Szlovákia

Demonstrációval emlékezett Ján Kuciak oknyomozó újságíróra Szlovákia – új részletek derültek ki a gyilkosság egy éves évfordulóján

Országszerte megemlékeztek csütörtökön a tavaly meggyilkolt Ján Kuciák újságíróról és menyasszonyáról Szlovákiában. Egy héttel a gyilkosság évfordulója előtt a szlovák sajtó nyilvánosságra hozta a gyilkosság megrendelésével gyanúsítható vállalkozó telefonos fenyegetését, illetve az oknyomozó újságíróról egy titkosszolgálati alkalmazott által, titokban készített fényképeket is. A szlovák társadalom szembenéz maffiakapcsolatával.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Huszonötezer ember demonstrált csütörtökön Szlovákia fővárosában, Pozsonyban a tavaly meggyilkolt Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírova halálának egyéves évfordulóján. Megemlékezéseket, demonstrációkat tartottak további 34 szlovákiai városban, illetve Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Csehországban, Lengyelországban, Finnországban, Dániában, Belgiumban, Svájcban, Kanadában, az USA-ban, Spanyolországban, Észtországban és Írországban is.

„Ez az esemény már nem csak Ján és Martina meggyilkolásáról szól, hanem arról is, hogy haláluk és minden, ami 2018-ban és 2019-ben történt, ledöntött egy falat az országban. Látjuk, hogy a politikusok hogyan használják ki a hatalmukat, milyen közös ügyeik vannak kétes alakokkal és hogyan lopják szét az országot” mondta beszédében Juraj Šeliga, a Tisztességes Szlovákiért mozgalom egyik szervezője a pozsonyi demonstráción.

A fiatal párt 2018 február 21-én ölték meg a dél-szlovákiai Nagymácséd községben található házukban. A gyilkosság oka az újságíró munkája volt. Nem túlzás állítani: az eset alapjaiban rengette meg a szlovákiai politikai életet.

Az Átlátszó 2018 márciusi helyszíni riportja Pozsonyból:

Most mindannyian szlovák újságírók vagyunk! – helyszíni riport Pozsonyból

Majd húsz évvel később csak annyit éreztem, újra ott kell lennem Pozsonyban. Akárcsak a magyarok, a szlovákok is frusztráltak a fejükre nőtt oligarcháktól, amelyeket nem hajlandóak tovább elterűrni maguk felett. Magyarország után Szlovákiáról is úgy beszéltek Pozsonyban az emberek, maffiaállam. A pénteki tüntetésen csalódottságot, haragot, és sokszor tehetetlenséget is éreztem. De az embereknek elegük volt.

A szlovák társadalomban a két fiatal halála után egy lassú tisztulási folyamat indult el, amely élén egy civil szervezet, a Tisztességes Szlovákiáért (Za slušné Slovensko) áll oknyomozó újságírói műhelyekkel közösen.

Akik eddig lemondtak a Kuciak-gyilkosság miatt

Marek Maďarič, kulturális miniszter február 28-án mondott fel elsőként.

Mária Trošková, Robert Fico szlovák miniszterelnök asszisztense és Viliam Jasaň, a Nemzetbiztonsági Tanács titkára és kancellária-igazgató február 28-án hagyta el végleg a Kormányhivatalt. Mindketten kapcsolatban álltak az olasz maffiával összefüggésbe hozható Vadala családdal.

Robert Kaliňák, belügyminiszter március 12-án jelentette be lemondását. Három nappal később március 15-én lemondott Szlovákia miniszterelnöke, Robert Fico is.

Róbert Krajmer a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupcióellenes egységének igazgatója kérte a funkciójából történő felmentését március 29-én.

Tibor Gašpar, Szlovákia rendőrfőnöke április 18-án mondott le.

Lucia Žitňanská szeptember 20-án jelentette be a kormányból és a Most-Híd szlovák-magyar vegyespártból való távozását is.

Peter Hraško, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vezetője december 7-én távozott pozíciójából.

Fotók bizonyítják, hogy Kuciakot megfigyelték

Ján Kuciak az olasz ’Ndrangheta maffia-csoporttal összefüggésbe hozható kelet-szlovákiai földbirtok-vitákkal, a nyitrai Bödör oligarcha-család ügyeivel és a gyanú szerint meggyilkolását megrendelő Ján Kočner vállalkozó ingatlanügyeivel is foglalkozott.

Az olasz Rai 1 televízió február elején új felvételeket hozott nyilvánosságra arról, hogyan követték Kuciákot közvetlenül halála előtt – adta hírül elsőként Szlovákiában a Denník N hírportál. A fényképeken az újságíró mindennapjairól látni részleteket. Felvételek készültek Kuciak munkahelye, az Aktuality.sk szerkesztősége előtt, illetve a szomszédságában álló buszmegállóban is. A Dennik N szerint a felvételek alapján egyértelmű, hogy a megrendelő Kuciak hétköznapjait térképezte fel.

Az olasz maffiára specializálódott Maria Grazia Mazzola oknyomozó újságíró Facebook-oldalán azt írta: Kuciaknak azért kellett meghalnia, mert munkája következtében egy olyan botrány kezdett körvonalazódni, amit csak egy gyilkossággal lehetett megállítani.

A gyilkosság előtt Kuciákot a titkosszolgálat (SIS) egykori vezetője, Peter Tóth követte. Tóth a rendőrségen áprilisban tett első vallomásában jelezte: nem volt tudomása a Kuciak ellen tervezett gyilkosságról. Azóta kiderült: Tóth a munkát Marián Kočner vállalkozó utasítására végezte. Kočner és Tóth a kilencvenes évek óta ismerik egymást. A volt SIS-főnök első vallomásából kiderült, hogy a vállalkozó legalább öt másik újságíró megfigyelését is kérte.

Peter Tóth: a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) egykori vezetője. Korábban a Sme.sk jobboldali-liberális napilap újságírója volt és Vladimír Mečiar rezsimjének ügyeiről írt cikkeket. A kormányváltás után kezdett el dolgozni a titkosszolgálatban, amely intézmény élén állt Mikuláš Dzurinda első kormánya (1998-2012) alatt.

Marián Kočner: ingatlanügyekkel és pénzügyi befektetésekkel is foglalkozó építési vállalkozó. Eltüntetett cégek, meghamisított dokumentumok, ÁFA-csalás, lejárató kampány megrendelése – többek között ezek fűződnek a Beles, Vastag vagy Disznó becenévre is hallgató Kočnerre.

Kočner neve is feltűnt a 2005-ben kiszivárgott maffia-listán, amelyen olyan szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek nevei szerepeltek, akik szlovák rendőrségi járműveket használtak. Kočner bűncselekmény-gyanús ügyeit éveken át tolerálta a szlovák rendőrség, bíróság, ügyészség és más állami tisztviselők

Tóth vallomása szerint követte még az Aktuality.sk szerkesztőségéből egy másik újságíró újtait, illetve a Dennik N és a Sme hírportálok egy-egy riporterét, egy hetilap főszerkerszőjét és további, meg nem nevezett újságírókat.

Újságírói kérdésre később Tóth nem kommentálta rendőrségi vallomását, majd az egészet letagadta és azt állította, hogy a rendőrök ki sem hallgatták.

Tóth szerint Kočner azért bérelte fel, hogy az újságírók diszkreditálásához szükséges információkat gyűjtsön. Tóth első vallomásában elmondta, hogy semmilyen kompromittálót nem talált az újságírókról. Arról is beszélt, hogy Kočner és a Kuciak-gyilkossággal összefüggésben letartóztatott négy személy egyike közelebbi viszonyban van az építési vállalkozóval.

Kiket tartóztattak le?

Szabó Tamás egykori rendőr, a kettős gyilkosság egyik elkövetője

Miroslav Marček egykori katona, a kettős gyilkosság másik elkövetője

Alena Zsuzsová, egy évekig Olaszországban dolgozó escort. Közeli kapcsolatban állt Kocnerrel. Ismerte a gyilkosokat is. Pozsonyi nyomozók szerint ő volt a két fél között a másodrendű közvetítő.

Andruskó Zoltán vállalkozó és a rendőrség szerint az elsőrendű közvetítő.

Tudjuk tehát, hogy a gyilkosság előtt a szlovák titkosszolgálat egykori tagjai figyelték az újságírót, illetve újságírókat és információkat gyűjtöttek róluk. Azt is tudjuk, hogy az egyik, gyilkossággal gyanúsított személy, Andruskó Zoltán, vallomásában azt mondta: a gyilkosságot Kočner rendelte meg.

Idén január végén kiderült az is, hogy Kuciakról a szlovák rendőri adatbázisban is információkat keresett valaki – adta hírül a Plus 7 dní. A Dennik N információi szerint Pavol Vorobjov, szlovákiai gazdasági rendőrség hírszerzési igazgatója átvilágította Kuciakot.

Vorobjov vallomásában azt mondta, hogy Tibor Gašpar, a szlovák rendőrség főkapitányától kapott erre utasítást. Gašpar ezt tagadta.

A szlovák rendőrség élén a Kuciak-gyilkosság idején még az azóta lemondott Tibor Gašpar állt, aki egyébként családi kapcsolatban áll a nyitrai oligarcha Miroslav Bödör vállalkozóval és fiával a szintén vállalkozó Norbert Bödörrel. Utóbbi személyes kapcsolatban áll Kočnerrel. A szlovák sajtó szerint Kočner és ifjabb Bödör kérte fel Peter Tóthot, az egykori titkosszolgát, hogy gyűjtsön lejárató anyagot a számukra kényelmetlen újságírókról.

Február elején Denisa Saková (Smer) frissen kinevezett belügyminiszter elismerte, hogy Vorobjov felsőbb utasításra világította át Kuciakot.

„A közzétett információk alapján nagyon valószínű, hogy a gyilkosság megrendelője a legmagasabb szintű alkotmányos szereplőkkel volt kommunikációs kapcsolatban – a gyilkosság előtt és után is. A Ján Kuciak követésével kapcsolatos fotókat láttam és úgy gondolom, hogy kicsi az esélye annak, hogy azok kompromittáló jelleggel készültek a célszemélyről, hiszen annak napi életéről szólnak és nem tartalmaznak kompromittáló részleteket. Mindaz, amit most említek rendkívül félelmetes és lesújtó” – mondta Roman Kvasnica, Martina Kušnírová családjának ügyvédje.

Az ügyészség szerint a gyilkosság megrendelője legkevesebb 70 ezer eurót (mintegy 22 millió forintot) fizetett az elkövetőknek.

A Kuciak-gyilkosságnak van egy magyar(országi) szála is, amelyet a szlovák rendőrök a négy letartóztatott vallomásai alapján rekonstruált. A gyilkos fegyvert egy Zebegényben élő magyar állampolgár, K.L. adta el 3000 euróért közvetlenül az egyik gyilkosnak, derítette ki a hvg.hu. K. L. a gyilkos fegyvert egy másik magyar álllampolgártól szerezte be.

Így fenyegette meg az újságírót a vállalkozó

Az Aktuality.sk nyilvánosságra hozta a Kuciák és Kočner közötti beszélgetés hangfelvételét február elején. Néhány hónappal a gyilkosság előtt járunk, 2017 szeptember 5-én.

Kočner: Nem, nem, Kuciak úr. Maga egy nagyon rossz ember, akit valaki felbérelt, és higgye el nekem, rá fogok jönni, ki volt az.

Kuciak: Nincs igaza.

Kočner: De, de, de. Ahogy magának nincs semmiben igaza, tudja, én úgy gondolom, hogy nekem van. Biztos lehet benne, hogy ezentúl különleges figyelmet szentelek magára, Kuciak úr.

Kuciak: Ez fenyegetés?

Kočner: Miért? Megmondom magának. Különleges figyelmet szentelek önnek, édesanyjának, édesapjának és testvéreinek.

Kuciak: Tudja, hogy ki szokta egy ilyen vitába a családot belekeverni?

Kočner: Menjen a picsába a nézeteivel, kérem! Ön is beleavatkozik a családom dolgaiba és még csak nem is tud róla. Csak egyet mondok önnek.

Kuciak: Nem szándékosan teszem.

Kočner: Ahogy találok önnel vagy a családjával kapcsolatban valami piszkos ügyet, félrelépést, még egyszer, bármilyen piszkos ügyet, félrelépést, bűncselekményt önnel és családjával kapcsolatban, mindenkinek van vaj a füle mögött, biztos lehet benne, hogy ahogy ön tette én is nyilvánosságra hozok, nem bizonyítékok nélkül, de bizonyítékokkal együtt mindent! Ezért most, Kuciak úr, keresgélni fogok. Ön lesz az első, akiről nyilvánosságra hozok valamit a honlapomon, kitüntetett figyelemben fogom részesíteni, mint újságírót. Ha tisztességes és becsületes, akkor nem nem hozok semmit nyilvánosságra, de nem hiszem, hogy így lesz.

Kuciak: Remélem, nem leszek fent a honlapján.

Kočner: Viszontlátásra. Higgye el, fent lesz.

Mónika Tódová, a Dennik N újságírónője egy cikkében megírta, hogy e beszélgetés után Kuciak küldött neki egy sms-t, amelyben annak örült, hogy a vállalkozó képzeletbeli ranglistáján megelőzte a Dennik N újságírónőjét. Tódová válaszában gratulált neki, hogy milyen ügyesen feltárta Kočner ingatlanügyeit. „Nem sejtettem, hogy a halálos ítéletéhez gratulálok” – emlékezett Tódova.

Kuciak két nappal később feljelentette a szlovák főügyészségen az építkezési vállalkozót. A büntetőfeljelentés a különböző fokozatú – megyei, kerületi – ügyészségek között kezdett el körözni. Kuciakot csak több mint egy hónappal a feljelentés után hallgatták ki. A rendőrségi találkozóról Kuciak Facebook oldalán számolt be:

„Megkerestem a rendőrnőt. Már az ajtóban megemlítette, hogy köszöni a személyes megjelenésem, de lehetséges, hogy csak egy kérdése lesz: hol kaptam a hívást? Igaza volt, egy kérdés után befejeztük. Nem fogja tudni az ügyet kivizsgálni, mivel a hívást Ružinov városrészben fogadtam. Az ügyet a helyi kollégáknak küldi tovább” – írta Kuciak 2017. október 20-án.

Az újságírót négy hónappal később megölték. A gyilkosság után a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) nem látott okot a nyomozás elindítására a fenyegetés miatt. Március 23-án újra elutasították a Kuciak által bejelentett fenyegetés kivizsgálását. Kuciak szülei fellebbeztek a döntés ellen a pozsonyi kerületi ügyészségen. Április 24-én a helyi ügyész a rendőrségnek adott igazat és elutasította a fellebbezést.

Az elutasítás indoklása szerint a Kočner és Kuciak közötti szóváltás nem minősíthető veszélyes fenyegetésnek.

Kočner, az érinthetetlen?

Marián Kočner vállalkozó 2012-ben egy sajtótájékoztatón. Fotó: TASR

Marián Kočner vállalkozó 2012-ben egy sajtótájékoztatón. Fotó: TASR

Kočner jelenleg előzetes letartóztatásban ül a leopoldovi börtönben. Több ügyben is vizsgálatot folytatnak ellene; Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében egyelőre nem emeltek ellene vádat. Annak ellenére, hogy a Kuciak-ügyben eddig történt négy letartóztatás pillanatától gyakorlatilag minden vizsgálati eredmény Kočner érintettségére utal.

A társadalom felháborodását a szlovákiai újságírók fogalmazzák meg, akik a gyilkosság után folyamatosan nyomást gyakorolnak a rendőrségre, hogy vizsgálják ki az ügyet alaposan.

A vállalkozó érinthetetlennek hitte magát 2018 júniusi őrizetbe vétele pillanatában is. Kedvenc bárjában ült és barátnőjével horvátországi jachtos nyaralására készült.

A rendőrségi autóban is mosolygott és integetett a Joj TV felvételein. Amikor három nappal később kiengedték, még szintén mosolygott a Dennik N felvételein.

Amikor a Kuciak meggyilkolása ügyében indult vizsgálatok miatt őrizetbe vették, már nem mosolygott, hanem az újságírókkal kiabált. Tódová visszaemlékezése szerint az egyik tavaly őszi kihallgatására érkezve Kočner odaszólt az újságíróknak:„Maguk nem félnek tőlem?” Amikor az egyik kolléga nemmel felelt, a vállalkozó még visszaszólt: „Ez érdekes.” Végül lecsukták. Előzetes letartóztatását 2019 áprilisig meghosszabbították.

A szlovák belpolitika – egy évvel később

Robert Fico számára az újságíró-gyilkosság politikai bukásának kezdetét jelentette. Miniszterelnökből egyszerű képviselő lett és nem jöttek össze alkotmánybírósági tervei sem. Politikai bukása már aligha visszafordítható. A volt miniszterelnök folyamatosan radikalizálódik, együtt Andrej Dankoval, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökével.

Pártjában, a Smerben Fico továbbra is erős támogatással rendelkezik, az ő kezében van a parlamenti frakció is. Hatalmi törekvéseit Pellegrini, a jelenlegi miniszterelnök lenne képes párton belül megállítani, de egyelőre a nyílt hatalmi harcot nem vállalta fel elődjével. A kormánykoalícióban a Fico-Danko tandem ellen Pellegrini Bugár Bélára számíthat.

La Repubblica: Fico telefonon beszélt a szlovákiai olasz maffiózóval. Az olasz napilap szerint a volt szlovák kormányfő 2012-ben felhívta Antonio Vadala Kelet-Szlovákiában élő olasz vállalkozót, akiről Ján Kuciak utolsó cikkében írt. Pavla Holcova cseh oknyomozó újságíró szerint az olasz ügyészség Vadalát többször kihallgatta drogkereskedelem tárgyában. A beszélgetés barátságos hangnemben zajlott.

Az Átlátszó testvéroldala, a cseh Investigace.cz szerint a felvétel valódiságát a kalábriai ügyészség is megerősítette. A felvétel problémát jelenthet Fico számára. Vadala hivatalosan szarvasmarhával kereskedett, de a valóságban kokainkereskedő is volt. A ‘Ndrangheta maffiacsoport – amelybe Vadala is tartozott – az európai kokainpiac nagy részét a kezében tartja. „Szlovákiában bérelek egy raktárat, a helyi vámosok főnöke a miénk, olyan helyre tettem, hogy minden pecsét rendben legyen, mindegyiket ismerem” mondta a cseh oknyomozó portál szerint Vadala, aki ma egy olasz börtönben várja a bíróság ítéletét.

A jelenlegi szlovák ellenzéki pártok nem tudtak a gyilkosság utáni társadalmi szembenézés során politikai plusz pontokat szerezni, mivel nem képesek demokratikus alternatívát mutatni a választóknak. Az ellenzék vezető ereje, Richard Sulík SaS pártja, folyamatosan szélsőjobboldali eszmékkel kokettál és nem áll messze a Soros-ellenes összeesküvés-elméletek használatától sem. A Mi Család mozgalom a Le Pen és a Salvini féle csoportosuláshoz csatlakozott európai szinten, az Egyszerű Emberek a szélsőjobb maraadék szavazóira hajt.

A liberális Együtt és a Progresszív Szlovákia, két parlamenten kívüli kisebb párt várható összefogása akár 7-10 százalékot is hozhat a szlovák politika Momentumhoz hasonlóan Emmanuel Macron liberális európai pártjaival együttműködő pártjainak. Ez a szám a parlamenti bejutáshoz elegendőnek látszik, de a változás élére egyelőre nem tudtak állni.

Andrej Kiska köztársasági elnök mandátuma júniusban jár le. Most sokan azt várják, hogy ő áll majd a politikai változás élére.

A Kuciak-gyilkosság egyik legfontosabb politikai hozadéka a civil szférából érkezett. A Tisztességes Szlovákia mozgalom olyan, előre nem látható alternatívát tudott nyújtani, ami sok szlovák állampolgárban felidézte a 89-es demokratikus válatozások élményét.

A mozgalom másik legfontosabb eredménye, hogy a magyarországi 18-25 éves korosztály apátiájával szemben ugyanez a szlovák generáció heteken alatt megtanulta a demokratikus cselekvés és tiltakozássorozat szabadságát és élményét.

De hogyan látja a Kuciak-gyilkossággal sokat foglalkozó, fentebb említett olasz újságírónő a legfiatalabb szlovák generáció közéleti küzdelmeit? „Szlovákiában az elbukott hatalom folytat háborút a civil társadalom – egy új generáció és új társadalom ellen. Azok a szlovákiai polgárok, akik Ján Kuciakkal és Martina Kušnírovával azonosítják magukat, kétségbeesetten keresik az igazságot. Ján és Martina mártírok.”

Szlovákiában három hét múlva köztársasági elnököt választanak. Májusban az Európai Parlamentbe küldenek képviselőket a választók, rá egy évre pedig országgyűlési választásokat tartanak északi szomszédunknál.

Amikor Kuciak édesanyja aggodalmát fejezte ki fiának munkájával kapcsolatban, Ján Kuciak ezt válaszolta: „Anya, én ezt Szlovákiáért teszem.”

Írta: Bőtös Botond

A vezető képen a Ján Kuciák gyilkosság egy éves évfordulója alkalmából megrendezett csütörtöki tüntetést látják. Pozsony, Szlovákia. 2019 február 21. Fotó: Tomáš Benedikovič, Dennik N.

 

Megosztás