dezinformáció

Heti dezinfó – Az orosz ellenzéki tüntetések mögött feministák és perverzek állnak

Az elmúlt hét is jó sok izgalmat tartogatott az álhírek szempontjából: megtudhattuk például, hogy mi köze van az álhírek szerint a feministáknak és a „perverzeknek” az orosz ellenzékhez. A hazai színtéren pedig ismét felmerült Soros neve, és a jobboldal elnyomásáról is szó esett. Heti dezinformációs összefoglalónk következik.

 

Támogatási kampány

Nemzetközi dezinfó

Az EUvsDisinfo a héten összesen 81 álhírt azonosított, ezek többsége az új amerikai elnökről, valamint Alekszej Navalnij hazatéréséről, és természetesen a koronavírus vakcináról szólt.

A legnépszerűbb téma egyértelműen Navalnij volt: bár az elhallgatás sok esetben működő taktika, ha dezinformációról van szó, az Oroszországba hazatérő ellenzéki politikus letartóztatását követő tiltakozáshullámot a Kreml sem hagyhatta figyelmen kívül, így egy másik, jól ismert eszközhöz nyúltak: az igazság elferdítéséhez. Ennek egyik eszköze a mérgezés tényének tagadása, amire jó pár példát találhatunk az elmúlt hetek, vagy épp hónapok orosz álhíreit böngészve. A gonosz Nyugat pedig ismét előtérbe került: ezúttal például arról számolnak be az álhírek, hogy a franciák és németek a Navalnij-ügyet használják arra, hogy terrorizmussal gyanúsítsák meg Oroszországot.

Emellett lejárató kampány is indult a politikus ellen, a legfrissebb példa az a videó, ami a „Navalnij. A hazaárulás története” címet viseli, és az oroszellenesnek bélyegzett politikai aktivista motivációt hivatott leleplezni.

Forrás: Youtube

Emellett megfigyelhető a több mint 120 városban zajló tüntetések mögött álló szándék megkérdőjelezése is. Egy oroszbarát csatorna például kijelentette műsorában, hogy az orosz ellenzék valódi célja a feministák és a perverzek tervének megvalósítása, akik a hagyományos családmodellt akarják lerombolni. A műsor szerint mindehhez pedig a fiatalokat használják fel eszközként, és attól sem riadnak vissza, hogy hamis eszmék nevében szakítsák el ezeket a kiskorúakat a családjuktól.

Egy másik álhír is hasonló narratívát mutat be, ugyanis arról szól, hogy a neoliberális ellenzék (és természetesen külföldi szponzoraik) a gyerekeket politikai célokra használják fel, ezzel gyarapítva a vagyonukat. A Pervyi Kanal állami csatorna például egyenesen „politikai pedofíliát” emlegetett.

A Kreml-barát média úgy látszik, továbbra sem tud megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy Donald Trump elvesztette az amerikai elnökválasztást: az eredmény hivatalossá válása óta jó pár álhírt szenteltek annak, hogy Joe Biden alkalmatlanságát bebizonyítsák. Megtudhattuk például, hogy a demokrata elnök csak egy báb a hatalom kezében, aki minden erejével igyekszik a lobbisták érdekeit szolgálni, ezért semmilyen valódi politikai befolyással nem bír. És különben is, valószínűleg még azelőtt meg fog halni, hogy lejárna a négyéves mandátuma.

De az álhírek azzal is riogattak a héten, hogy az új amerikai rezsim mindenáron rá akarja majd kényszeríteni a saját akaratát másokra, ami konfliktushoz vezethet a világ számos országával, többek között Kínával, Oroszországgal és Iránnal is. A Biden-kormánynak pedig az álhírek szerint más külpolitikai tervei is vannak: minden valószínűség szerint bele fognak avatkozni több, kisebb állam működésébe, és folytatni fogják az oroszellenes hadjáratot is, így annak a veszélye is fennáll, hogy akár „színes forradalmat” is kirobbanthatnak a posztszovjet államokban.

A dezinformáció középpontjában emellett annak a narratívának ismétlése áll, hogy az USA már egyáltalán nem tekinthető demokráciának. Az orosz székhelyű állami csatorna spanyol verziója, az RT Spanish például egyenesen arról számolt be, hogy az országban a cenzúra már olyan mértékű, mint ami a náci Németországban volt tapasztalható. Ez a kijelentés a Capitolium-ostromára utal, amit követően a legnagyobb közösségi oldalak letiltották a leköszönő elnök bejegyzéseit, később pedig több platform végleg fel is függesztette a fiókját.

Forrás: Pesti Srácok

Hazai dezinfó

Érdekes egybeesés a nemzetközi trendekkel, hogy a héten a Pesti Srácok is a családot érő támadásokról számolt be egy cikkében, kijelentve, hogy az életellenes erők tudatosan támadják a családokat, illetve a hagyományos családmodellt. A cikk következetesen életpárti és életellenes erőkként hivatkozik a két oldalra, hozzátéve, hogy

az évekkel ezelőtt elkezdődött genderőrülettel és a másságkultusz tetőfokára hágásával beérni látszik az életellenesek törekvése.

(Amely narratíva egyébként kísérteties hasonlóságot mutat az orosz propagandasajtó jól ismert szólamaival is.)

És ha már a hasonlóságokról van szó: Amerikát a náci Németországgal párhuzamba állító álhírhez hasonló narratíva a hazai médiában is megjelent a héten, méghozzá a V4NA jóvoltából, amit aztán az Origo is átvett. Az írás szerint „Gulágra küldenék, kommunista módszerekkel hallgattatnák el a jobboldaliakat az Egyesült Államokban”. A cikk azt mutatja be, hogy az USA baloldali politikusai hogyan próbálják meg ellehetetleníteni a jobboldal helyzetét az országban.

Emellett azt is kifejti, hogy a baloldal nemcsak a gulágok intézményét hasznosítaná újra a kommunistáktól, a besúgás is megkezdődött az országban. Ezt a kijelentést arra alapozzák, hogy egy 18 éves lány felismerte családtagjait a Capitolium-ostromát bemutató fotókon, és erről a Twitteren is beszámolt követőinek.

A kormánypárti sajtó a TI tegnap megjelent, 2020-as Korrupció Észlelési Indexére is reagált, ami nem túl előkelő helyre sorolta hazánkat a korrupciós fertőzöttség tekintetében. A 888.hu csak így kommentálta a jelenséget: „Újabb Gyuri bácsi által pénzelt szervezettől tudhattuk meg, hogy Magyarország az afrikai országok szintjén van.”

Szopkó Zita

Címlapkép: EUvsDisinfo

Megosztás