Büntetőfeljelentés: Nyírmadán állítólag tömegesen vásárolták a szavazatokat

nyirmada

Az Átlátszó értesülései szerint az önkormányzati választások során az ország számos településén történt kísérlet szavazatvásárlásra – vagy direkt pénzzel, vagy kicsit burkoltabban, élelmiszercsomaggal, esetleg a közmunkába való felvétellel, illetve ennek ígéretével. Ennek ellenére tíznél kevesebb helyen indult valamilyen eljárás. Nyírmadán interjúalanyaink szerint 2 – 10 ezer forintot kaptak azok, akik megfelelően voksoltak.

Helyi lakosok szerint Nyírmadán tömeges szavazatvásárlás folyt. Állításuk szerint az október 12-i választást megelőző napokban, illetve közvetlenül a választás előtt a helyi kisebbségi önkormányzat egy tagja kétezertől tízezer forintig terjedő összegeket ígért és adott a helyieknek, ha a regnáló polgármesterre és kisebbségi önkormányzati vezetőkre szavaznak.

Filmünkben a nyilatkozó nyírmadaiak elmondják, hogy a falubeliek többsége tud a dologról: többen a szavazatvásárlás bizonyítékát látják abban, hogy a „telepen” szombat délután több családnál „egy fél kiló kenyér sem volt, délután meg már tömött szatyrokkal jöttek a boltból”. Ugyanakkor a kamerának nyilatkozni nem hajlandó helyiek egybehangzóan állították, hogy nem csak a romák szavazatait vásárolták, a településen élő szegényebb nem roma szavazók is jelentős számban kaptak pénzt.

Büntetőfeljelentés: Nyírmadán állítólag tömegesen vásárolták a szavazatokat from atlatszo.hu on Vimeo.

Találtunk olyan lakosokat, akik személyazonosságukat vállalva mondták el, hogy őket ki kereste meg, mennyit ígért és adott, és ezért kire kellett szavazniuk. Figyelmeztettük őket, hogy nyilatkozataikkal önmagukat vádolják meg választás rendje elleni bűncselekménnyel, hiszen a BTK 350. § szerint aki

„szavazatát anyagi juttatás nyújtásától teszi függővé, és erre tekintettel anyagi juttatást fogad el, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

Ezek után döntöttek úgy, hogy csak név nélkül vállalják a nyilatkozatot, viszont kijelentették, hogy a várhatóan meginduló nyomozás során hajlandóak tanúskodni. Több nem roma származású helyi lakossal is találkoztunk, akik megerősítették ezeket a nyilatkozatokat, ők viszont – hosszas hezitálás után – nem vállalták a nyilvánosságot.

Korábbi cikkeink választási anomáliákról

Közmunka csak a megfelelő voksért: nyílt szavazás volt Borsodban

Csúnyán elbánt az újszentiváni polgármester az Átlátszónak nyilatkozó falubeliekkel

Így büntet a polgármester: kirúgták a választási járdát építő közmunkásokat

Voksturizmus és gerrymandering: az újszentiváni csoda

Voksturisták után kutatnak Abaújlakon bejelentésünk nyomán

Mindezen szabálytalanságok ellenére a választás eredménye ellen senki nem fellebbezett, az eredményt kifogásolók tőlünk értesültek, hogy erre 72 órájuk lett volna, így most már jogerősen is a régi polgármester, Kálmán Béla nyerte a választást: a következő öt évben ő lesz a város polgármestere. Legesélyesebb kihívója, Csernáti Sándorné 518 szavazatot kapott, míg Kálmán Béla 1267-et.

Megkerestük Kálmán Béla polgármestert is, aki az üggyel kapcsolatban azt mondta: nincs mit kommentálnia, mert a történet nem igaz, aki pedig a feljelentést tette, az viselje a következményeket.

“Senkinek semmilyen pénzt a szavazásért se előtte, se utána nem adtam. Én a választási eredményeket ilyen módon nem befolyásoltam. “

A település egyik lakosa – függetlenül attól, hogy a választás érvényes – feljelentést tett, hamarosan kiderül, hogy az illetékes ügyészség megalapozottnak találja-e az abban foglaltakat, és elrendeli-e a nyomozást.

Becker András – Oroszi Babett

Ez a cikk a Transparency International Magyarország, a K-Monitor,  a Political Capital és az Átlátszó közös önkormányzati projektjének keretében készült, a projekt támogatója az Open Society Foundations.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • FreeHckr

  Átlátszó értesülései szerint az önkormányzati választások során az ország számos településén történt kísérlet szavazatvásárlásra

  Vicceltek. 😀 Tömegesen történtek nem kísérletek, hanem konkrét szavazatvásárlások, nem csak kisebb településeken, de városokban és a fővárosban is.

  Lásd csak azt a történetet, amiről én tudok, amiről szerintem mindannyian tudunk, amit a saját szememmel láttam, láthattunk, és amit ráadásul ilyen-olyan formában még a helyi/országos sajtó nagy része is megírt, hogy a kerületi önkormányzatok zsák krumplit, mellé pár csomag száraztésztát, pár kiló cukrot, egy-két liter étolajat osztogattak nyugdíjasoknak a szavazás előtti hetekben, persze minden esetben valamiféle támogatói aláírásért cserébe (átvételi elismervénynek nevezték), és a „szeretet csomaghoz” természetesen automatikusan járt a helyi kormánypárti jelölt és Fidesz-KDNP szervezet szórólap/újság/kampánykiadvány kötege.

 • Lépfenejárvány nem törhetett ki, mert nem ragályos betegség. Dolgozói mulasztás okán eltávolított (illetve nem visszahelyezett) szűrők miatt távozott a szverdlovszki Biopreparat-üzemből némi fegyverminőségű, porított anthraxspóra, ez okozta a halálozásokat. (Ami sokkal súlyosabb is lehetett volna, szerencsére a szélviszonyok kedvezőek voltak.)

 • db
 • harcimajom

  Előrebocsájtom, hogy semmi közöm az infektológiához, de az ebola ellen nem elég az is, ha a kedves lakosság simán csak kezet mos, mielőtt a málészájához nyúlna? Teljesen téves koncepció, ha simán csak ledobnék a területre valami Betadinebombát? Nincs olyan erős fertőtlenítőszer?