Ukrajna

Így készülnek a drónok az ungvári egyetemen – hetente akár négyet is összeszerel egy tanár

Fontosak lettek a drónok a harctéren amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az ukrán katonák és önkéntesek folyamatosan új drónok vásárlására gyűjtenek, hiszen a nagy részük fogyóeszköz: a célponttal együtt semmisülnek meg. A vásárlás és az ipari méretű gyártás mellett a kijivi kormány a civileket is arra biztatja, szereljenek össze drónokat. Ám ez nem egyszerű, a drón olyan, mint a medve: nem játék. Van, akinek sikerül.

Videókat néztem az interneten, megrendeltem az alkatrészeket és belekezdtem, mondja a drónokat gyártó Szerhij Topolanszkij. A tanárral az ungvári egyetemen találkozom, itt rendezte be a műhelyét, itt szereli össze és innen küldi a drónokat az ukrán hadseregnek.

A szalagfüggöny behúzva, a tanár orrnyergén szemüveg, a keze ügyében forrasztópáka, fogó, kis dobozokban csavarok és más alkatrészek, előtte,

az asztalon egy FPV-drón váza:

Ukrajna védvonala a Társadalomtudományi Kar Szociológia és Szociális Munka Tanszékének szertárában is húzódik.

drónok készülnek az ungvári egyetemen

Drónok készülnek az ungvári egyetemen Fotó: Makai József

A téli szünetben kezdtem, mondja a tanszék vezető oktatója. A Népi Drón kezdeményezés hatására kezdett drónokat összeszerelni, az első egy hónapig készült, nem volt ehyszerű. Most már heti négyet, ötöt is összeszerel. A keskeny terem alkatrészek, dobozok és drónok nélkül is zsúfolt lenne, megtöltenék a képernyők, nyomtatók. számítógépek és asztalok.

Drónok készülnek az ungvári egyetemen

Egy szertárban is zajlik az összeszerelés. Fotó: Makai József

A digitális átalakulásért felelős miniszter, Mihajlo Fedorov felszólította az ukránokat, kezdjenek el otthon drónokat szerelni. Az online elérhető kurzus résztvevői megtanulhatják az ún. 7 colos FPV-drónok összeszerelését, ezeket nevezik öngyilkos- vagy kamikaze-drónoknak is: robbanóanyaggal megpakolva találják el a célpontot és megsemmisülnek.

Az önkéntesek által összeszerelt drónokat nem viszik azonnal a frontra.

A hadsereg teszteli a termékeket,

és csak a megbízhatóan működő darabokat veszik át. Elvárás például az is, hogy az öngyilkos drón az akkumulátoron kívül képes legyen még nagyjából ugyanakkora tömegű robbanóanyagot szállítani.

Az ún. szociológus-drón után jött a politológus-drón, majd a filozófus, a pedagógus és a pszichológus-drón: a kar más tanszékei is adakoztak. A több drón nagyobb költség, a gyűjtést célszerű volt kiterjeszteni. És ha már gyűjtés: az ungváriak szerint a városvezetés többet is tehetne a hadseregért.

Az egyetem teszteli az elkészült eszközöket. Fotó: Makai József

Az egyetem teszteli is az elkészült eszközöket. Fotó: Makai József

Javasoltam, hogy a városi tanács vegyen 130 drónt azoknak a dandároknak, ahol kárpátaljaiak szolgálnak, írja Olekszandr Voloszjanszkij. A képviselővel még a télen találkoztam, valahol az északi hadszíntéren. Voloszjanszkij ugyanis katona. Már akkor bírálta az ungvári polgármestert és a tanácsnokokat.

Voloszjanszkij képviselő és katona kezdeményezte, hogy a városi tanács május 31-én tárgyaljon és döntsön a drónok vásárlásáról, ha már a polgármester és a képviselők azt állítják, hogy támogatják a fegyveres erőket. A képviselők és a polgármester

nem mentek el az ülésre.

A harcos a háborús különadók egy részét fordítaná drónok vásárlására, a rendes kiadásokat ez nem érintené. Az ungvári  városvezetés kifogásait nem tartja érvényesnek, más települések vásároltak már drónokat, illetve az összeszerelés költségeit részben megtérítik. Május végén egy képviselő támogatta a javaslatát.

Hiszem, hogy eljön a nap, amikor mi megyünk el hozzájuk – és mi kérdezünk [a polgármestertől és a képviselőktől]. Azokról a drónokról is, amiket nem vettek meg – írja a katona. A drónok pedig több tucatnyi, a fronton szolgáló katona életét menthették volna meg, írja Voloszjanszkij.

Az egyetemi drónműhelyben főleg kínai alkatrészeket használnak, ez az egyik, hogy úgy mondjam, csavar a történetükben. Hiszen a kínaiak az oroszokat támogatják. Ám kereskednek az ukránokkal is. Az ukránok kínai gyártmányú – vagy kínai alkatrészekből, maszekban összeszerelt – drónokkal védekezhetnek az agressziótól.

Kínai alkatrészeket rendelnek. Fotó: Makai József

Kínai alkatrészeket rendelnek. Fotó: Makai József

A szomszéd teremben 3D-nyomtató van. A nekem még mindig misztikus masinával egy bizonyos alkatrészt gyártanak, megmutatta, szürke. Az ungvári drónoknak híre ment, mondja a tanár, a katonák egyre inkább keresik. Talán azért is, mert az FPV-drón hiánycikk,

nem lehet annyit szállítani, hogy ne fogyna el.

Az ungvári csapat a donoroktól kapott egy szemüveget és vezérlőt: maguk tesztelik az összeszerelt drónokat. Tízesével csomagolják a hordtáskákba, majd jönnek a katonák és viszik. Topolanszkij kezdeményezéséhez csatlakozott a Fizika Tanszék, ők többen dolgoznak, gyorsan haladhatnak.

Az egyetemen már több mint hetven drónt összeraktak. Tesztelve viszik el a katonák, ám használat előtti utolsó fázisokat már ők végzik el, például beállítják a vezérlést. Topolanszkij a telefonján mutatja a videót, valahol a keleti harctéren készült: az egyetemen összerakott drónnal célba veszik és felrobbantják az egyik orosz lőszerraktárat.

Harcolunk, mondja a tanár. Nincs választásunk.

Makai József (Ungvár)

Fotók: a szerző felvételei. A riport a Szabad Média pályázat támogatásával készült.

Megosztás