dezinformáció

Heti dezinfó – Lady Gaga új száma a hegyi-karabahi konfliktusra figyelmeztet

Ezen a héten Németország fontos szereplőjévé vált az álhíreknek: megtudhattuk például, hogy mennyire korrupt az ország hazánkkal összehasonlítva. És ez még nem minden, az igazi csemegét a cikk végére tartogatjuk, de annyit elárulhatunk, hogy lesz itt minden: illuminátus, Lady Gaga és az örmény-azeri konfliktus. Friss összefoglalónk következik a heti dezinformációs narratívákról.

Támogatási kampány

Hazai dezinfó

Orbán Viktor múlt pénteken a szokásos Kossuth Rádiónak adott reggeli interjúban a korrupcióról is szót ejtett, méghozzá nem is akárhogyan. A téma hátterét az adta, hogy a műsorvezető az Európai Parlament alelnökéről kérdezte a miniszterelnököt, aki több alkalommal is kritizálta már a kormányt, és személyesen Orbánt is a korrupció miatt.  Katarina Barley a 24.hu-nak adott interjújában részletesen kifejtette, hogy miben látja a fő problémát hazánkban:

„Az európai adófizetőknek elegük van abból, hogy a pénzük egy korrupt rezsimhez kerül. Ők ezt a pénzt a magyar népnek akarják odaadni, nem személyesen Orbán Viktornak, vagy a vejének, vagy a legjobb barátjának, vagy az apjának, vagy a barátainak.”

A miniszterelnök válaszul elmondta, hogy nem szeretné a két ország kapcsolatát rontani, de „arra azért emlékeznünk kell, hogy azért a német nyelvterületen a korrupció nagyobb, mint Magyarországon”– írta meg a Szabad Európa. Ezután Orbán homályosan német bankóriás, a Deutsche Bank botrányaira célozgatott, megemlítve, hogy a világ most épp egy hatalmas pénzmosási és korrupciós botránysorozattól hangos, ami történetesen pont Németországhoz köthető.

A Szabad Európa azonban a cikkben kifejtette, hogy mivel nem állami cégről van szó,  félrevezető lehet az összehasonlítás, hiszen az EP alelnöke kifejezetten állami korrupcióról beszélt.

A tisztánlátás miatt érdemes a két ország helyzetét közelebbről is szemügyre venni. A Transparency International berlini központja évről évre elkészítteti a Korrupció Érzékelési Indexet, ahol hazánk európai viszonylatban rendszeresen leghátul kullog a listán. A világ országait a közszektor korrupciós kitettsége alapján rangsoroló felmérésben hazánk tavaly a 180 országból a 70. helyen végzett, csupán Bulgáriát előzte meg, így Romániával holtversenyben az Európai Unió második legkorruptabb országának bizonyult.

Forrás: Transparency International

Nemzetközi dezinfó

A héten a nemzetközi színtér is tartogatott izgalmakat: az EuvsDisinfo hírleveléből kiderült, hogy a már jól ismert koronavírus narratívák felerősödése mellett összeesküvés-elméletekben sem volt hiány a héten.

A koronavírussal kapcsolatos félrevezetés a már megszokott, és hazánkban is megfigyelhető narratívát követi. A vírusszkeptikusok mondanivalójában a maszkviselés és a tesztelés megkérdőjelezése, valamint a bevezetett korlátozások kritizálása jelenik meg leggyakrabban. Sőt, olyan kijelentéssel is találkozhatunk, ami a vírus veszélyességét kérdőjelezi meg, azt állítva, hogy a COVID19 nem tekinthető kifejezetten veszélyes vírusnak.

A dolog érdekessége, hogy a fent említett állítások a német RT csatornáján megjelent interjúban hangzottak el, egy olyan orvos szájából, aki már korábban is fogalmazott meg vitatható állításokat a vírussal kapcsolatban. A  narratíva szerint a német kormány által bevezetett korlátozások, így a kötelező maszkviselés, a tesztelés és a lezárások irracionálisak és abszurdak, és valójában a kormány rejtett céljait szolgálják.

A vírusszkeptikus narratíva nem ismeretlen az oroszbarát médiában, számos hamis állítás terjed ezzel kapcsolatban. Csak két kiragadott példát említve: ilyen az az álhír, hogy a járványhelyzetet csak a média találta ki, illetve hogy a vírus pusztán egy politikai lépés a hatalom megszerzésére. A vakcina is szóba kerül, hiszen mint tudjuk, csak és kizárólag az oroszok által fejlesztett vakcina lesz hatásos, a Nyugat által használt oltóanyag nem esett át a megfelelő teszteken, így csak hátráltatja a járvány elleni védekezést.

De talán még ennél is érdekesebb az az összeesküvés elmélet, ami az örmény-azeri konfliktusról szól. A célkeresztben pedig nem más áll, mint Lady Gaga. Az énekesnő „911” címmel megjelenő klipje egy örmény oroszbarát lap szerint 9 nappal az örmény-azeri konfliktus előtt figyelmeztetett a harcok kitörésére, így természetesen az a következtetés is logikusnak tűnik, hogy a háborút a Lady Gaga-t támogató globális elit irányítja. A cél pedig nem más, mint Törökország és Oroszország szembeállítása, ha kell, az örmények feláldozása által.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mégis honnan ered ez a megállapítás, ám az álhírgyártók erre is találnak magyarázatot. A videóban egy keleti megjelenésű férfi és egy hagyományos orosz fehér ruhás nő is megjelenik, ami szerintük egyértelműen Törökországot és Oroszországot szimbolizálja. A cikk végül a „gyanús jelek” alapján azt a következtetést vonja le, hogy videó egy üzenet az illuminátusoktól, akik a globalisták által tervezett háborúra hívják fel Örményország figyelmét.

A cikk szerint Trump, Kína, és Európa is megjelenik a videóban – utóbbi kettő csukott szemekkel, ami a közbelépés szándékos elmulasztására utal.

Az egyik „bizonyíték” az örmény lap szerint. Forrás: iravunk.com

Bár roppant bizarrnak, sőt akár nevetségesnek is hangozhat ez a történet, egy dolog biztos: az oroszbarát álhírgyárak félelmetesen jók abban, hogy felmérjék, pontosan milyen babonákat érdemes erősíteni a gondosan megkonstruált dezinformációs mesékkel. A sikeres dezinformáció titka pedig pontosan ebben rejlik: azt mondani mindenkinek, amit hallani akar. Még akkor is, ha ez egymásnak ellentmondó üzeneteket is szül, mint a német vírusszkeptikus narratíva erősítése, és ezzel párhuzamosan az oroszok felé kommunikált üzenet, ami az ország hatékony lépéseit mutatja be a járvány ellen.

Szopkó Zita

Címlapkép: EUvsDisinfo

Megosztás