Cikkek

Kertes villát vásárolt Tiborcz István, a miniszterelnök veje Kútvölgyben

 

Kertes villát vásárolt a nyáron Tiborcz István, a miniszterelnök veje, Orbán Ráhel férje Budapest egyik legdrágább környékén, a 12. kerületi Kútvölgy virányosi részén. A környéken több százmillió forintért hirdetnek ehhez hasonló villákat. A helyszínen járva azt tapasztaltuk, hogy az ingatlanon szorgos átalakítás zajlik.

Nem nagyon van előkelőbb környék Magyarországon a XII. kerület Kútvölgy városrésznél. A Zalai út magasabb házszámai pedig még a luxuson belül is prémium kategóriának számítanak. A György Aladár utca kereszteződése után zsákutca a közterület, a szembeszomszéd Japán nagykövetsége, ami nyugalmat és biztonságot ígér.

A telket az oroszlános kapuval ugyanakkor könnyű megtalálni, még ha kicsit zavarba ejtő is a házszámozás. A földhivatal „per A, B, C” leválasztás nélkül tartja nyilván az ingatlant egyetlen számon, helyben nézve, illetve a kerületi önkormányzat odalán található térkép szerint ugyanakkor létezik az A, B, C kapu is.

 

Forrás: hegyvidek.hu

Forrás: hegyvidek.hu

 

A tulajdoni lapot, az ott nyilvántartott helyrajzi számot összevetve az önkormányzat térképével megállapítható: az ábránkon nyillal jelölt nyeles telek került Tiborcz István tulajdonába idén júniusban. Orbán Viktor miniszterelnök veje adásvétel címén szerezte meg az 1536 négyzetméteres ingatlant egy budapesti házaspártól.

 

zalai10.5

 

Az ingatlan nyilvántartás szerinti egyedüli tulajdonosa Tiborcz István, de mivel házasok Orbán Ráhellel, a szerzemény fő szabályként közösnek számít. Feltéve, hogy valamely megállapodás alapján vagy a házasság előtti vagyontárgy miatt nem számít a férj különvagyonának. Jelzálog nem terheli az új szerzeményt.

Nagyon drága környék

A hasonló adottságú ingatlanok száma kevés, kínálati ára pedig húzós. Üres telekként is több százmilliós tétel, a lakások átlagos négyzetméterára pedig meghaladja a 600 ezer forintot az egyik legismertebb online ingatlanhirdető portál találatai szerint. Vagyis az ingatlan értékét bőven a százmilliós tartományban lehet tippelni.

Hasonló adottságú ingatlanokat kerestünk az online hirdetési felületeken. Nehezítette a kutatást, hogy, hogy a Tiborcz-féle telken található épületről az utcáról nézve nem derül ki sok. Egy, a Budapesti Levéltárban fellelhető archív irat szerint 1941-ben építettek házat a telekre.

Az ingatlanhirdetésekben kínált épületek egy része ennél újabb, de árulnak 1920-as években épült villát is a környéken. A telkek azonban lényegesen, a legnagyobb is vagy 400 négyzetméterrel kisebb, mint amit Tiborcz vásárolt. Egy találat kivételével. Ez a telek pontosan akkora, 1536 négyzetméter, mint Tiborcz szerzeménye.

Az ára is egy bő százassal magasabb, mint a többi hirdetett családi házé: 369 millió forintért kínálta a hirdető. Az épület 11 szobás, 393 négyzetméteres, eklektikus stílusban épült. Az Ingatlanbazár nevű hirdetési oldalon a következő leírással hirdették:

„XII. Virányos felett, Kútvölgy határán zöldövezeti villanegyedben, egyedülálló adottságú csöndes mikrokörnyezetben, 1.500 nm, gondozott, ősfás, enyhén lejtős, intim kertben álló, közel 500 nm összterületű, eklektikus stílusban épült két lakószintes, nívós villaépület.

Utcaszintjén hatalmas, nagypolgári szalonok hangulatát idéző élettér, összehangolt, izléses enteriőr, terasz, gyönyörű zöldövezeti panoráma, hálófrontján 4 hálószobával kialakított önálló lakosztály.

Az épület belső harmóniája a nagyvonalú terek és azok funkcióinak tökéletes elrendezése, valamint az ezekben megfigyelhető arányosság tekintetében jön létre.

Az épület belső tereinek arányai, különleges atmoszférája, a kint és a bent összhangja, épített környezetével egyensúlyban kölcsönösen egymást támogatva emeli a luxuskategória remekművei közé a villát.

Kertszinten garázs, személyzeti lakás, kertben feszített víztükrű úszómedence, szaletli, party terasz.”

A Tiborczék által megvásárolt ingatlanon helyszíni szemlénk tanúsága szerint szorgos építkezés folyik, a munkások még a háromnapos ünnep első napján is dolgoztak. Közterületről ezt nem látni, de a környékbeliek szerint a telek belső részén még nagyobb átalakítások figyelhetők meg.

Nagy lábakon állnak

Nyilvánosan már nem elérhető Orbán Ráhel sokat idézett 2014-es Facebook-posztja, amely szerint férjével önálló családjuk van, saját lábukon állnak, saját erejükből boldogulnak. Mindenesetre férjével együtt pár év alatt elérték, amire még az igen szerencsés keveseknek is évtizedeket kell rakkolni: saját luxusingatlant vásároltak az ország legdrágább városrészében.

Tiborcz István néhány éve fordult az ingatlanüzlet felé, vagyonát ekkorra elsősorban fideszes önkormányzatokkal kötött közvilágítási munkák alapozták meg. A miniszterelnöki vő résztulajdonában működő Elios Zrt. sikere olyan feltűnő volt a közbeszerzési piacon, hogy végül nyomozás indult az ügyben, Tiborcz pedig megvált a cégben birtokolt tulajdonrészétől.

Kapcsolódó cikkeink

Olajozott gépezet – az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzéses munkái az OLAF csalás-indikátorok tükrében

Tündöklés és tündöklés – Tiborczék a közvilágítás-korszerűsítési piacon

50 milliárdért épít naperőműveket az MVM, a projekt egyik nyertese az Elios

Egyetlen tenderrel több mint 1 milliárd forintot kaszált az Elios Zrt.

Ezután jöttek a céges ingatlanüzletek: kastélyok, villák, így például a turai és a bodajki kastély, a volt Postabank-székház felvásárlása, a Mahart-székházügylet ugyanakkor a „közeli” jelzővel írható le. Barátok, üzletfelek, jogászok révén köthetőek az ügyletek Tiborczhoz, direkt módon nem jelenik meg a tulajdonosi hálózatban.

Gyakran felmerült a kapcsolatok között a néhai Gaith Pharaon szaúdi, és Adnan Polat török üzletember neve is.

 

Infografika: Magyar Narancs

Infografika: Magyar Narancs

 

Történik mindez éppen akkor, amikor uniós milliárdok állnak rendelkezésre a kastélyprogramra, és egy új törvény jelentős adókedvezményt is bevezetetett a műemlékek felújítására. Családja sikerrel vásárolt be a földárveréseken is.

Tiborcz István barátja Paár Attila győri milliárdos, az építőipari közbeszerzéseken taroló WHB első embere, és jó viszonyt ápol Szivek Norberttel, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójával is: a Heti Válasz kettejük mutyijának mondta például a Mahar-székház tömbjének állami gigahitellel támogatott luxusszállodává alakítását.

Kapcsolódó cikkeink

Kastélyok, villák, székházak – így gyarapodott a miniszterelnöki vő környezete az elmúlt évben

Hatmilliárd forintba került volna a turai kastély felújítása, rejtőzködik az új tulajdonos

Most egy városligeti fasori villa került a miniszterelnök vejéhez köthető cégcsoporthoz

Jordániai üzletember vásárolt meg egy Tiborcz Istvánhoz köthető ingatlancéget Postabank-székházastul

A jó bevándorlók: arab, török és ázsiai üzletemberek az Orbán-család körül

Milliárdos török üzletember a Tiborcz Istvánhoz köthető cégcsoportban

Orbán szomszédságában is bevásárolt az FBI által körözött szaúdi milliárdos

Tiborcz István ismerőse került az AMX HS Real Estate Kft. élére

Összevissza beszél a kormányzat a Pharaon-ügyben, üzleti megfontolások írhatták felül a nemzetbiztonsági kockázatot

Hogyan szerezték meg pályáztatás és verseny nélkül Tiborczék a keszthelyi kikötőt? Mutatjuk a trükköt.

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

Tiborcz István 2013-ban vette el Orbán Viktor kormányfő legidősebb lányát, Ráhelt, tavaly nyáron megszületett első közös gyermekük, Alíz. Az immár a harmincas éveibe lépett miniszterelnöki vő azonban fiatal házasként is ismert figurája maradt a kormányközeli aranyifjak fémjelezte buliknak. A lesifotósok egyik kedvenc témája például a Sziget VIP-páholyában, de olyan bulvárhír is megjelent már róla, hogy kidobatta magát egy budapesti éjjeli taxiból.

Rádi Antónia

Megosztás