Csehország

Fordulat: újra gyanúsított Andrej Babiš – Brüsszel a cseh kormányfő politikai-gazdasági összeférhetetlenségét erősítette meg

Újra gyanúsított Andrej Babiš, miután csütörtökön a cseh legfőbb ügyész hatályon kívül helyezte a cseh kormányfőt felmentő szeptemberi ítéletet. Egy nappal korábban az Európai Bizottság (EB) a cseh kormányfő gazdasági-politikai összeférhetetlenségét megállapító könyvvizsgálatát hozták nyilvánosságra. Cikkünkben a korrupciós botrány legújabb fejleményeit foglaljuk össze. Ami biztos: Babiš támogatottsága változatlan, a csehek harmada támogatja politikáját.

Újra gondban van a cseh kormányfő, de politikailag túlélte a múlt hetet is. Még múlt szerdán érkezett meg Brüsszelből Prágába az Andrej Babiš politikai-gazdasági összeférhetetlenségét kimondó nyári könyvvizsgálat eredményét megerősítő határozat. Az EU-s dokumentum egy cseh törvényre hivatkozva megerősítette, hogy az Agrofert vállalat jogosulatlanul vett fel több milliárd forintnyi EU-s támogatást. Brüsszel az EU-s támogatások visszafizetésére szólította fel Csehországot. A cseh állami hatóságok a pénzt a cseh kormányfőn hajthatják be.

Ezen kívül fordulat történt az Andrej Babiš nevéhez köthető ún. Gólyafészek-ügyben is. Emlékezetes: még szeptemberben a prágai ügyészség leállította a vádemelési eljárást a cseh kormányfő és társai ügyében. A prágai ügyészségnek arról kellett dönteni, hogy megvádolják-e a cseh kormányfőt, aki a gyanú szerint fiktív kisvállalkozásokon keresztül szerzett uniós támogatást – 614 millió forintnak megfelelő koronát – cégének.

A Babiš elleni nyomozás és vizsgálat legújabb csehországi fordulata, hogy Pavel Zeman legfőbb ügyész csütörtökön hatályon kívül helyezte a prágai ügyészség döntését.

A főügyész döntésének következménye, hogy a Gólyafészek-ügy visszatér a vizsgálati szakaszba. Konkrétan a cseh állami rendőrségnek és a prágai ügyészségnek kell újra az üggyel foglalkozni és új bizonyítékokat gyűjteni. A főügyész még megerősítette, hogy Babišon és Jana Mayerová, az Agrofert Holding menedzserén kívül a többi esetben ellen leállította az ügyet.

A Gólyafészek-ügy érintettjei Mayerová és a cseh kormányfő mellett Andrej Babiš lánya, Adriana Bobeková, felesége, Monika, és testvére, Martin Herodes, illetve a Gólyafészek Szabadidőközpont egykori vezetőségi tagja, Josef Nenadál, valamint Babiš állandó orvosi kezelésre szoruló fia, ifj. Andrej Babiš voltak.

Mi van a döntés hátterében?

A legújabb jogi fordulat hátterében az áll, hogy Zeman legfőbb ügyész ténybeli és jogi hiányosságokat talált Jaroslav Šaroch prágai ügyész határozatában. Zeman kiemelte, hogy prágai beosztottja kevés bizonyítékot gyűjtött össze és vizsgált meg. Zeman azt is kifogásolta, hogy Šaroch figyelmen kívül hagyta az európai uniós ítélkezési gyakorlatot.

A cseh főügyész rámutatott, hogy az ismételt nyomozás során kritikusabban kell foglalkozni az EU-s támogatásokat odaítélő regionális tanácsok működésével is. Zeman a jogi fordulatot bejelentő rendkívüli sajtótájékoztatója végén hangsúlyozta az ártatlanság vélelmének fontosságát, és azt, hogy döntése nem valakinek bűnösségének megállapításáról szól.

Babiš első reakciójában a Facebookon örömét fejezte ki, hogy a legfőbb ügyész végleg beszüntette a családtagjai elleni nyomozást. „Zeman bejelentése jó hír, mert csökkenő tendenciát érzékelek. Korábban tizenegy embert akartak megvádolni, ezúttal már csak kéttagú csoportról beszélt a főügyész. A trend tehát pozitív, és remélem, hamarosan elérjük a nullát is, hiszen semmilyen jogelleneset nem követtem el”, állította a cseh kormányfő.

Akkor most mi lesz?

Az ún. Gólyafészek-ügy teljes iratanyaga visszatér Šaroch prágai ügyészhez. Ezúttal Šaroch már nem saját hatáskörében fog eljárni, hanem a legfőbb cseh ügyész ajánlásai szerint kell újra áttanulmányoznia az ügyet és új bizonyítékokat kell keresni a kormányfő és Jana Mayerová ellen.

Zeman legfőbb ügyész nem jelölt ki pontos határidőt kollégájának és a rendőrségnek a vizsgálatok befejezésére. Zeman úgy fogalmazott, hogy minden a rendőri hatóságok gyorsaságán és hatékonyságán múlik. Hozzátette: nem gondolja, hogy sokáig kellene nyújtani az ügyet, mert Šaroch kollégája annak minden részletét ismeri.

A Babiš elleni vizsgálat egy másik okból mégis gyorsan befejeződhet. Korábban ugyanis a cseh legfőbb ügyész névrokona, Miloš Zeman köztársasági elnök bejelentette, hogy a Gólyafészek-ügyben kész kegyelmet adni a cseh kormányfőnek. A cseh köztársasági elnöknek a cseh alkotmány adja meg a lehetőséget a büntetőeljárás leállítására.

Amennyiben a dolog eljut odáig, az elnöknek alkotmányos jogában áll megszüntetni az eljárást. Egy ilyen lépést kissé önkényesnek tartanék, és azt gondolom, hogy nem lesz rá szükség, de ha mégis, akkor meghozom az alkotmányos döntést” – nyilatkozta még májusban a cseh illiberális hatalmi centrum egyik fejének tartott elnökhöz közel álló Barrandov tévében szeptember közepén.

A cseh közéletben azonban olyan a hangulat, hogy az elnök valószínűleg nem fogja meglépni a cseh kormányfő felmentését. Babiš is úgy nyilatkozott, hogy szerinte Zeman nem készül ilyen lépésre. Ennek persze nem a köztársasági elnök páratlansága lehet az oka, hanem inkább a cseh civil társadalom ereje. A november 16-i kétszázezres prágai demonstráción a Millió Pillanat a Demokráciáért civil szervezet szervezői előre bejelentették: ha Zeman felmenti a kormányfőt, újabb országos tiltakozás hullámot indítanak.

A cseh sajtóban hónapok óta beszélnek egy meg nem erősített információról is. A cseh kormányfő, a fokozódó politikai nyomás miatt, már a lehetséges alternatív politikai megoldásokon dolgozik, hogyan tudna kikeveredni jelenlegi szorult helyzetéből. E politikai pletyka szerint Babiš elindul a következő köztársaságielnök-választáson, a miniszterelnöki pozícióba Alena Schillerová jelenlegi pénzügyminiszter (ANO) kerülne. Az érintettek nyilvánosan cáfolták a híreszteléseket.

EU: Babiš összeférhetetlen

A cseh főügyészi döntés előtt egy nappal az Európai Bizottság (EB) is megerősítette Andrej Babiš cseh miniszterelnök politikai és gazdasági összeférhetetlenségét. Az uniós könyvvizsgálói jelentés végső változatát múlt pénteken küldték meg Csehországnak. A dokumentumot nem hozták nyilvánosságra, és hivatalosan sem a tartalma, sem a vizsgálat eredménye nem ismeretes. Múlt héten vasárnap a Respekt liberális hetilapban jelent meg először a hír, hogy a cseh kormányfőt második körben is összeférhetetlennek tartotta Brüsszel.

Az EB könyvvizsgálata tehát helybenhagyta júniusi álláspontját, miszerint a cseh miniszterelnök EU-s pozícióból befolyásolta az EU támogatási politikáját, amelyből az Agrofert vállalat gazdagodott. Az audit-vizsgálat végeredménye megállapította: Babiš összeférhetetlensége nemcsak az EU-s, de a cseh, tehát a nemzetállami szintén létező törvények alapján is fennáll.

Visszakéri az Európai Unió a cseh miniszterelnök cégeinek jogtalanul kifizetett támogatásokat

Csehorszának vissza kell fizetnie mintegy 5,68 milliárd forintnak megfelelő koronát az Európai Uniónak, mert jogtalanul vette fel azt az összeget támogatásként. Az Európai Bizottság Jogi Szolgálatának a minap nyilvánosságra hozott határozata megállapította: Andrej Babiš cseh miniszterelnök befektetési alapokon keresztül irányítja cégeit, ezért politikai és gazdasági tevékenysége összeférhetetlen.

Az EU-s könyvvizsgálói jelentés második körös jelentése megerősítette, hogy az Agrofert vállalat egyértelmű irányítója Babiš miniszterelnök. Az Agrofert vállalaton kívül az audit megemlítette Babiš cseh médiában érzékelhető befolyását is. A cseh kormányfő ismételten állítja, hogy nincs befolyása a Lidové noviny és a Mladá fronta DNES napilapban, az Impuls rádióban, az Óčko zenei televízióban valamint több folyóiratban és bulvárlapban.

A vagyonkezelői alapok alapszabálya kimondja, hogy ezen alapok alapítója és kedvezményezettje Babiš. (…) Babiš ezen kívül két vezető napilap, egy rádióállomás és egy televíziós csatorna tulajdonosa is. A vagyonkezelői alap és az Agrofert vállalat alapítóokiratának fő célja Babiš érdekeltségeinek védelme” – áll az EB zárójelentésének 68 és 70. oldalán.

A cseh kormánynak két hónapon belül kell reagálni az Eb-vizsgálati eredményére. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a cseheknek jogi kifogása már nincs lehetősége, mindössze a pénz visszafizetésének módját, ütemét határozhatják meg.

Az EB november 29-i könyvvizsgáló 238 oldalas zárójelentést december 5-én a cseh Denik N hírportál kirakta az internetre.

Ismert: az Európai Bizottság májusban első körben elkészült és Csehországba elküldött jelentéséről a cseh Regionális és Fejlesztési Minisztérium számos észrevételet fogalmazott meg. A EB november végi jelentésében megjegyezték, hogy azt a májusi jelentésre érkezett cseh reakciók alapján fogalmazták meg. A cseh hatóságoknak akkor két hónapjuk volt a válaszadásra.

A mostani, második körös EB-válasz alapján úgy tűnik, hogy a cseh hatósági válaszok alapjaiban nem győzték meg az európai könyvvizsgáló-bizottságot. Ugyanakkor a teljes képhez azt is érdemes tudni, ahogy ez a cseh nyelvű cikk is összeszedte, hogy a könyvvizsgálók bizonyos helyeken megfogadták a cseh fél észrevételeit és változtattak álláspontjukon.

2017 február 9. – ez Babiš összeférhetetlenségi ügyének kulcsdátuma. Ekkor lépett életbe a cseh közéletben szerepet vállalók gazdasági és politikai összeférhetetlenségről szóló törvény Csehországban. Erre a (nemzetállami szinten hozott) törvényre hivatkozik az európai uniós könyvvizsgáló jelentés is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az összes európai uniós támogatást, amelyet attól a naptól az Agrofert vállalat kapott, nem felelt meg a cseh nemzeti törvényeknek, tehát törvénytelen volt. Babiš hiába helyezte vagyonát vagyonkezelői alapokba, a vizsgálat szerint ez nem volt elegendő. Ahogy a jelentés fogalmaz: „Babiš által alapított vagyonkezelői alapok megalapításuktól kezdve érvénytelennek tekinthetők, mivel Babiš továbbra is az Agrofert vállalat részvényeinek tulajdonosa” – áll a jelentésben.

 

Babiš: az EU nem kompetens

A cseh köztévé a madridi klímakonferencián megszólította Andrej Babišt, aki elmondása szerint a könyvvizsgálat végeredményét nem ismeri, de nem is érdekli. Hozzátette: hiába állítja az EB, hogy befejezték a könyvvizsgálatot, ez még nem jelenti azt, hogy igaza lenne az európai szervezetnek. A cseh miniszterelnök megígérte, hogy válaszolni fognak a jelentésre. Amennyiben a vizsgálat nincs összhangban Csehország álláspontjával, akkor egyértelműen elutasítják.

Tényleg nem értem, hogy az Európai Bizottság hogyan vehet figyelembe cseh törvényeket. Az úgynevezett Lex Babiš törvény ellentétes az európai törvényekkel, és szembemegy az alapvető emberi joggal. Kíváncsi vagyok, hogyan dönt a cseh Alkotmánybíróság. Hihetetlen, hogy az Európai Bizottság egy olyan törvényre hivatkozik, amely kifejezetten személyem ellen készült,” nyilatkozta a cseh köztévének a cseh miniszterelnök.

A cseh miniszterelnök itt arra gondolt, hogy még az előző Szociáldemokrata Párt által vezetett kormány idején, a 2017-ben alkotott összeférhetetlenségi törvényt, amelyet a cseh közéletben a miniszterelnök után, „Lex Babiš” törvénynek neveztek el, betartotta, amikor vagyonkezelői alapokba helyezte el az Agrofert Holdingot. Babišnak az sem tetszik, hogy az előző ciklusban választott EB működésének utolsó pillanatban erősítette meg a júniusi első körös könyvvizsgálatot.

Babiš nem kímélte nyilatkozatában az ellene vizsgálatot elindító Transparency International (TI) korrupcióellenes szervezetet sem. A cseh miniszterelnök szerint az egész ügy David Ondráčka TI elnök ellene folytatott személyes harca, aki úgy viselkedik, mint egy belügyminiszter. Babiš szerint ha a civil szervezetek így fognak politizálni a jövőben is, a cseh államnak meg kellene fontolni az ilyen szervezetek állami támogatását.

A politikai pártok reakciói

Néhány hónapja többen azt jósolták, hogy az EB jogérvényesülésért felelős bizottság élére kinevezett cseh Věra Jourová (ANO) és a cseh miniszterelnök konfliktusba kerülhet jogállamiság témában. Természetesen a cseh újságírók is kíváncsiak voltak Jourová véleményére is a fejleményekről.

A cseh köztévé kiemelte tudósításában, hogy Jourová álláspontja élesen szemben áll a cseh miniszterelnök kijelentésével. A cseh EB-biztos visszautasította a cseh kormány álláspontját, miszerint a könyvvizsgálat politikai megrendelésre készült és a jelentés tartalma szinvonaltalan.

A könyvvizsgálat a teljes támogatási rendszer működését nézte át, mivel annak az EU-s pénzügyi támogatások általános szabályai szerint minden szinten működőképesnek kell lenni. Ez alapján állították össze a dokumentumot, amelyre várják a cseh fél válaszát” – nyilatkozta Jourová a cseh köztévének.

A cseh EB-biztoshoz képest erősebben fogalmaznak a cseh ellenzéki pártok. Vít Rakušan (STAN) pártelnök elmondta, az EU azért járhat el az ügyben, mert európai pénzekről van szó – fordított esetben ugyanis mondhatná a cseh kormány, hogy „drága EU, fizess Csehországnak, aztán majd mi szétosztjuk (ellopjuk) a pénzt, ahogy gondoljuk.

A Kalózpárt (Piráti), amely a cseh ellenzéki pártok vezető ereje együttes fellépésre hívta fel az összes ellenzéki pártot a miniszterelnök összeférhetetlensége miatt. A párt cáfolta Babiš álláspontját, miszerint az EU-nak nem lett volna szabad figyelembe venni a cseh nemzeti törvénykezést, mivel a kormányfő cége által jogosulatlanul felvett támogatás az EU támogatási alapjaiból érkezett Csehországba.

Petr Fiala, a Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöke szerint Babiš kormányfő George Orwell antiutópista regényét idézte meg legutolsó megszólalásaival. Fiala szerint amikor az EU egyértelműen kijelentette, hogy a vizsgálatokat befejezték, a cseh miniszterelnök egyszerűen rákontrázott, hogy szerinte pedig nem fejeződött be a vizsgálat. „Nagyon úgy néz ki, hogy Babiš csak annak a könyvvizsgálatnak hisz, amit ő maga írt” – tette hozzá ironikusan Fiala, aki szerint mindenki azzal járna jól a legjobban, ha a miniszterelnök azonnal visszafizetné a felvett pénzt.

A kormányt kívülről támogató, nevében kommunista, a gyakorlatban etnikai-nacionalista párt (KSČM) vezetője, Vojtěch Filip egyetértett a cseh miniszterelnökkel, hogy a vitában a cseh bíróság fogja kimondani a végső szót. Ugyanakkor Kateřina Konečná, a KSČM EP-képviselője szerint Babiš téved az EB hatáskörével kapcsolatban: „Biztos vagyok, hogy a kormányfő összeférhetetlenségről szóló vizsgálat eredménye a cseh jog felett áll.

A szélsőjobboldali, bevándorlásellenes SPD elnöke a japán-morva származású Tomio Okamura újfent hangoztatta, hogy az esetben a cseh hatóságok és nem az EU-s szervek véleménye lesz a döntő vélemény. Okamura pártja ellenzéki pozícióból, kívülről támogatja Babiš kormányát.

A cseh távirati iroda (ČTK) megkereste az EB határozatával kapcsolatban a szlovák környezetvédelmi minisztert is. Szlovákiában ugyanis többen attól tartottak, hogy Andrej Babiš politikai-gazdasági összeférhetetlensége miatt a cseh kormányfő hatáskörébe tartozó szlovák cégeknek is vissza kell fizetni EU-s támogatásokat. Tomáš Ferenčák a szlovák minisztérium szóvivője a megkeresésre elmondta, hogy mivel Babiš nem tölt be politikai funkciót Szlovákiában, ezért egyelőre nem foglalkoznak az ügy esetleges következményeivel.

Árthat-e az ügy a cseh kormánypártnak?

A hétvégén a cseh sajtóban bővebb terjedelemben foglalkoztak a botrány esetleges társadalmi és politikai hatásaival. A cseh Denik N hírportál az ANO megyei vezető politikusait kérdezte meg, hogy tartanak-e a botránysorozat negatív hatásától. A kormánypárt vezető vidéki politikusai nemmel válaszoltak. „Egyáltalán nem félek egy esetleges népszerűségvesztéstől. Szerintem ezekről a dolgokról már a parlamenti választások előtt is tudtunk, és akkor sem változott népszerűségünk. Megvannak a saját szavazóink és ellenfeleink is, arányuk nem változott” – nyilatkozta az ANO egyik vidéki vezető politikusa.

A lap által megszólított szociológus szakemberek szintén azzal számolnak, hogy a cseh kormányfő összeférhetetlenségi botránya nem lesz hatással a kormánypárt népszerűségére. A megbízható mérésekkel dolgozó, fősodratú prágai Közvéleménykutató Intézet (CVVM) kutatója állítja: a miniszterelnök körüli legújabb botrányok nem igazán befolyásolják a mozgalom preferenciáit. „Több mint 99 százalékos biztonsággal mondhatjuk, hogy nem lesz változás az ANO népszerűségében” – mondta a cseh Denik N-nek Jan Červenka vezető elemző.

A közvéleménykutató véleményét Josef Mlejnek szociológus az ANO mozgalom és vezetőjének személye közötti szoros összefüggéssel magyarázta. „Az ANO mozgalom népszerűsége Andrej Babiš támogatottságán áll vagy bukik,” mondta a Denik N-nek a tudós, aki még rámutatott, hogy a kormányfő körüli korábbi botrányok sem befolyásolták a cseh kormánypárt népszerűségét.

Választási modell - 2019, november. Fotó: CVVM.

Választási modell – 2019, november. Fotó: CVVM.

A CVVM legfrissebb 2019 novemberi felmérés szerint Andrej Babiš politikai projektjét (ANO mozgalom) továbbra is a cseh választópolgárok harmada támogatja. Andrej Babiš oligarcha, milliárdos vállalkozó hat éve szerepel a cseh közéletben mint politikus. A cseh illiberális hatalmi erőtér a miniszterelnök és Miloš Zeman köztársasági elnök együttműködésén alapul. Az ellenzék széttöredezett és politikailag gyenge, de a cseh liberális demokrácia stabil.

A cseh társadalom elégedettségét a közvéleménykutató cég az emberek életszínvonal-növekedésével magyarázza. A 2019 októberben felvett adatok szerint a cseh polgárok több mint a fele (56%) jónak, több mint harmada (35%) „se nem jónak, se nem rossznak” tartja saját gazdasági helyzetét. Emlékeztetőül: 2013 októberében még a csehek 64 százaléka életszínvonalát és az ország gazdasági helyzetét rossznak tartotta.

A vezető képen Andrej Babiš cseh miniszterelnököt látják. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Írta: Bőtös Botond

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás