dezinformáció

Heti dezinfó – A keleti vakcinák fognak megmenteni minket

A héten egyértelműen a koronavírus vakcina került az álhírek középpontjába, a nemzetközi és hazai színtéren egyaránt. Dezinformációs összefoglalónkból kiderül, hogy az álhírek szerint miért kell vigyázni a nyugati vakcinákkal, és hogyan próbálja a baloldal a tömeges oltás megkezdését akadályozni.

 

Támogatási kampány

Nemzetközi dezinfó

Az EUvsDisinfo hírlevele az elmúlt hét során több mint 80 álhírt azonosított, amelyek jellemzően a nyugati vakcinákkal, és Navalnij Oroszországba való visszatérésével foglalkoztak.

Utóbbi esetében az álhírek az eddigi narratívát követve továbbra is tagadják a mérgezés tényét, ezúttal pedig azt sulykolják, hogy döntése hátterében egyértelműen nyugati nyomás áll. Az ok pedig egyszerű: a lakosság nagy része nem hiszi el a történetet, így muszáj volt valamit tenniük, hogy újabb támadást indíthassanak Putyin és az orosz nép ellen.

Forrás: EUvsDisinfo

A világ számos országát már elérte a koronavírus-járvány harmadik hulláma, és a brit mutáció is sokak számára okoz komoly gondokat. Ennek ellenére a Kreml-barát médiumok még mindig prioritásuknak tartják, hogy oltásháborút emlegessenek, és mindenkit meggyőzzenek arról, hogy az ő vakcinájuk mennyivel jobb a nyugati oltóanyagoknál.

Erre egyik eszköz a nyugati vakcinákkal kapcsolatos álhírek terjesztése. Ősszel arra láthattunk egészen abszurd példákat, hogy az oxfordi vakcina milyen „veszélyeket” rejthet – például majommá változtatja az embereket – ezúttal pedig a Pfizer-BioNTech oltóanyag felé fordult az oroszbarát média figyelme.

Arról írtak például, hogy az amerikai vakcina tesztelése során hat ember is életét vesztette, Írországban pedig több mint 80 mellékhatást tapasztaltak az oltás beadása után. Az állami irányítású médiumok egy hét alatt számos hasonló dezinformációs mesével riogattak, és arról is beszámoltak, hogy az oltóanyagot politikai nyomásra – ami egyenesen az EU vezető politikusaitól, többek között Ursula von der Leyentől érkezett – engedélyezte ilyen gyorsan az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

A Modernáról pedig olyan rémhírek kezdtek el terjedni, hogy a vakcinát gyártó cégről semmilyen információ nem érhető el nyilvánosan, az elmúlt években egyetlen gyógyszert sem fejlesztettek ki, így arra intik az olvasókat, hogy ne bízzanak a koronavírus elleni oltásukban sem.

Ezzel egy időben olyan narratívák is terjedtek a héten, amelyek az orosz vakcina hatékonyságát dicsérik. Az álhírek szerint például a Szputnyik V volt a világon az első oltóanyag, amit a koronavírus ellen fejlesztettek ki, ráadásul 90%-os hatékonysággal bír. A valóság ugyanakkor kicsit másként fest: igaz, hogy az oroszok már augusztusban bejegyeztették a vakcinát, de azt is érdemes hozzátenni, hogy ők voltak az első olyan ország is, ahol azelőtt elkezdték tömegesen oltani a lakosságot, hogy közzétették volna az úgynevezett fázis III. vizsgálatok eredményeit.

Egy másik, hasonló álhír szerint az orosz vakcina képes lenne a járvány megállítására, Nyugaton azonban nem hajlandóak elismerni az elért eredményeiket, és ez nem véletlen, hiszen az USA és az EU fő célja a profitszerzés, ezért adják csillagászati árakon az oltóanyagaikat. Ugyanakkor „A gonosz Nyugat” abban az álhírben is hangsúlyos szerephez jut, ami szerint Ukrajna legszívesebben a Szputnyik V vakcinával kezdené meg a lakosság oltását, de az USA nem engedi, hogy orosz oltóanyagot vásároljanak.

Hazai dezinfó

Nem meglepő módon az oltás-téma a hazai sajtóban is kiemelt szerephez jutott a héten, aminek az az oka, hogy a kormány nemrég jelentette be, hogy a kínai mellett az orosz oltóanyag gyártóival is zajlanak az egyeztetések, és már a szerződéstervezet is elkészült a vakcinák beszerzéséhez. Érdekes ugyanakkor megfigyelni azt, hogy hogyan jelennek meg az ezzel kapcsolatos hírek a kormányközeli sajtóban, valamint az ellenzéki médiumokban.

A legjellemzőbb narratíva a kormánypárti médiumokban annak hangsúlyozása, hogy minden az EU hibája, aminek egyrészt van alapja, de azt is érdemes ehhez hozzátenni, hogy a tagállamok közül is van olyan ország, amelyik jóval gyorsabban olt, mint mi.

Forrás: Our World in Data

A kormányzati narratíva szerint a lassú EU-s vakcinabeszerzés miatt Magyarország kénytelen saját források után nézni, ami a keleti – az EMA által egyelőre még nem engedélyezett – vakcinagyártókat takarja. Valószínűleg azzal a kormány is tisztában van, hogy felmérések szerint épp ezekkel a vakcinákkal szemben a leginkább bizalmatlanok az emberek, nem véletlen, hogy az elmúlt napokban jó pár olyan nyilatkozat született és cikk jelent meg, ami a keleti (ororsz és kínai) oltóanyagok biztonságosságát hangsúlyozza.

Menczer Tamás külügyi államtitkár pedig a Facebookon közzétett videójában úgy fogalmazott, hogy „mostanra valószínűleg egész Európa Kínában áll sorban a vakcináért”. Elmondása szerint a magyar kormány bejelentése után, miszerint tárgyalásokat folytat Kínával, néhány órán belül 14 európai ország jelentkezett a gyártónál. Később azonban kiderült, hogy az Európai Bizottság nem tud ilyesmiről.

Természetesen a már megszokott gyurcsányozás sem maradhat ki a proagandasajtó cikkeiből, a 888.hu például azt a már régóta hangoztatott álláspontot hozta ismét elő cikkében, ami szerint az ellenzék – Gyurcsánnyal az élén – azt szeretné, ha minél súlyosabb következményekkel járna a járvány.

„Minél tovább nyúzza a járvány a népet, annál könnyebb lesz majd Orbán megbuktatása, az áhított kommunista hatalomátvétel megélése.”

Egy másik cikkükben pedig egyenesen arról írnak, hogy Gyurcsányék akár emberéleteken is hajlandóak lennének átgázolni a hatalom megszerzése érdekében, és a szintén többször emlegetett oltásellenesség vádja is újra előkerül.

Szopkó Zita

Címlapkép: EUvsDisinfo

 

 

Megosztás