dezinformáció

Heti dezinfó – Európát az USA irányítja, a koronavírus-vakcina génterápiás emberkísérlet

Az elmúlt hetekben is számos álhírnek lehettünk szemtanúi. Az oroszbarát médiumok ezúttal is főleg a Nyugatot támadták, de megtudhattuk  azt is, hogy az álhírek szerint hogyan próbálják meg ellehetetleníteni az orosz sajtót, és hogyan irányítja Európát az Amerikai Egyesült Államok. Itthon pedig a „génterápiás emberkísérletnek” nevezett koronavírus-vakcináké volt a főszerep, amelyek mögött a konteók szerint maga a Sátán áll. Heti dezinformációs összefoglalónk következik.

Nemzetközi dezinfó

Az EUvsDisinfo hírlevele összesen 61 álhírt azonosított az elmúlt napokban. Ezek többsége Ukrajnát, az Egyesült Államokat, a NATO-t és a Nyugatot támadta. Erre tökéletes példa az az álhír, amely szerint az USA csak ürügyként használja a terrorizmus elleni harcot arra, hogy illegálisan foglaljon el bizonyos országokat. Emellett olyan állításokról is olvashattunk, hogy valójában Amerika támogatja, sőt, finanszírozza is a terrorista akciókat. De megtudhattuk azt is, hogy Európa folyamatos megfigyelés alatt áll, a szálakat pedig a háttérben az Egyesült Államok mozgatja, így irányítva a tagállamokat.

Olyan álhírek is terjedtek, amelyek szerint az ukrán nacionalista erők támogatására amerikai csapatokat vezérelt és fegyvereket szállított a NATO Ukrajnába. A háttérben, a dezinformációs mesék szerint, egyszerű hatalmi érdekek állnak. Joe Biden amerikai elnök ugyanis tárgyalási pozícióját szeretné erősíteni Putyinnal szemben, erre pedig nagyszerű alkalmat kínál az a folyamatos fenyegetés, hogy Amerika bármikor berobbanthatja az egyre élesedő donyecki orosz-ukrán konfliktust.

A Nyugat támadása mellett természetesen ezúttal is lehetett olyan félrevezető híreket hallani, amelyek az oroszokra irányuló elnyomási kísérletről számoltak be.

Az egyik dezinformációs narratíva szerint a Nyugat oroszellenessége, az ország elleni szankciók pusztán azzal magyarázhatók, hogy Oroszország nem hajlandó feláldozni a hagyományos értékeket, mint amilyen a család és a vallás. A nyugati országok, különösen az EU-tagállamok ugyanis nyíltan szembeszállnak a konzervatív értékrenddel, és a globalista ideológiát éltetik.

Az egyik álhír pedig még ennél is tovább ment: eszerint ugyanis nemcsak az orosz kultúrát és értékeket fenyegeti veszély, hanem a balti államokban az orosz médiumok is komoly veszélyben vannak, folyamatos nyomás nehezedik rájuk, az országok vezetői mindenáron ellehetetlenítenék működésüket. A valóság ugyanakkor az, hogy az említett országoknak nem az orosz sajtótermékekkel van problémájuk, sokkal inkább a Kreml irányítása alatt álló, központilag vezérelt dezinformáció terjesztése ellen emelik fel hangjukat.

Azonban erre is van válasza a Kreml-barát médiának: szerintük azért küzd a nyugati világ az álhírek ellen és azért nevezi a keleti országokat (Kínát és Oroszországot) a megtévesztés fő forrásának, mert rájöttek, hogy egyre több ember számára kínál vonzó alternatívát az orosz sajtó, és attól félnek, hogy szép lassan elveszítik befolyásukat az emberek felett.

A nyugati médiával szembeni – megalapozatlan – kritika visszatérő témája az orosz dezinfomációnak, ugyanakkor valójában inkább az orosz sajtószabadságért kellene aggódni.

Veszélyben az orosz független média – újságírók felhívása a sajtószabadság világnapja alkalmából

A sajtószabadság világnapján felszólítjuk az orosz kormányt a szabad sajtó védelmére vonatkozó kötelezettségei betartására. 1998-ban az Orosz Föderáció is aláírta az Emberi Jogok Európai Egyezményét, amely garantálja minden állampolgár számára a véleménynyilvánítás szabadságát, valamint az „információk, eszmék megismerésének és közlésének szabadságát országhatárokra tekintet nélkül, anélkül, hogy ebbe hatósági szerv beavatkozhasson”.

A Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-indexe szerint az európai országok többségében és Amerikában is sokkal jobb a helyzet, mint Oroszországban vagy Kínában, amennyiben ezek ketten csak a 150-ik, illetve 177-ik helyre fértek fel a 180 országból álló listára.

A konteók a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban is megállíthatatlanul terjednek: ezúttal arról olvashattunk, hogy a vírus egy amerikai laboratóriumból szabadulhatott el. De a labdarúgó-Európa-bajnokság második napján rendezett dán-finn mérkőzésen hirtelen összeeső Christian Eriksen állapotával kapcsolatban is több álhír jelent meg.

A 29 éves focistát a pályán élesztették újra, majd kórházba szállították, az állapota azóta stabil. A Twitteren ugyanakkor sokan arról kezdtek el beszélni, hogy Eriksen nemrég kapta meg a Pfizer vakcinát, és ez okozhatta a rosszullétet.  Sokan gondolkodás nélkül osztották tovább az ezzel kapcsolatos találgatásokat – később azonban kiderült, hogy se oltást nem kapott még a focista, se covidos nem volt.

 

Forrás: Twitter

Hazai dezinfó

Érdekes módon az elmúlt hetek során Magyarország is megjelent az EUvsDisinfo elemzésében, méghozzá Ukrajna kapcsán. A trianoni béke 101. évfordulóján az oroszbarát médiumok jó alkalmat láttak arra, hogy az ukránok ellen hangolják hazánkat. A Kreml-párti magyarországi portálok előszeretettel utalnak arra, hogy Magyarország a közeljövőben igényt formálhat az elvesztett Kárpátaljai területekre, de voltak olyan narratívák is, amelyek szerint Kárpátalja hamarosan csatlakozhat az EU-hoz azonban Ukrajna nélkül.

Forrás: EUvsDisinfo

Ez a példa is azt bizonyítja, hogy a hatékony dezinformáció veszélyei leginkább abban rejlenek, hogy az adott régióra, vagy nemzetre szabott, erős érzelmeket kiváltó témákról számol be, kihasználva a meglévő társadalmi feszültségeket.

A hazai színtéren emellett továbbra is a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos félrevezető információk domináltak annak ellenére, hogy a járvány egyre inkább lecsengőben van. Ezúttal egy nyugalmazott magyar tudós terjesztett egészen elképesztő összeesküvés-elméletet egy Facebook-videóban, amit június eleje óta közel 18 ezren osztottak meg, és rengeteg reakció érkezett rá.

„A COVID19-oltással kapcsolatban azt szeretném elmondani, hogy az nem oltás, hanem csak kísérleti engedéllyel rendelkező, vészhelyzetben felhasználható génterápiás eljárás” – mondta el Dr. Bardócz Zsuzsanna, aki az oltást „a Sátán” által az „emberiség ellen vívott háborúnak” nevezte.

Arról is beszélt, hogy az mRNS vakcinák valójában génterápiás emberkísérletek, amiket nem lehet oltásnak nevezni, hiszen „célja a népességkontroll, az emberek elpusztítása”.

Baródcz hivatalos doktori oldalán két olyan anyag is szerepel, ami a Százak Tanácsa kiadásában jelent meg. A Százak Tanácsáról azt érdemes tudni, hogy korábban már többször támogatásáról biztosította a kormánypártot. Ráadásul a szervezetet saját bevallásuk szerint a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatja, több közös rendezvényen is részt vettek.

Miként az AFP magyar tényellenőrző oldala kiszúrta, nem ez az első eset, hogy Bardócz konteókat terjeszt: két éve például a Professzorok a Hazáért Civil Társaság rendezvényének a vendége volt, ahol többek között a „chemtrail” veszélyeiről beszélt. Szintén érdekesség, hogy a rendezvény fővédnöke  a Fidesz támogatását élvező Tarlós István, akkori budapesti főpolgármester volt.

Szopkó Zita

Címlapkép: EuvsDisinfo

Megosztás