dezinformáció

Heti dezinfó – Az oxfordi koronavírus vakcina majommá változtatja az embereket

A koronavírus második hullámának erősödése a járvánnyal kapcsolatos dezinformációk második hullámát is magával hozta. Az eheti dezinformációs összefoglalónkból kiderül, hogy milyen sikeres valójában a hazai védekezés, és az álhírek választ adnak arra a kérdésre is, hogy „miért lenne jobb vigyázni” az oxfordi koronavírus vakcinával. 

Támogatási kampány

Fókuszban a koronavírus

Ismét kiemelt szerephez jut miniszterelnökünk, Orbán Viktor a dezinformáció kapcsán. Sőt, az igazság, hogy lassan önálló rovatot is megérdemelne, hiszen rendszeresen tesz túlzó megállapításokat arról, hogy milyen fényes hazánk helyzete EU-s összevetésben. Ezúttal a járvány elleni védekezés volt terítéken, pénteken ugyanis egyperces Facebook videóban jelentkezett be, amikor így nyilatkozott:

„Egész Európában nehéz a helyzet. Még Németországban is többen halnak meg, mint Magyarországon. A magyar egészségügy európai összevetésben egyelőre jól állja a sarat. Bízunk az orvosainkban, az ápolóinkban, a járványügyi szakemberekben…”

Amint azonban a 444.hu összehasonlításából kiderül, ez ilyen formában nem igaz, különösen, ha az aktuális számokat vizsgáljuk, hiszen a járvány második hulláma hazánkban is komoly problémát jelent. Ezt jól illusztrálja, hogy szeptember óta Németországban 412, Magyarországon pedig 437 elhunytat regisztráltak. Ha az egymillió főre vetített halálozási számokat nézzük, sajnos akkor sem jövünk ki túl rózsásan az összevetésből, ez az Our World in Data adatai mutatják be.

Forrás: Our World in Data

Csak egyetlen szempont van, ami szerint helytállóak a kormány üzenetei: ha az összesített halálozási számokat nézzük, és a járvány első hullámának adatait is vizsgáljuk.

A koronavírussal kapcsolatban más izgalmakat is tartogatott a hét, ez egy iskolaigazgatóknak címzett levélnek köszöhető, ami egy allergiaellenes orrspray-ben látja a megoldást a járvány ellen. A hátrányos helyzetű települések iskoláiba kiküldött email arra hívja fel a figyelmet, hogy a Magyarországon gyártott azelasztin tartalmú készítmény „bizonyítottan hatásos baktériumok és vírusok ellen”. A Telex később kiderítette, hogy a levél Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki tanácsadótól származik.

A hatóanyag a valóságban maximum a már kialakult megbetegedés kezelésére lehet jó, ám még ezt is vizsgálják a kutatók. Az pedig egyáltalán nem igaz, hogy órákon keresztül védettséget biztosít és megakadályozza a vírus szervezetbe jutását. Az operatív törzs is reagált a hírekre:

„Az elmúlt napokban reklámoztak egy orrspray-t, azzal a szöveggel, hogy hatékony lehet a koronavírus ellen, ez kísérleti stádiumban, kutatás alatt van, de klinikailag még nem bizonyított a hatása, ezért egyelőre senki ne használja”.

A levélről elsőként a gyógyszerészettel foglalkozó Pirulakalauz számolt be. Cikkükből kiderül, hogy nemcsak a vírustagadó narratívák veszélyesek, hanem a járvány ellen hatásos csodaszerekről terjengő mesék is. Ennek oka az, hogyha az emberek elhiszik, hogy egy bizonyos készítmény véd a vírus ellen, akkor könnyen előfordulhat, hogy lazábban fogják venni a járványügyi előírásokat.

Nemzetközi dezinfó

És ha már koronavírus, akkor nem mehetünk el szó nélkül a hét legabszurdabb álhíre mellett sem. A Daily Mail számolt be arról az Oroszországban terjedő álhírről, amely szerint az oxfordi koronavírus vakcina majommá változtatja az embereket. Az üzenet terjesztésére az orosz propaganda mémeket is bevetett, többek között Boris Johnson is megjelent rajtuk jeti fejjel.

Ez az igencsak abszurd hír jól illusztrálja a dezinformációs mesék működését, hiszen az álhírek gyakran arra a metódusra épülnek, hogy részben igaz történetekből kiindulva kreálnak hamis híreket. Erre példa a vakcina sztorija is, ugyanis valóban igaz, hogy az oltóanyagot csimpánz vírusvektor felhasználásával fejlesztették ki. (Az orosz vakcina egyébként sok szempontból hasonlóságokat mutat az oxfordival.) De megnyugtatunk mindenkit: természetesen ebből nem következik az, hogy bárki majommá változna miatta.

Forrás: EuvsDisinfo

Az orosz oltóannyaggal kapcsolatban egy másik álhír is terjed, ami arról szól, hogy Ukrajna bejelentette vásárlási szándékát az orosz vakcinára, az üzlet lebonyolítására pedig az EU tagállamokon keresztül kerülhet sor. Valójában szó sincs ilyesmiről, aminek az is lehet az oka, hogy megoszlanak a vélemények az orosz oltóanyagról. Az egyik legnagyobb orvosi lap, a Lancet is kétségeit fejezte ki a vakcinával kapcsolatban: „fogalmunk sincs, hogy a vakcina mennyire biztonságos, és hogy egyáltalán működik-e”.

A koronavírussal kapcsolatos dezinformációs narratívákat – még az ilyen abszurditásukban már-már mulatságosakat is – érdemes komolyan venni, mert céljuk valójában kifejezetten aggasztó: bizonytalanság és zavarkeltés az emberekben, valamint az orosz vakcina előnyös fényben bemutatása az oxfordi oltóanyaggal szemben. A cikk szerint a dezinformációt elsősorban azokban az országokban terjesztik, amelyeket az oroszok a saját Sputnik V vakcinájuk lehetséges jövőbeli piacaként határoztak meg.

Még egy kis hazai dezinfó

Az emberek félelmét erősítő narratívákra a kormánymédiumokban is jó pár példát találni. Csak egy, kiragadott eset a hét történései közül a pénteki párizsi dzsihádista merénylet továbbgondolása, amikor a világsajtó a francia tanár lefejezésétől volt hangos. A 888.hu a tragikus eseményt kihasználva alkalmasnak látta az időt a kormány bevándorlásellenes politikájának fényezésére. A cikk  szerint hálát adhatunk a Jóistennek és a magyarok józanságának” a miniszterelnökünkért, hiszen ha Orbán nem lenne, akár nálunk is megtörténhetett volna a tragédia. Végül így zárják az írást: „Tisztán: látszik: a baloldal Brüsszellel, Sorossal egyetemben a párizsi szörnyűség oldalán áll.

Szopkó Zita

Kiemelt kép: EUvsDisinfo

Megosztás