammar M. A. Abu Namous, a Bank of Jordan felügyelőbizottsági tagja és családja a magyar kormány által meghirdetett keleti nyitás egyik nagy nyertese.

A 444 értesülése szerint Namous egy másik magyarországi bejegyzésű cége, a tavaly novemberben alapított Pharaon-Alfa Kft. tulajdonába került a klasszicista stílusú, 1821-ben épült seregélyesi kastély. A feol.hu értesülése szerint az egykor fényes, ma romos állapotban lévő seregélyesi kastély felújítását tervező befektetők „közel állhatnak a jordán királyi családhoz”.

 

ammar

Infografika: ceginfo.hu

 

A Pharaon-Alfa és a Pharaon-Omega a Jordán Királyság budapesti konzulátusi rezidencia címére van bejelentve. A konzul, Naffa Zaid testvére, Naffa Tárik az ammáni Magyar Kereskedőház vezetője, akit tavaly márciusban neveztek ki hazánk új tiszteletbeli konzuljának.

Ahogyan azt cikksorozatunk előző részében bemutattuk, az AMX Nador House Kft. előző résztulajdonosa, a török millárdos Adnan Polat a Kereskedőház törökországi képviseletében érdekelt az ALX Magyar-Török Kft.-n keresztül.

A cégbírósági iratokból az is kiderül, hogy amikor 2015. szeptember 15-én az AMX Nador House Kft-be tulajdonosként bekerült az Adnan Polathoz köthető HBRE International Investments BV., és a Tiborcz Istvánhoz köthető BDPST Zrt., akkor beadtak a cégbíróságra egy soron kívüli eljárási kérelmet a változások sürgős bejegyzését kérve azzal az indokkal, hogy nagy összegű banki finanszírozásról szóló szerződés mielőbbi aláírásához szükséges, hogy az új tagokat bejegyezzék a cégbe.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás