Egyéb

Rettegés Debrecenben: a városi közgyűlés ma nyilatkozatban csatlakozik a kormány politikai hadjáratához

 

Hiába tiltakoznak a megvádolt civilszervezetek, hiába utasítják vissza azt, hogy a helyi közösségi érdekekkel ellentétes tevékenységet folytatnának, s bizonyítékok sincsenek efféle ügyködésükre, most mégis határozat készült ellenük a debreceni városházán.

Nyilatkozat az illegális bevándorlás és az azt támogató szervezetek működésének elutasításáról – ez a címe annak a polgármesteri előterjesztésnek, amit január 25-i ülésén tárgyal Debrecen város közgyűlése, s vélhetően – a fideszes többség szokásosan fegyelmezett voksolásának eredményeként – el is fogad.

Papp László debreceni polgármester közgyűlési határozati javaslatának hosszú indoklásában hivatkozik arra a budapesti rendezvényre, amit január 12-re hívott össze a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Szita Károly, s ahol a debreceni első ember is felszólalt. Papp többek között ezt mondta:

„Azért vagyunk itt együtt, hogy megmutassuk: a miniszterelnök számíthat a polgármesterek támogatására, hogy kormánya mellett állunk. Megerősítjük a kötelező betelepítés elutasítása, a schengeni határok szigorú ellenőrzése, a Soros-terv végrehajtásának megakadályozása ügyében következetesen képviselt álláspontját a brüsszeli bürokratákkal szemben, de nem Európa ellen, hanem Európáért, Európa jövőjéért.” A „Hajrá, Orbán Viktor!”-ral záruló beszéd 11 percig tartott.

A Bálnában megrendezett demonstratív eseményen résztvevők elfogadtak egy felhívást is „a Soros-tervvel és a bevándorlásszervező Soros-szervezetekkel szemben”, melyben felkérték „a kormányt a szükséges intézkedések megtételére és a magyar települések önkormányzatait álláspontjuk kifejezésére”.  Ennek igyekszik eleget tenni csütörtöki ülésén a debreceni közgyűlés.

A polgármesteri javaslatban foglaltak szerint a debreceni közgyűlés „1. elutasítja az illegális bevándorlók korlátok nélküli, kötelező, kvóták alapján történő betelepítését és a betelepítés végrehajtására irányuló Soros-terve; 2. elutasítja a kérdéskörben létrejött társadalmi állásponttal és a helyi közösségi érdekekkel ellentétes tevékenységet végző, a Soros-terv és a kötelező betelepítés végrehajtását segíteni kívánó szervezetek térnyerését, bevándorlásszervező irodák működtetését; 3. támogatja, hogy Magyarország Kormánya a helyi közösségi érdekekkel ellentétes, a települések jövőjét veszélyeztető törekvések ellen szükség szerint jogszabályok megalkotásával vagy kezdeményezésével is fellépjen”.

Bár valószínűleg a következő napokban hasonló szövegezésű határozatot fogad el minden olyan nagyobb magyarországi város (és fővárosi kerület) képviselő-testülete, ahol a kormánypártiak vannak többségben, Debrecenben mégis nagyobb jelentősége van ennek a mintakövető megnyilatkozásnak.

Mint az köztudott, a Nyílt Társadalom Alapítvány tavalyi döntésével „Regionális Közösségi Központok” programot hirdetett az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon, és ennek keretében partnerségre lépett a debreceni  Alternatív Közösségek Egyesületével és a pécsi Emberség Erejével Alapítvánnyal. A két regionális partner 100-100 millió forintot oszt szét olyan szervezetek és magánszemélyek között, akik helyi problémákra keresnek megoldást – olyanokra, mint „a szegénység, az oktatáshoz, illetve az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, vagy más, a helyi lakosok által fontosnak tartott problémák” – olvasható a Nyílt Társadalom Alapítvány honlapján.

A kormánypárti politikusok, az állami média és a Fidesz-közeli sajtó ezeket a szervezeteket „álcivilnek” kiáltotta ki, olyan csoportosulásoknak, amelyeknek az a feladata, hogy Soros György utasítására és pénzén bevándorlásszervező irodákat hozzanak létre szerte az országban – jelentsen ez bármit is-, illetve a Fidesz kárára befolyásolják a 2018-as választást.

Pécsen már tavaly december közepén elfogadta a Soros-ellenes kiáltványt a helyi közgyűlés, aminek nagyon konkrét következményei is lettek.

Debrecenben ugyan csak most kerül a téma a város képviselő-testülete elé, ám a helyi fideszes politikusok már több alkalommal is letették a garast: a város polgármestere és három országgyűlési képviselője – köztük Kósa Lajos miniszter- sajtótájékoztatót jelentették be, nem engedik, hogy a „Soros-terv” megvalósuljon Debrecenben.

Kósa arról beszélt, hogy a debreceni Alternatív Közösségek Egyesülete valójában a menekültek betelepítésében, integrációjában és családegyesítésében lesz feladata, és olyan csoportoknak adja tovább a Sorostól kapott pénzt, mint a Natív, a Főnix Fixed Gear és a Bike Maffia.

A hajléktalanok étkeztetésével foglalkozó Bike Maffia és a Putyin orosz elnök debreceni egyetemi díszpolgársága ellen tiltakozó petíció szervezéséről ismertté vált Natív  már másnap határozottan cáfolta Kósa kijelentését, ahogy megtette ezt több alkalommal az Alternatív Közösségek Egyesülete is. Nem meglepő módon ezek a nyilatkozatok nem vetettek véget az őket érő támadásoknak.

A debreceni önkormányzati média is kivette a részét a civilek vegzálásából, már december elején arról számoltak be, hogy a témával foglalkozó cikkük megjelenése után Nem akarunk Soros irodát Debrecenbe-néven Facebook-csoport alakult, amelynek mára közel 4200 követője van, köztük a polgármesteri hivatal, önkormányzati intézmények és cégek számos alkalmazottja.

Arról nincs nyilvános információ, hogy a január 25-i közgyűlésre előterjeszetett polgármesteri javaslatnak mekkora támogatottsága lehet Debrecenben, mert erről vagy nem készült semmiféle felmérés, vagy ha készült, annak eredménye titokban maradt.

Részletek a debreceni nyilatkozat-tervezet polgármesteri indoklásából

„Az illegális bevándorlás rendkívül súlyos biztonsági kockázatot jelent Európa országaiban. Az Európai Unió bevándorláspolitikájának lényege, hogy a különböző tagországok területén az egyre növekvő lakossági ellenállás ellenére az illegális bevándorlókat felső határ nélküli kvóták formájában szükséges elhelyezni. Összehangolt, szervezett intézkedési tervvel állunk szemben, melyet nemcsak uniós vezetők, hanem olyan magyarországi csoportok is támogatnak, melyek a Soros György által képviselt ideológiát, az általa létrehozott szervezetek szemléletét képviselik.”

„Magyarországon több nagyvárosban, így Debrecenben is elkezdődött azoknak a ‘civil’ szervezeteknek a szervezése, amelyek Soros György támogatását élvezik. A Soros György által támogatott szervezetek esetében, figyelemmel az eddigi tapasztalatokra, fennáll a veszélye annak, hogy szerepet vállalnak az illegális migráció szervezésében és támogatásában. Debrecen polgármestereként meggyőződésem, hogy a városban nincs szükség az illegális bevándorlást támogató álkaritatív szervezetekre.”

„A város polgárai által többször kifejezett, egyöntetűnek tekinthető véleménnyel ellentétes álláspontot képviselő, a korlátlan betelepítést támogató, a Soros-terv gyakorlati végrehajtását segítő szervezetek megjelenése és tevékenysége ellentétes a város érdekeivel. A korlátok nélküli, kötelező betelepítési kvóta alkalmazása, a Soros-terv végrehajtása, az azt segítő szerveződések sikeres tevékenysége esetén a települési önkormányzatoknak kiemelt kockázatokkal kellene szembenézniük. A kérdésben való állásfoglalás ennek megfelelően önkormányzati szinten is aktuális és helyi közügynek minősíthető.”

Porcsin Zsolt

Megosztás