Egyéb

Hová ment 1,7 milliárd? A békési kormányhivatal szerint nekik nincs is ingatlanuk

 

Két év alatt 1,7 milliárd forint uniós támogatást nyert a Békés Megyei Kormányhivatal energetikai korszerűsítésre, a valódi megtakarítás viszont nem igazán látszik. A kormányhivatal alig több mint 10 millió forintos megtakarítást tud felmutatni a költségvetésben. Hogy pontosan mennyit, és mire költenek, nem tudni: a közérdekű adatigénylésünkre azt válaszolták, nincs is saját tulajdonú ingatlanjuk.

Sikeresen pályázott a Békés Megyei Kormányhivatal, és 1 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert „A Békés Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése” című, KEHOP-5.2.2-16-2016-00010 számú projekt megvalósítására a Széchenyi 2020 program keretében” – írja honlapján a Békés Megyei Kormányhivatal. Nem titkolt céljuk, hogy kevesebbet költsenek az épületek rezsijére. A beruházás 2017 novemberére el is készült, erről is maga a kormányhivatal számolt be honlapján.

A végösszeg 1,2 milliárd forint lett, a sarkadi járási hivatanál azt írták, hogy “az épület földgáz fogyasztása várhatóan 45 százalékkal, az elektromos áram fogyasztása pedig várhatóan 90 százalékkal csökken a beruházás következtében.” A Békés Megyei Kormányhivatal – szintén saját honlapja szerint  – 2015-ben 500 millió forint uniós pénzt költött a Békés Megyei Kormányhivatal központi épületére Békéscsabán, hogy így a korszerűsítéssel évente 10,5  millió forintot spóroljon.

Annak próbáltunk utánajárni, hogy az összesen 1,7 milliárd forintos uniós támogatásból elkészült energetikai korszerűsítéssel mennyit is spórol a rezsin a kormányhivatal. Mert, ha a kormányhivatal saját vállalására gondolunk, elég nagyvonalú, hogy egy 500 milliós beruházás évente 10,5 milliós megtakarítást hoz. Valódi megtérülésről ebben az esetben nem beszélhetünk. Az pedig, hogy az évek alatt leromló infrastruktúra szükséges és időszerű felújítását a kormány energetikai korszerűsítésként uniós pénzből végzi, unortodox megoldásnak tűnik.

Ami a Békés Megyei Kormányhivatal költségvetéséből látszik, hogy 2015-ben Közüzemi díjak (K331) alcímre 120 millió forintot terveztek, a tényleges költés 132 millió forint lett. Ugyanez a sor 2016-ban 116 milliós tervet tartalmazott, majd 128,5 milliós tényleges kiadást. 2017-ben közüzemi díjakra már csak 78 millió forintot terveztek költeni, a tényleges kiadás viszont 118,6 millió forint lett. 2018-re már 87 milliós kiadással terveznek.

 

 

Hogy mennyit spóroltak? A költségvetés szerint legfeljebb 13,4 millió forintot, úgy, hogy 1,7 milliárdot költöttek energetikai korszerűsítésre. De, hogy pontosan mennyit, nem tudni. Közérdekű adatigénylést küldtünk a kormányhivatalnak, hogy hogyan csökkent az áram, gáz számla, amire azt válaszolták: “A Békés Megyei Kormányhivatal nem rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal, így mindkét kérdésre a válasz nemleges”.

Természetesen most azt is megkérdezzük, hogy akkor kinek az épületét újították fel, kinek fizetik évente a költségvetésben szereplő közüzemi díjakat, valamit, hogy a kormányhivatal milyen szerződéssel és jogcímen használja az épületeket. Amint válaszolnak, azt is közzétesszük.

Segesvári Csaba

Megosztás