dezinformáció

Bezuhant Putyin bizalmi indexe – csavartak egyet a módszertanon, hogy újra „jó” számokat kapjanak

Meglepő eredményt publikált az orosz állami közvélemény-kutató május végén: eszerint Vlagyimir Putyinban csak az oroszok 30,5 százaléka bízik, ami 2012 óta nem volt ilyen alacsony. Mit tett a közvélemény-kutató, hogy korrigálja a helyzetet? Megváltoztatta a felmérés módszertanát, és napokon belül új eredményt hozott nyilvánosságra, mely szerint Putyin bizalmi mutatója 72,3 százalékos.

Az EU álhírellenes csapata, az East Stratcom Task Force számol be róla, hogy a trükk milyen egyszerű volt. Az első esetben ugyanis a válaszadókat arra kérték, spontán soroljanak fel olyan politikusokat, akikben megbíznak. A másodszorra publikált felmérésben pedig nyílt helyett zárt volt a kérdés: a válaszadóknak politikusok egy konkrét listájából kellett kiválasztani, kikben bíznak meg.

A független Dozsd TV szerint a listán botrányos, illetve alig ismert politikusok is szerepeltek Putyin mellett. Velük összehasonlítva Putyin feltehetően tényleg megbízhatóbbnak tűnt.

A Meduza nevű független weblap felidézi az események pontos sorrendjét is, amelyből kitűnik az eredmény megmásításának abszurditása.

Az állami közvélemény-kutató, a VTsIOM május 25-én publikálta az eredményt, amely szerint Putyinban az emberek 30,5 százaléka bízik meg.

Öt nappal később, május 30-án egy újságíró megkérdezte Putyin sajtófőnökét, Dmitrij Peszkovot, mivel magyarázza a Kreml az orosz elnök népszerűségvesztését. Peszkov erre úgy válaszolt: többféleképpen is mérik Putyin népszerűségét, és míg az egyik esik, addig mások pedig emelkednek. Azt ígérte, hamarosan kielemzik, mindez hogyan lehetséges.

A VTsIOM vezetője, Valerij Fjodorov még ugyanezen a napon megígérte, hogy közzéteszik egy második felmérés eredményét is, amelyben egy zárt kérdésre válaszolva, egy listából kellett kiválasztani a megkérdezetteknek, mely politikusokban bíznak meg.

Fjodorov ekkor azt mondta: „előre meg tudom mondani, hogy ebben a felmérésben az elnök bizalmi indexe sokkal magasabb, és nincs jelentős eltérés a bizalmi index, illetve az elnök által végzett munka minősége között.”

Egy nappal később, május 31-én a VTsIOM már nyilvánosságra is hozta az eredményeket, amely szerint Putyinban a lakosság 72,3 százaléka megbízik.

Egy újságíró még ugyanezen a napon megkérdezte Peszkovot a Meduza szerint, hogy vajon a Kreml melyik módszertanban bízik meg jobban.

Peszkov úgy válaszolt: egyfajta bizalmi index van csupán, aminek az az alapja, az oroszok mit gondolnak az elnök munkájáról. „A többi, a szociológiai kutatásunk módszertana, az mellékes.”

Megosztás