Egyéb

Fideszes kampánykiadvány lett a helyi önkormányzatok által finanszírozott regionális magazinból

 

Amióta tart a választási kampány, rendre érkeznek a postaládákba a pártok propagandaanyagai, szórólapjai. Az elmúlt napokban a törökszentmiklósiak – és minden bizonnyal a környék településein élők – két, Boldog István fideszes képviselőjelölt mellett kampányoló kiadványt is kaptak egyszerre.

Az egyiket a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség adta ki, felelős kiadó és felelős szerkesztő: Kubatov Gábor pártigazgató. Küllemében a legrosszabb bulvárlap minőség, de a formátum a nagyméretű napilapokat idézi. Nyilván választókerületi mutációkat nyomtattak, mert a törökszentmiklósi postaládákba bedobált példányokon Boldog István, helyi fideszes országgyűlési képviselő és képviselőjelölt mosolyog a Hajrá, Magyarország! cím mellett.

A másik kiadvány a KöTi Mente Magazin. Ez, ha igényes kivitelezésűnek nem is mondható, de mindenképpen drágább nyomdai termék, mint Boldog képviselő kampánykiadványa: A4-es formátumú, irkafűzött színes magazin 12 oldalon. Az impresszum szerint a KöTi Mente negyedévente 40 ezer (!) példányban jelenik meg.

Egy ilyen minőségű megjelenés bruttó nyomdai költsége másfél millió forint körül van, ehhez jön még a felhasznált fotók, a grafikai tervezés, a nyomdai előkészítés, egyebek költsége, a házhoz kézbesítési díj, ez – legalábbis piaci árakon számolva – alsó hangon is legalább 2,5 millió. Évente négyszer, és a 2016-os indulás óta ez már a tizedik szám: a költségek valahol 20 millió fölött járhatnak.

Regionális magazinnak indult

Valamikor 2016 nyarán mutatkozott be a lap, akkor kaptak először a térség lakói KöTi Mente Magazint, a Körös-Tisza-térség ingyenes magazinja mutatványszámát. Kiadóként induláskor még a kétpói székhelyű Médiatár Alapítvány szerepelt az impresszumban.

Igaz, a címoldalon már akkor is Boldog István képviselő volt látható betyárgúnyában, de ez nem volt különösebben feltűnő, mert a belső oldalakon a térség településeit, köztük Törökszentmiklóst bemutató anyagok szerepeltek. Azt lehetett hinni, hogy itt valóban valamilyen térségi közösségi célt szolgáló kiadvánnyal van dolgunk.

Aztán elapadt a forrás, legközelebb valamikor tavaly bukkant fel újra a KöTi Mente Magazin, ez viszont már egészen más képet mutatott, mint a korábbi szám: jobbára Boldog István szereplései töltötték meg az oldalakat.

A legfrissebb lapszámban pedig faltól falig Boldog István országgyűlési képviselő/ képviselőjelölt szerepel, rajta kívül mindössze két oldal „Húsvétolás”-nak jutott hely!

Ebben az egyetlen lapszámban 34 fotón látható a képviselő, egyébként pedig többnyire a térség elmúlt nyolc évi fejlődését bizonyítani hívatott táblázatok, grafikonok, képek töltik meg az oldalakat. De ha lenne is kétség, hogy egy igazi kampánykiadvánnyal van dolgunk, azt maga Boldog képviselő rögtön a lap elején eloszlatja, Tisztelt Választópolgár!-ként szólítva meg az olvasót.

Ez pedig azért érdekes, mert a képviselő-választás kampányköltségeinek finanszírozására, annak korlátaira is vannak jogi előírások, de ezek betartását majd megvizsgálják az illetékes állami szervek, ha Boldog Istvánnal kapcsolatban esetleg felmerül valami gyanú.

A választókerületben élőket inkább az érdekelheti, hogy valójában mi is a lapot kiadó, finanszírozó KöTi Mente Egyesület, és – civil szervezetként – miből fizeti a kiadvány költségeit.

A Boldog képviselő kampánykiadványaként funkcionáló magazint kiadó szervezet neve valójában Körös Tisza Menti Településfejlesztő Egyesület.

Nem könnyű az egyesület nyomára jutni a Civil szervezetek közhiteles névjegyzékében, mivel a rövidített neve egy betűben eltér attól, ami a magazin impresszumában szerepel, a bírósági nyilvántartásban KötiMenti Egyesület a rövidített elnevezése. A szervezetet 2016 őszén alapították Kétpó székhellyel – Boldog István korábban itt volt polgármester ­–, az egyesület elnöke Fehér Petra.

Fehér Petra, a pártpolitikus civil

A képviselő már a 2014-es parlamenti választás idején is aktívan részt vett a kampányban, 2014 márciusában például ő mutatta be a Fidelitas nevében a „baloldal arcpirító lejárató praktikáit leleplező” szegyenfal.com-oldalt. Elkötelezettsége iránt ma sem lehet kétség, hiszen 2014 óta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés tagja a Fidesz-KDNP képviseletében, az ügyrendi bizottság alelnöke, sokan Boldog István jobbkezeként ismerik.

Bár a KöTi Mente Egyesületet szinte lehetetlen megtalálni, egy pályázati anyagban felleltük az email-címüket – erre a címre küldtük el Fehér Petra elnök-képviselőnek az alábbi kérdéseket:

– a kiadványt nem találtuk az ÁSZ honlapján, ahol kötelező közzé tenni a politikai kampánnyal kapcsolatos tarifákat. Mi ennek a magyarázata?

– mennyi volt a Boldog István jelöltet népszerűsítő kiadvány költsége?

– a magazin költségét milyen forrásból fedezte az egyesület?

– a kiadvánnyal kapcsolatos költségeket továbbszámlázták-e a képviselőjelöltnek?

– önköltségi áron számoltak-e?

– készül-e más képviselő-jelölt részére hasonló kampánykiadvány?

– az egyesületnek támogatást nyújtó önkormányzatok tudnak-e arról, hogy a magazin kampány-különkiadással jelentkezett?

Másnap rövid levél érkezett az egyesület elnökétől, melyben azt ígéri, rövidesen választ kapunk a kérdésekre. Ez mostanáig nem történt meg, amint érdemi választ kapunk, közöljük.

Kölcsönös előnyök

Az egyesület cél szerinti hivatalos besorolása: „településfejlesztési és lakásügyi tevékenység”, a cél szerinti leírás pedig: „A Körös Tiszamenti Településfejlesztő Egyesületet magánszemélyek hozzák létre elsősorban a térségi kapcsolatok erősítésére, helyi erőforrások felkutatására, pályázatok előkészítésére, a regionális és kistérségi szempontokból fontos fejlesztések támogatására, az ehhez kapcsolódó tevékenységek koordinálására, hazai és nemzetközi pályázati lehetőségek felkutatására, közös területfejlesztési programok kialakítására és megvalósítására.”

A térségben élők számára ugyanakkor kérdés, hogy e társadalmilag fontos alaptevékenységek körében mit is végzett ez a szervezet az elmúlt időben? Merthogy ilyesmiről helyben nem nagyon tudni, az egyesület pedig nem kényezteti el túlzottan az érdeklődőket információkkal.

A szervezetnek saját honlapja nincs, a Facebookon pedig 2016 végiek a legutolsó bejegyzéseik, amelyekben karácsonyi élelmiszercsomagok osztásáról számolnak be. A szervezet 2016-os beszámolója pedig csak a mérleget és az eredménykimutatást tartalmazza, nincs a tevékenységet bemutató szöveges beszámoló.

A számok viszont azt mutatják, hogy már 2016-ban 4,6 milliót költöttek valamire, viszont összesen 6,2 millió támogatást kaptak – ebből 4,4 milliót közelebbről meg nem nevezett helyi önkormányzattól –, így 1,6 milliós készpénzállománnyal fordulhattak rá a tavalyi évre.

Árulkodó ugyanakkor, hogy Tiszakürt 2017. február 2-án megtartott önkormányzati képviselő-testületi ülésén Fehér Petra egyesületi elnökként hangsúlyosan az élelmiszercsomagok osztásáról és a KöTi Mente Magazinról beszélt. A térségi fejlesztésekkel kapcsolatban – a jegyzőkönyv szerint – úgy fogalmazott, hogy

„Esetleg segítenénk az itteni településvezetőknek, hogy pályázatok útján, hogy minél több fejlesztés tudjon ide jönni a Tiszazugba.”

Ezt Fehér Petra ugyan a KöTi Mente elnökeként mondta, de nyilván mindenki úgy értette, hogy itt a megyei közgyűlés tagja, bizottsági alelnök, Boldog István képviselő közeli munkatársa beszél.

A napirendi pont egyébként az egyesületnek megszavazandó támogatás kérdése volt, a tiszakürti képviselő-testület Fehér Petra előadása után egyhangú döntéssel megszavazta, hogy 800 ezer forinttal támogassák a KöTi Mente Magazin kiadását.

A nyilvánosan fellelhető dokumentumok szerint a magazin kiadásához 2016-ban Szelevény község is hozzájárult 1,2 millió forinttal, Cserkeszőlő pedig felhasználási cél megjelölése nélkül adott 750 ezer forintot az egyesületnek. De biztosan jött más településekről is támogatás, az egyesület beszámolója ugyanis 4,4 millió önkormányzati és 1,2 millió egyéb támogatásról beszél.

A nyilvánosan fellelhető dokumentumok szerint a magazin kiadásához 2016-ban Szelevény község is hozzájárult 1,2 millió forinttal, Cserkeszőlő pedig felhasználási cél megjelölése nélkül adott 750 ezer forintot az egyesületnek. De biztosan jött más településekről is támogatás, az egyesület beszámolója ugyanis 4,4 millió önkormányzati, és 1,2 millió egyéb támogatásról beszél.

Hogy 2017-ben és az idén miből finanszírozza tevékenységét, legfőként a lapkiadást a KÖTI Mente, arra vonatkozóan semmilyen nyilvános információ nem lelhető fel.

De az induláskori finanszírozási modell alapján joggal merülhet fel a gyanú, hogy a települési önkormányzatok támogatásából, vagyis közpénzből finanszírozzák Boldog István képviselői kampány-kiadványát.

Sebők Emília

Megosztás