Szlovákia

Nem félnek a „sorosozástól” – Elindult a Ján Kuciak Oknyomozó Központ Szlovákiában

A nemzetközi szervezett bűnözést és korrupciót feltáró új oknyomozó portál indult el Közép-Európában. A projekt a tavaly meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak nevét vette fel. A portál igazgatója, a kassai születésű Soltész Árpád hazájában az egyik leghíresebb oknyomozó újságíró. Ismerkedjenek meg szlovákiai testvéroldalunkkal!  

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Hivatalosan is bejelentették a Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK) nevet viselő oknyomozó műhely megalakulását kedden, Pozsonyban. A sajtótájékoztatón Soltész Árpád, az ICJK igazgatója, és Pavla Holcová, a cseh Investigace.cz oknyomozó portál munkatársa tájékoztatta az érdeklődő újságírókat az induló projektről, amely tényfeltáró cikkeiben a politika, annak intézményei és a korrupció összefonódását fogja bemutatni.

A visegrádi országok újságíró-társadalmait jól ismerők tudják, hogy az oknyomozó újságírás műfajában az elmúlt évtizedekben sorra jöttek létre Szlovákiában a mindenkori kormánytól, oligarcháktól független szerkesztőségek. Cseh, magyar és szlovák viszonylatban jelenleg a legmagasabb szintű újságírás Szlovákiában működik. Ezen a helyzeten érdemben még a tavaly februári kettős gyilkosság sem rontott. Ellenkezőleg. 

Tavaly márciusban, a Kuciak-gyilkosság után egy hónappal, Kassán, telt ház előtt beszéltek szlovákiai újságírók megváltozott munkahelyi szokásaikról. A meghívott előadók között ott volt Soltész Árpád is.

Sokkal intenzívebben fogunk dolgozni. Ha valaki eddig azt hitte, hogy problémai vannak a médiával, akkor az értelmezze újra a probléma szót. Még csak most lesznek igazi problémák, miután együttműködünk sokkal gyorsabban tudjuk felderíteni a dolgokat, sokkal effektívebben dolgozunk, gyorsabban, erősebben és agresszívabban fogunk nyomulni, mert eddig csak csináltuk a munkánkat, de most dühösek is vagyunk és nagyon személyesen is vesszük.”

Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová halála után szlovákiai újságírók egy csoportja megalapította az #AllForJan elnevezésű platformot, amely a helyi szervezett bűnözés és korrupciós ügyek feltárásával foglalkozott. Az ad hoc jellegű csoport alapítói azonban egy tartósabb működési formát képzeltek el hosszútávon. Ezért 2018 végén bejegyezték a Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK) civil szervezetet.

Az első lépéseket még Peter Bárdy, az Aktuality.sk főszerkesztőjével és Zuzana Petková, az “Állítsuk meg a korrupciót!” alapítvány vezetőjével tettük meg, idézte fel a kezdeteket telefonon az Átlátszónak az ICJK igazgatója, aki elmondta még, hogy végül Bárdy főszerkesztő maradt az Aktuality.sk szerkesztőségének élén, Petkovát a már említett alapítvány élére nevezték ki. Az indulásnál az új szlovák csapat szorosan együttműködik az Aktuality.sk szerkesztőségével és a cseh testvéroldal munkatársával is.

Az ICJK 2018 novemberben aláírt egy együttműködési megállapodást az Organized Crime And Corruption Reporting Projekt (OCCRP) nemzetközi újságíró szervezettel is. A több mint harminc országból oknyomozó újságírói projekteket összefogó OCCRP elsődleges feladata a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem. A visegrádi országok közül egyedül Szlovákia nem képviseltette magát szervezetten e nemzetközi hálózatban.

Mostanáig. Lengyelországot a varsói székhelyű Riporterek Alapítványa (Fundacja Reporterów), Csehországot a Cseh Oknyomozó Újságírói Központ (České centrum pro investigativní žurnalistiku, investigace.cz), Magyarországot az Átlátszó és a Direkt36 csapata képviseli. Az ICJK Szlovákiában pedig már alá is írt egy előzetes megállapodást a Trend magazin tulajdonosával és a Joj TV vezetőségével. Soltész azt is elárulta, hogy Szlovákiában, magyar nyelvű vonalon a trafik.sk-val lát együttműködési lehetőséget.

Soltész Árpád (1969) a demokratikus rendszerváltás után a független Szlovákiában, a Mečiar-korszakban kezdett el újságot írni a Košický večer regionális napilapban. Később különböző hetilapok, regionális és országos napilapok munkatársa. A kilencvenes-kétezres évek egyik leghíresebb oknyomozó újságírója. Két könyv szerzője: Mäso – Vtedy na východe (2017), Sviňa (2018). Jelenleg a Joj TV hírportáljának politikai kommentátora.

A kassai születésű Soltész írásait az Uj Péter-féle Index.hu nyelvezete is inspirálta. Mindig érdekelt, hogy Szlovákiában vagy Csehországban miért nem tudott ez a könnyed, néhol provokatív nyelvezet meghonosodni. Soltész nyelvi okokra vezette vissza: „a magyar nyelv egyszerűen megenged olyan stiláris kifejezéseket, amit a csehben vagy a szlovákban nem tudsz megcsinálni.” Az ICJK igazgatója a politikai kommentárok írásával nem hagy fel, ezért etikai okokból az új projektben szerkesztői feladatokon kívül oknyomozói munkát nem végez.

Nem a kattintásszámra megyünk, az új weblapon nem fognak látni reklámokat sem”, ígérte Soltész, aki szerint természetes, hogy az oknyomozó újságírók közötti konkurencia nagy. Ennek ellenére látnak óriási lehetőségeket a közös munkában, ezért kínálják fel nemcsak a szlovákiai, de a nemzetközi szerkesztőségek számára is az együttműködést. Mint fogalmazott, „nem leszünk konkurenciája senkinek.

Az új szerkesztőség munkái a közvélemény és a kollégák számára ingyenesen elérhetőek lesznek az icjk.sk weboldalon.

Nem félnek asorosozástól”

Pavla Holcová, a cseh Investigace.cz oknyomozó portál munkatársa és Soltész Árpád, az ICJK igazgatója pozsonyi sajtótájékoztatója 2018 január 8-án.

Az új szlovákiai oknyomozó hírportál nonprofit szervezetként működik. Más nonprofit médiumokhoz hasonlóan az ICJK is átlátható módon, egy mindenki számára nyilvános bankszámlára utalható adományokból fog működni.

A szlovák projekt számlájára egyelőre egy 25 ezer dolláros támogatás érkezett a Journalism Development Network, Inc társaságtól. A romániai székhelyű amerikai non-profit újságíró szervezet a világon sok helyen támogatja az oknyomozó újságírást, öt fő támogatója közül egyik a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSI). Megkérdeztem Soltész igazgatót, nem fél-e attól, hogy az új oknyomozó portál elindulásával Szlovákiában is felerősödik a Magyarországon jól ismert “sorosozás.”

Nem tartok tőle. Sőt, remélem, félni fognak tőlünk, mert alaposan be fogunk fűteni,” válaszolta az ICJK igazgatója.

Az OCCRP rendelkezik egy ún. Code of Conduct szabályzattal, amely megmondja, hogy kitől nem lehet elfogadni anyagi hozzájárulást. Soltész leszögezte: nem fogadnak el támogatást nagyvállalatoktól, politikai pártoktól és bármilyen okból gyanús személyektől.  

„Nagyon örülnék annak, ha Soros úr hozzájárulna működésünkhöz, ugyanis nem tartom őt gyanús személynek,” tette hozzá.

Közbevetésemre, miszerint az egyik szlovák dezinformációs portál máris azt állítja, hogy az ICJK a OCCRP szervezeten keresztül a Google támogatásával működik, Soltész azt válaszolta, hogy ez így nem igaz, mivel a kereső cég csupán a szolgáltatásait ajánlja fel, amit az adott NGO szabadon felhasználhat vagy köszöni és nem él vele.

A pozsonyi sajtótájékoztató másik előadója, Pavla Holcová ehhez hozzátette, hogy az OCCRP nem egy támogató szervezet és csak olyan kivételes esetekben nyújt támogatást, ha egy teljesen új projektet kell beindítani, vagy a munkáját végző újságíró veszélybe kerül: egy ilyen helyzetben a nemzetközi újságíró szervezet anyagilag támogathatja az újságíró háttérbe vonulását.

Nemzetközi együttműködésben

Holcova szerint az ICJK nem csak egy önálló szerkesztőség feladatát akarja betölteni, de az oknyomozó újságírók munkáját támogató platformmá szeretne válni Szlovákiában és külföldön is.

Mivel a szervezett bűnözés ma már globális mértékű, ezért a nemzeti határokon átnyúló, korrupciós ügyekről író újságírásnak is fel kell zárkózni.

A gyakorlatban a szerkesztőségek közötti együttműködés úgy valósulhat meg, hogy az ICJK segítségével a helyi újságírókat összekötik az adott külföldi kollégával, illetve nem kell a jó minőségű videókért, fényképekért elutazni a helyszínre, mert ezt a rajtuk keresztül megszerezhetik szlovákiai kollégáik.

Másrészt, mutatta be a lehetőségeket Holcova, köszönhetően az együttműködési megállapodásnak, a jövőben a szlovákok rendelkezésére is áll az OCCRP egyébként csak drágán hozzáférhető nemzetközi adatbázisa, amely így, rajtuk keresztül, más kollégák számára is hozzáférhető.

A külföldi cégnyilvántartások nagyon drágák szoktak lenni, de a hálózatnak köszönhetően újságíróink szabadon és ingyen hozzáférhetnek,” mondta a cseh munkatárs, aki szerint ha valamelyik szlovákiai kollégát érdekli a szerbiai vagy a magyarországi demonstrációk háttere, akkor ők össze tudják kötni a megfelelő külföldi kollégáikkal és így nem kell elutazni a helyszínre jó minőségű fotókért vagy háttérinformációkért.

Pavla Holcovától azt kérdeztem e-mailben, hogy az új szlovákiai tényfeltáró csoport milyen szerepet kaphat a visegrádi országok együttműködésében. A cseh oknyomozó újságíró az Átlátszónak elmondta, olyan ügyekkel is fognak foglalkozni, amelyek Magyarországot érintik. Ebben számít az Átlátszó.hu oknyomozó csoportjának az együttműködésére is az OCCRP szervezetén belül.

Felvetésemre, hogy a jelenlegi, különböző oligarchák által uralt cseh sajtóviszonyokban, hogyan tudnak dolgozni, Holcova elmondta: a cseh Investigace.cz helyzete jelenleg Csehországban stabil és folyamatosan dolgoznak olyan nemzetközi ügyeken külföldi parntereikkel, mint például a Panama Iratok vagy az azerbajdzsáni pénzmosoda ügye. Ebbe a nemzetközi vérkeringésbe szeretnénk bevonni a szlovák partnereket is, ez jelenleg az egyik feladatom az új szerkesztőségben. Tanultam a csehországi hibákból, ezeket nem szeretnénk Szlovákiában is megismételni, tette hozzá.

#AllForJan

Holcová korábban együttműködött Ján Kuciakkal, a kelet-szlovákiai olasz maffiáról és annak a szlovák Kormányhivatalig nyúló kapcsolatairól szóló utolsó cikkén is. A cseh kolléganő a sajtótájékoztatón felidézte, hogy két évvel ezelőtt már felmerült a szlovákiai tényfeltáró csoport megalakítása, de Ján fiatal korára, újságírói tapasztalatlanságára és felvett lakáshitelére hivatkozva visszautasította a felkérést.

Soltész igazgató pedig a telefonban azt mesélte el, milyen megdöbbentő élmény volt számára, amikor érzékelte, hogy hiába dolgozik a mai fiatal újságíró-generáció sokkal professzionálisabb módon, minőségi technológiával az ő kezdetleges kilencenes évekbeli módszereihez képest, mégis, például Ján Kuciak is bálványként tisztelte korabeli munkásságát. Holott, a helyzet az, hogy ma már én tanulhatnék Ján Kuciáktól, mint ő tőlem,” tette hozzá.

A felügyelőbizottság tagja lesz még a meggyilkolt újságíró bátyja, Jozef Kuciak is. „Többször emlegette a Panama Iratok tanulmányozása során, milyen nagy kár, hogy Szlovákiában nincs egy olyan oknyomozói munkacsoport, mint Csehországban az Investigace.cz. Több olyan szlovákiai korrupciógyanús ügyet ismerünk, amelyek gyakran határokon átnyúló történetek. Nagyon örülök, hogy az ICJK tovább fogja vinni a nemzetközi jellegű, oknyomozó munkát. Nagy kár, hogy ő ezt már nem élhette meg. Az újságírók együttműködéséért harcolt, nagyon örülne most,” nyilatkozta a Dennik N-nek Jozef Kuciak.

A nyitóképen a Ján Kuciak Oknyomozó Központ induló szerkesztősége, balról jobbra: Soltész Árpád, igazgató, a felügyelőbizottság elnöke, Nikola Gajdošová, ügyintézés, fundraising, Katarína Jánošíková, a Sme.sk és a szlovák közszolgálati rádió egykori munkatársa, jelenleg szerkesztő, és Pavla Holcová a cseh Investigace.cz munkatársa. Kép forrása: JKIC Facebook.

Írta: Bőtös Botond

Megosztás