Egyéb

Egy hét múlva Békemenet: Nagyváradon már verbuválják a résztvevőket

Elsősorban a Nagyváradról és környékéről érdeklődőket invitálják a március tizenötödikei autóbuszos kirándulásra, amelynek egyetlen célja a budapesti Békemeneten való részvétel.

A Tőkés László által 2003-ban alapított és azóta is általa elnökölt Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT),    illetve a 2011-ben az RMDSZ konkurenseként erőteljes fideszes támogatással létrehozott Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös szervezésében autóbusz indul a Nagyváradról Budapestre a nemzeti ünnepen.

Mint felhívásukban írják: az EMNT és az EMNP „az elmúlt években minden alkalommal buszos utazást szervezett a magyarországi „Békemenet” nevű rendezvényekre”, s így tesznek most is. „Március 15-én lesz a soron következő Békemenet, amelyet azért szerveznek meg, hogy megmutassák a nemzeti erők összefogását, a nemzeti értékek melletti kiállást és elszántságot.”

A szöveg feltűnő távolságtartással, többes szám harmadik személyben beszél az eseményről, igaz, ugyanilyen távolságtartóan közli, hogy a Bem térről induló Békemenet pártállami ünnepségként ér véget a Kossuth téren, „ahol 14 órától ünnepi beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.”

Az utazás romániai szervezői nem térnek ki arra, hogy a mostani Békemenetet a hódmezővásárhelyi vesztes időközi polgármester-választás utáni döbbenetben, az áprilisi országgyűlési választásra készülve kezdeményezték kormánypárti véleményvezérek, vagyis a március idusi demonstráció kimondottan és egyértelműen a Fideszt és Orbán Viktort támogató kampányrendezvény.

A buszos utazás résztvevői március 15-én reggel indulnak Nagyváradról és aznap este vissza is érkeznek. A Facebook-poszt részvételi díjról nem tesz említést. Az tudható a helyi sajtóból, hogy amikor a 2013. októberi Békemenetre verbuválták a nagyváradi résztvevőket, akkor az oda-vissza útra 50 lej (nagyjából 3000 forint) hozzájárulást kértek. A hirdetmény szerint az utazás, ha pénzbe nem is kerül, amolyan 19. századi regisztrációhoz kötött, ugyanis személyesen kell feliratkozni „az EMNT / EMNP irodában, a Kálvin János utca 1. szám alatt minden munkanap 9 – 19 óra között.”

Porcsin Zsolt

Megosztás