dezinformáció

Az orosz propaganda szerint Ukrajna és a melegházasság is felelős a Notre Dame leégéséért

A Kreml propaganda-gépezetének csupán néhány órára volt szüksége ahhoz, hogy saját szájíze szerint „megmagyarázza” a párizsi Notre Dame leégését. Az orosz dezinformáció hagyományaihoz híven nem egyetlen elmélettel álltak elő, hanem számtalannal, hogy összezavarják a közvéleményt. A megjelent elméletek szerint sok „felelős” van: Emmanuel Macron francia elnök, a sárgamellényes tüntetők, muzulmán szélőségesek és persze Ukrajna. Az East Stratcom Task Force, az EU álhírellenes csapata mindet összegyűjtötte.

Támogató buli


Átlátszó támogató buli – adj 1 százalékot a független sajtónak!

A hivatalos közlések szerint egyre valószínűbb, hogy egy szerencsétlen véletlen indította el a tüzet, amely hétfő este lángba borította az épp felújítás alatt álló katedrális fából készült tetőszerkezetét.

A Notre-Dame katasztrófája és újjáépítése is az állam és az egyház közös felelőssége

Hétfőn este néhány óra alatt a tűz martalékává vált Párizs egyik legismertebb, emblematikus épülete, a Notre-Dame katedrális jelentős része. Bár a tűz eredete továbbra is ismeretlen, paradox módon épp akkor következett be a katasztrófa, amikor a székesegyház évek óta tervezett, egyre sürgetőbbé vált restaurációs munkálatai végre elindultak. [caption id=

Ám a Kreml propagandagyárának ez természetesen nem elegendő magyarázat, összeesküvést sejt a háttérben. Nekik már az időzítés is gyanús volt: a francia elnök épp a tűz estéjén készült beszédet mondani, ami végül az események miatt el is maradt. Az egyik orosz elmélet szerint a sárgamellényes tüntetők, Macron politikai ellenfelei akartak így bosszút állni az elnökön.

Egy másik elmélet az iszlám vallás szélsőséges híveit gyanúsítja, és szintén összefüggést lát az időzítés és az események között. A sztori szerint fontos, hogy nagyhéten, húsvét előtt ütött ki a tűz, amely a mekkai Kába-kő, a muzulmán vallás szent helye „megsértése miatti bosszú” volt. A cikk felveti azt is, hogy mecset épülhet a Notre Dame helyén.

Egy harmadik elmélet kifejtésébe is hatalmas erőket fektetett a Putyin-féle propaganda: eszerint valamilyen nyakatekert módon Ukrajna felelős a tűzvészért.

Egy cikk azt veti fel, hogy az egyik ukrán elnökjelölt, Vologyimir Zelenszkij csupán néhány nappal korábban Párizsba látogatott, és öt kilométerre megközelítette a Notre Dame katedrálist, és valamiféle párhuzamot von a látogatás és a tűz közé.

Oligarchatévében befutott komikus vezet az ukrán elnökválasztás első fordulója után

Ukrajna a 2014-es forradalommal és Petro Porosenko elnökké választásával szakított a putyinizmussal és az orosz bábállami léttel. A 2019-es, második demokratikus elnökválasztás már nem az ország keleti vagy nyugati orientációjáról szól, hanem a reformok és az ország nyugati integrációjának tempójáról.

Egy politikai kommentátor pedig egyenesen azt mondta: Franciaország megérdemelte a tűzvészt, mert „nácikat segített hatalomra jutni” Ukrajnában. Azt is hozzátette: a Notre Dame már nem is a a franciáké, hanem az oroszoké, mert ma már csak ők az eredeti európia értékek őrzői. A franciák ezeket az értékeket már megtagadták szerinte.

A keresztény értékek megtagadása, a melegházasság elismerése, a „radikális tolerancia” és a tízparancsolat kigúnyolása volt a tűz oka egy csokor másik elmélet szerint – a Notre Dame leégése jel volt arra, hogy ez rossz irány. Egyes írások már a bibliai Szodoma és Gomorra leégését látják az esetben – a Biblia szerint a két városra lakosai bűnei miatt sújtott le Isten haragja.

Kiemelt kép forrása: Twitter.

Megosztás