Szlovákia

Szlovákia is bekeményít az orosz kémek és trollok elleni küzdelemben

Oroszországnak folytatott kémtevékenység miatt tartóztattak le és utasítottak ki több embert Szlovákiában. A modern szlovák állam legnagyobb kiterjedésű titkosszolgálati művelete mellett, az orosz-ukrán háború kitörése óta jogi és rendvédelmi nyomást gyakorolnak az orosz trollokra és dezinformációs felületekre is.

Az orosz-ukrán háború már 2014-ben elkezdődött a Krím megszállásával és a kelet-ukrajnai szakadár „köztársaságok” kiépítésével. Oroszország a harctéri fegyveres összecsapások mellett az információk világában is hadat indított az EU és a nyugati világ ellen. Eltérő intenzitással a visegrádi országokban is küzdenek a Kreml dezinformációs háborúja ellen. Csehországban a helyi titkosszolgálatok éves jelentéseiben olvashatjuk el a küzdelem aktuális állását, Magyarországon ehhez elég bekapcsolni a köztévét. Szlovákiában valahol a cseh és a magyar út között járva, az orosz katonai agresszió kezdetéig az orosz információs felforgató tevékenységhez állam hozzáállása jóindulatú és alibista volt.

Felvették a kesztyűt

Noha a szlovák titkosszolgálat évek óta jelzi, hogy Szlovákia is információs háborúban áll, az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió minden eddiginél súlyosabbá tette ezt a problémát. Északi szomszédunk politikusai az elmúlt hetekben, hónapokban egyre élesebb nyilatkozatokban ítélték el az orosz dezinformációt. Megszigorították a szlovák Btk.-t és dezinformációs weboldalakat blokkoltak. Az orosz háborút pártolók ellen vizsgálatokat indítottak.

Ezen a héten Szlovákiában az orosz kémek és trollok elleni küzdelem új szintre lépett. Három napon át tartó akciósorozatban tartóztattak le több szlovák állampolgárt, mert a gyanú szerint Oroszországnak kémkedtek. A szlovák katonai titkosszolgálat által végrehajtott akciót Christo Grozev, a Bellingcat nemzetközi tényfeltáró platform projektvezetője az egyik legjobb akciónak tartja amit valaha látott.

Letartóztatások és kiutasítások

Rendkívüli hírként számolt be hétfőn, március 14-én a szlovák Denník N, hogy a NAKA őrizetbe vett három szlovák állampolgárt, akik anyagi ellenszolgáltatásért cserébe együttműködtek az orosz titkosszolgálattal. A részletek bemutatása nélkül mindössze annyit árultak el, hogy az egyik letartóztatott a szlovák Honvédelmi Minisztérium ezredese.

A Fico-kormány (2016–2020) idején a honvédelmi tárca élén az oroszbarát Andrej Danko állt, aki a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. A korszak egyik legemlékezetesebb botránya volt, amikor a minisztérium NATO információkhoz is hozzájutó, magasrangú tisztviselőjét egy üveg borral a kezében fotózták le, amint az orosz nagykövetségre érkezik. Két hét után a minisztérium végül megvált munkatársától.


A másik őrizetbe vett ember az egykor szebb napokat is látott szlovák titkosszolgálati szervezet, a SIS tagja, míg a harmadik fogvatartott kapcsolatban áll a nemrég blokkolt Hlavné správy dezinformációs felülettel.

A nyomozók szerint az orosz nagykövetség munkatársa fizette őket.

A letartóztásokon kívül bejelentették azt is, hogy Szlovákia kitiltotta a pozsonyi orosz nagykövetség három diplomatáját is. Az eddig baráti szlovák-orosz kapcsolatokra nézve ez a lépés szintén rendkívülnek nevezhető. Hasonló döntést csak az orosz titkosszolgálat működésével kapcsolatban nagy nemzetközi visszhangot kiváltó botrányok esetében hoztak.

Pozsony 2020-ban a csehországi vrběticei fegyverraktár felrobbantása után küldött haza három orosz diplomatát. Egy évvel korábban szintén három diplomatát utasítottak ki Szlovákiából, mert egy kollégájuk visszaélt a szlovák vízumrendszerrel. A Szkripal-ügy miatt 2018-ban Európa majd minden országából küldtek haza orosz diplomatákat. Szlovákiából azonban senkit. Az ügy kirobbanásakor Robert Fico volt a miniszterelnök és Andrej Danko a védelmi miniszter.

 

Videó az orosz beszervezésről

Március 15-én, kedden az orosz kémtevékenység felderítése során a szlovák titkosszolgálatok által készített videófelvételt tett közzé a szlovák Denník N. A felvétel egyike azon bizonyítékoknak, amelyek alapján az előző nap bejelentett letartóztatásokat és kiutasításokat véghez vitték.

A nyomozati anyagon két férfi látható. Az egyik Szergej Solomasov, az orosz katonai hírszerzés, a GRU ezredese és ügynöke. Szlovákiában diplomáciai védettség alatt dolgozott katonai attasé-helyettesként. A kitiltottak között van Solomasov is, a másik két orosz diplomata nevét még nem hozták nyilvánosságra.

A másik Bohuš Garbár, aki hivatalosan munkanélküli, és a hatóságok a szlovákiai szélsőjobbhoz kötik. Garbár korábban kétszer tízezer eurót adományozott Kotleba mozgalmának (ĽSNS) és részt vett Szergej Kozlík Nemzeti Koalíciójában is. Utóbbi működéséhez 4500 euróval járult hozzá 2018-ban. Mindkét szervezet évek óta terjeszti az orosz propagandát Szlovákiában. Garbár egyébként a két hete blokkolt Hlavné správy dezinformációs weboldal lelkes, álneves szerzőjeként is ismert. Garbár 2021 áprilisa óta dolgozott együtt Solomasszal. Tettét beismerte.

A videófelvételen konkrétan az látható, amikor Solomasov beszervezte Garbart, hogy együttműködjön az orosz hírszerzéssel. A találkozó 2021-ben egy közelebbről meg nem határozott parkban történt. Ezt rögzítette speciális technikával a szlovák titkosszolgálat.

„Mondtam Moszkvában, hogy egy ilyen jó fiú vagy, sok barátod van – amolyan szlovák maffia, és Moszkva úgy döntött, hogy te is vadász-újságíró leszel” – mondja a felvétel tanúsága szerint a találkozó elején szlovákul, orosz akcentussal Solomasov.

Az orosz nagykövetség alkalmazottja két kategóriára osztotta a kémtevékenységre toborozható embereket. „Az egyik kört az én ismerőseim alkotják, olyan emberek, akik szeretik Oroszországot, szeretnének velünk együttműködni, pénzt is szeretnének érte, és rendelkeznek titkos információkkal.” A másik kategóriát Garbár ismerősei alkotják, de őket majd Solomasov szervezné be.

Garbár minderre úgy reagált, hogy át kell gondolnia, kire lehet számítani. Hozzátette, hogy sok oroszbarát ismerőse van, de többségük jelentéktelen, miközben érti, hogy Solomasovnak befolyásos emberre lenne szüksége. A katonai attasé elmagyarázza, hogy az ilyen emberekkel sokat kell inni és beszélgetni. Nyilvánvalóan informális kommunikáció kialakítására gondolt, majd elmagyaráza, hogy milyen információkra lenne szüksége.

„Olyan politikai információkra van szükségem, amely a NATO és az EU országok közötti kommunikációról szól, Pozsony és az EU más országai között” – mondta Solomasov, aki azt is jelezte, mindezt megfizetné. „Meglátom, mit sikerül, most nem tudom megmondani” – válaszolta Garbar a felvétel alapján.

Ezután Grabár javasolta Solomasovnak, hogy próbáljon barátkozni Jaroslav Naď védelmi miniszterrel úgy, hogy Amerika-barátnak állítja be magát. Solomasov ezt a lehetőséget határozottan elvetette, mivel szerinte Naď biztosan nem fog Oroszországgal kommunikálni és mindent megtesz azért, hogy őt visszaküldje Oroszországba.

A találkozó végén Solomasov megkérdezi Garbártól, mennyi pénzre lenne szüksége. Mennyit adhatsz, kérdezett vissza Garbár. „Ötszáz egy barátodnak és ötszáz neked?” – válszolta Solomasov, majd kihúzott a zsebéből kétszer 500 eurót, amit Garbár zsebre is vágott.

A felvétel nyilvánosságra hozatalán kívül annyi még kiderült a keddi sajtótájékoztatón, hogy a NAKA több személyt letartóztatott, de mások ellen is folytatnak még nyomozást kémtevékenység miatt.

További letartóztatottak, gyanúsítottak

Pavel Bučka ezredes, hivatásos katona, a Katonai Akadémia egykori rektorhelyettese, aki a vádak szerint 2013 óta dolgozik külföldi titkosszolgálatnak. Esetében hosszú távú, fizetett együttműködésről van szó. „Súlyos esetről van szó, ha nem adott volna át fontos információkat, valószínűleg nem tartották volna vele a kapcsolatot ilyen hosszú időkeretben”  –nyilatkozta róla Daniel Lipšic ügyvéd, korábbi szlovák belügyminiszter.

Annak ellenére, hogy beismerő vallomást tett, Bučka esetében indítványozták a büntetőjogi eljárást. A rendőrség házkutatás során a konspirációs találkozóról készült feljegyzéseket is talált.

Pavel Macko nyugalmazott tábornok is beismerte tettét. Vallomása szerint „nagyon titkos információkhoz nem juthatott hozzá, de kapcsolatai és belső ismeretei alapján a hadseregben lehetett volna jó besúgó”.

A gyanúsítottak listáján több olyan név is található, akik szlovák szélsőjobboldali pártokhoz köthetők. Jozef Mihalčin 2016 és 2020 között ĽSNS-tag, majd az abból kivált Republika párt tagja. Pénteken őt is letartóztatták, később elengedték, egyelőre nem vádolták meg semmivel. A nyomozás során kiderült, hogy Garbár tőle szeretett volna titkos információkhoz és nem nyilvános dokumentumokhoz hozzáférni. Egy másik gyanúsított a rózsahegyi Bohuš M., aki 2021 végén a SIS kötelékében dolgozott. Garbár őt is megszólította, hogy titkos információkat adjon át neki.

A szlovák sajtó szerint egy dolog biztos: több, hozzájuk hasonló figura mozog a szlovák közéletben. A prágaihoz hasonlóan a pozsonyi orosz nagykövetségen is aránytalanul nagy számban dolgoznak diplomaták – vagyis diplomáciai védettséggel dolgozó orosz titkosszolgálati ügynökök. A sajtó gyanúját megerősítette Jaroslav Naď védelmi miniszter is a pozsonyi parlamentben egy március 15-i felszólalásában.

Mit mondanak a szlovák pártok?

A napokban feltárt kémbotrány legsúlyosabban érintett ágensei a szlovák szélsőjobboldali, fasiszta pártok. Mindez nem véletlen, hiszen olyan tudással már eddig is rendelkeztünk, hogy a Kreml jelenlegi vezetése több európai országban támogatja anyagilag a szélsőjobboldali mozgalmakat, pártokat. Szlovákiában annyiban különleges az ilyen pártok helyzete, hogy itt korábban felmerült feloszlatásuk, mert tevékenységük sokak szerint szemben áll a szlovák alkotmánnyal. Most ez a tábor új érveket kapott a „fasiszta pártok” feloszlatásához.

Bár a másik ellenzéki párt, a baloldali-nacionalista Smer elnöke, Robert Fico elítélte az orosz-ukrán háborút, gyakorlatilag minden más megnyilvánulásában a Kreml mellett érvelt. Ellenezte a segítségnyújtást Ukrajnának, megadásra bíztatta Kijevet, az USA-t tartotta háborús bűnösnek, és sértegette a német hadsereget (Wehrmachtnak nevezte a Bundeswehrt). De ebben a pártban politizál az orosz trollok minden kommunikációs technikáját alkalmazó, korábban Putyin- és Lenin-szobrocskákkal fotózkodó Ľuboš Blaha is, a párt alelnöke.

Az SNS elnöke, Andrej Danko a mai napig nem volt képes a háborút elítélni. Ellenkezőleg: inkább Oroszország mellett érvelt. Ő szintén mélyen szervilis Moszkva felé.

A szélsőjobboldali pártok és a baloldali-nacionalista Smer tehát többé-kevésbé nyíltan Oroszország mellett áll. E pártok internetes felületei nyíltan orosz-barát propagandát terjesztenek. Szándékos hazugságaikkal a szlovák parlamentáris demokráciát rombolják.

Egészen más hangnemet ütnek meg a szlovák kormánykoalíció pártjai.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatása minden humanitárius és törvényes határon túlmutat” – írta Eduard Heger (OĽANO) szlovák miniszterelnök Facebook-oldalán. Szerinte Szlovákia hibrid háborúban áll ezért Csehországhoz hasonlóan a dezinformátorok tevékenységét a rendőrség figyeli. Heger arra biztatta az állampolgárokat, ha gyanús forrású hírrel találkoznak, jelentsék a rendőrségen.

„Az oroszbarát közösségi oldalakon olyan álhíreket terjesztenek, amelyek félretájékoztatnak és elveszik a kedvünket attól, hogy segítsünk az ukránoknak. A szlovák kormány és a rendőrség az igazságért folytatott harcban teljesítik feladatukat. A rendőrség napi szinten ellenőrzi a dezinformátorok tevékenységét és a Btk.-nak megfelelően jár el” – írta Heger, aki hozzátette, hogy az ilyen oldalak blokkolására megvan a jogszabályi háttér.

Heger az orosz-ukrán háború kitörése napján tartott rendkívüli televíziós beszédében külön kérte Szlovákia állampolgárait „értékeink melletti szilárd kitartásra” valamint, hogy ne „hagyják megtéveszteni magukat az Oroszország érdekeit védő emberektől”.

Új törvénnyel a dezinformáció ellen

Február 25-én a Heger-kormány kibővítette a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) jogi lehetőségeit „az interneten megjelenő káros tartalmak” elleni küzdelemben. Az ukrajnai háborúval kapcsolatos rendkívüli intézkedéscsomagot – benne az új 27b. paragrafussal – még aznap, rövidített eljárásban, elfogadta a pozsonyi parlament.

Az NBÚ felhatalmazást kapott az úgynevezett „káros internetes tartalmak és tevékenységek” blokkolására, ideiglenesen – egyelőre 2022. június végéig.

Február 26-án a szlovák rendőrség Facebook-oldalán adott ki figyelmeztető felhívást, hogy a szlovák Btk. 417. §-a szerint azok, akik egy válsághelyzetben bármilyen módon háborúra uszítanak, vagy egyéb módon támogatják a háborús propagandát, tíztől huszonöt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők.

A szlovák belpolitika megosztottságára utal azonban, hogy a rendőrség figyelmeztetése mellett a szlovák legfőbb ügyész néma maradt.

Maroš Žilinka szlovák legfőbb ügyész passzivitása nem véletlen, tevékenysége nem a cseh, hanem a magyar kollégájához, Polt Péteréhez hasonlítható. Ennek oka az, hogy míg a szlovák külpolitikai szereplők vagy a köztársasági elnök az európai fősodorral összhangban nyilvánul meg, a 2020-ban megalakult jobbközép, konzervatív kormány által kiválasztott Žilinka több esetben is a helyi oligarchák és Moszkva érdekében hozott döntéseket.

 

Kreml-barát troll adatbázis

A szlovák rendőrség február 28-án létrehozott és folyamatosan bővít Facebook-oldalán egy adatbázist, amely a Kreml-propagandát terjesztő oldalakat tartalmazza. Felhívják a szlovák állampolgárok figyelmét, hogy akik a jelenlegi válsághelyzetben bármilyen módon támogatják Oroszország háborúját, vagy háborús propagandát terjesztenek, azok tíztől huszont évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetők a szlovák Btk. 417-es paragrafusa alapján.

Az adatbázist három alkategóriára bontották. A rendkívül veszélyes kategóriába a nagy követői létszámmal, magas számú megosztással rendelkező Facebook-oldalakat sorolták. Ezek esetében lehetséges, hogy az oldal működtetője pénzt kap tevékenységéért, de mindez nem szükségszerű. A második veszélyességi kategóriába azokat a profilokat listázták, amely esetében komoly gyanú merül fel, hogy több profilt használó, konkrét személyekről, Kreml-barát trollokról lehet szó. A harmadik veszélyességi kategóriába azok tartoznak, akik belső meggyőződésből, oroszországi szervek közreműködése nélkül osztanak meg álhíreket és orosz propagandát.

A szlovák közélet orosz trolljai

Szlovákiában jogi szakértők szerint az orosz propaganda az elmúlt hetekben több közéleti szereplő Facebook-oldalán is megjelent. A legjelentősebb szlovákiai orosz trollnak, dezinformátornnak a már korábban említett Ľuboš Blaha, a Smer alelnöke számít. Facebook-posztjaiban rendszeresen védi Oroszország politikáját és kétségbevonja Ukrajna demokratikus létezését, de felszólalt a dezinformációs weblapok blokkolása ellen is.

Eduard Chmelár a 2014-2015-ös orosz-ukrán háború kezdetén létrejött Egyesülés a Békéért-kezdeményezés vezetője és alapítója. Ez a szervezet minden alkalommal akkor aktivizálódott, amikor Oroszország élesebb külpolitikai lépéseit meg kellett védeni, ugyanakkor mindig a szövetséges országok politikáját támadták, kritizálták.

Andrej Danko, az SNS elnöke, volt szlovák házelnök, Anna Belousova és Ján Čarnogurský volt parlamenti képviselők írtak ilyen tartalmakat.

Távozik a köztévé hírigazgatója

Utóbbi meghívott vendégként szerepelt a szlovák köztévé (RTVS) egyik műsorában is, ami több jelenlegi politikus bírálatát is kivívta. A botrányba végül az RTVS hírigazgatója belebukott. Vahram Chuguryan már nem dolgozik az RTVS-ben.

Március 9-én, egy nappal az orosz és kínai propagandával szembeni fellépést sürgető EP-szavazás után, a szlovák médiahatóság (Rada pre vysielanie a retransmisiu, RVR) közigazgatási eljárást indított ​​Čarnogurský, a szlovák-orosz baráti társaság vezetőjének vendégszereplésével kapcsolatban, akivel az orosz-ukrán háború kapcsán beszélgettek. Az RVR szerint a műsorban nem volt biztosítva a pártatlan tájékoztatás feltétele és objektivitása.

A szlovák médiahatóság eljárást indított a Ficohoz közel álló TA3 hírtévé Tak takto?! című programjával kapcsolatban is. Itt az Ukrajna, két birodalom határán című műsorban meghívott vendégként szerepelt Juraj Draxler, egykori Smer-politikus és elemző. Az RVR szerint ebben az esetben sem volt biztosított a pártatlan tájékoztatás.

Ezt követően a pozsonyi parlament elfogadott egy törvénymódosítást, amely lehetővé tette dezinformációs weboldalak blokkolását.

Két dezinfó-oldalt blokkolnak

Az új törvény lehetővé tette két weboldal lelövését is. Március 2-án blokkolták a helyi dezinformációs közeg legnépszerűbb felületét. A Hlavné správy (Fő hírek) elnevezésű felületet káros tartalom és hamis információk terjesztése miatt blokkolták. Múlt hét szerda óta nem működik Szlovákiában a Armádny magazín, szintén Kreml-barát propagandát terjesztő felület sem. A letiltásról a szlovákiai Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) döntött.

Jaroslav Naď védelmi miniszter a múlt héten megvédte a NAKA-weblapokat blokkoló határozatát. A miniszter a szlovák Denník N-nek március 1-én adott interjúban megismételte az állítást, amely alapján a Hlavné správy-weboldalt az orosz nagykövetség finanszírozza. De Naď akkor még nem mutatott be bizonyítékokat. Közölte viszont, hogy a blokkolt felületek listája hosszabb lesz. Az eljárást nemcsak az ellenzék, de a független sajtó képviselői is kritizálták.

Szlovákia: hivatalosan is ellenség

Oroszország március 7-én hivatalosan is felvette a Szlovák Köztársaságot az Oroszország szemében ellenséges országok listájára. Moszkva szerint azok az országok, amelyek e listán szerepelnek „ellenséges tetteket” hajthatnak végre „Oroszország és az orosz társadalom ellen”.

Március 7-ig a listán mindössze két ország szerepelt: a Cseh Köztársaság és az Egyesült Államok. Az újonnan felkerült országok – köztük Magyarország is – az EU összes állama, Ukrajna és olyan országok világszerte, akik szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben az ukrajnai orosz katonai agresszió megkezdése óta.

Címlapkép: Ukrán nemzeti színekre festett traktoros tüntetés a pozsonyi orosz nagykövetség előtt 2022. március 16-án (forrás: TV Noviny.sk.)

Bőtös Botond

Megosztás