Szlovákia

A szlovák államrend elleni felbujtás gyanúja miatt tartóztatták le Robert Ficót

Letartóztatták Robert Ficot csütörtök délután – jelent meg a magyarországi sajtóban a hír a szlovákiai Parameter.sk híre alapján. Mindez azután történt, hogy a volt szlovák kormányfő tiltakozó felvonulás megtartását jelentette be koronavírus világjárvány idején. Annak ellenére, hogy ezt a jelenleg érvényben lévő törvény tiltja. Az eset Fico és a jelenlegi köztársasági elnök hetek óta élesedő belpolitikai konfliktusának újabb állomása. A vita a két politikus között a szlovák alkotmány eltérő értelmezése miatt alakult ki.

A nevetséges beavatkozás egyetlen célja volt, hogy ne tudjak részt venni a tervezett autós demonstráción,” jelentette ki Fico, azután, hogy egy óráig tartózkodott egy pozsonyi rendőrőrsön csütörtök este.

A rögtönzött sajtótájékoztatón Fico azt is elárulta, hogy felbujtás miatt gyanúsították meg.

Szlovákiában felbújtásnak minősül, ha valaki nyilvánosan bűncselekményre buzdít vagy a közrend súlyos megsértésére szólít fel. Az elkövető két év börtönbüntetéssel is sújthatják.

Az elejétől kezdve bűzlik az egész történet,” mondta még Fico és hozzátette, senkit nem bújtatott fel semmire. A rendőrségi tájékoztatás szerint Ficot a bűnüldöző szerv kérésére vitték el, és péntekre ígértek részletesebb tájékoztatást az ügyben.

Robert Fico tehát gyanúsított – de nem azért, mert részt vett a kormány politikája ellen szervezett autóstüntetésen, hanem azért, mert az embereket a járványügyi jogszabályok megsértésére biztatta. A szlovák rendőrség egyelőre meglehetősen szűkszavú az ügyben. A volt miniszterelnök és jelenlegi ellenzéki pártvezér letartóztatása ügyében pénteken sem hívott össze hivatalos sajtótájékoztatót és az újságírók megkeresésére sem válaszolt bővebb terjedelemben.

Pénteken délelőtt a rendőrség csak annyit közölt, hogy „a Pozsonyi Rendőrség I. Kerületi Igazgatósága felbujtás bűntettének elkövetésével gyanúsítja az 57 éves Robert F pozsonyi lakost. Hangsúlyozták: Ficot nem vették őrizetbe, hanem „az eljáráshoz szükséges lépések végrehajtása érdekében vitték el.” A rendőrség tájékoztatás szerint az eljárás befejezésével tudnak csak többet mondani.

Szlovákiában a tervezett tüntetés napján, csütörtökön, is kijárási tilalom volt érvényben – kivéve a munkába történő eljutást és hazatérést. A kijárási tilalom alól, tüntetések esetében is, nincs kivétel.

Fico a bűncselekmény gyanúját még elvitele előtt kétségbe vonta valamint azt is abszurdnak tartotta, hogy mint a munkáját végző szlovák parlamenti képviselője ilyen módon vitték el egy rendőrőrsre. „Normálisak maguk? Hogy viselkednek, hol követtem el bűncselekményt?” kérdezte a kamerák előtt Fico a rendőröktől csütörtök délután. Szerinte ő csak egy békés tüntetést készített elő és elvitelével a rendőrség „likvidálja a demokráciát.

Robert Fico letartóztatását elítélte a másik ellenzéki baloldali párt, Hang (Hlas) elnöke, Peter Pellegrini és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Andrej Danko is. Ľuboš Blaha, a Smer egyik parlamenti képviselője az ügyről csak annyit mondott, hogy „ez terror és fasizmus.” Juraj Blanár, a Smer alelnöke pedig kijelentette, hogy a rendőrség beavatkozása nem akadályozza őket meg a demonstráció megtartásában.

Ez végül meg is történt, az autós felvonulást a rendőri beavatkozás ellenére a Smer csütörtökön, a kora esti órákban megtartotta.

Az eseményen mintegy 50 fő vett részt.

Alkotmányértelmezési vita Szlovákiában is


Az ügy előzménye, hogy a Smer még idén tavaszáig mintegy 600 ezer aláírást gyűjtött össze a szlovák alkotmány megváltoztatásáról és az előrehozott választások lehetővé tételéről. A legnagyobb szlovák ellenzéki párt vezére, Robert Fico 2021 szeptemberében bejelentette, hogy szeretne a két kérdésben népszavazást kezdeményezni a szlovák köztársaság elnöknél.

Ismert: Szlovákiában a referendum kiírását az elnök teheti meg. A Smer október végén küldte el az elnöki palotába az aláírásokkal megtámogatott kérdéseket. Az elnöki hivatal október 29-án vette át hivatalosan a kérdéseket tartalmazó levelet. A Smer határidőt is szabott Čaputovánk, akitől november 16-ig vártak reakciót. A szlovák elnök november 10-én reagált a nyilvánosság előtt:

Čaputová bejelentette, ha a tervezett népszavazás kérdése arra vonatkozna, miszerint a szlovákiai polgárok szeretnék-e megváltoztatni a szlovák alkotmányt abban az értelemben, hogy népszavazással lerövidítsék a választási időszakot, akkor azt kiírná. Ha az alkotmánymódosítás megtörténik, utána azonnal kiírja a másik népszavazási kérdést is, amely a parlament mandátumának lerövidítésére vonatkozik.

Čaputová hangsúlyozta: bármilyen népszavazást hajlandó kiírni, még olyan kérdést is, amivel személyesen nem ért egyet, de a kérdések nem lehetnek egymásból következők és így ellentétesek a szlovák alkotmánnyal.

A szlovák Alkotmánybíróság a népszavazási beadványt már korábban leállította. Fico már akkor közölte, hogy szerinte ezért Čaputová a hibás. Ezt a vádját a mai napig rendszeresen ismételgeti. A valóság ezzel szemben az, hogy Čaputová a kezdetektől fogva következetessen azzal érvelt, hogy egy népszavazást csak az Alkotmány szellemében írhatja ki. Még az aláírásgyűjtések megkezdése előtt jelezte, hogy a petíció kérdései alkotmányossági problémákat vet fel, ezért a kérdés tisztázása érdekében az Alkotmánybírósághoz fordult. A jogi testület 2021 nyarán kifejtett álláspontja szerint a népszavazásra benyújtott kérdése nem felelnek meg a szlovák alkotmánynak, így ha az elnök kiírná a népszavazást, annak végeredményét az Alkotmánybíróság megsemmisítené.

Az elnök álláspontját támogatta a jelenleg legnépszerűbb szlovák kormánypárt, a liberális-bevándorlásellenes SaS is. „Egy népszavazáson feltett kérdéseknek nem szabad a szlovák alkotmány szerint egymásból következni és szomorú, hogy ezt éppen Robert Fico nem tudja, aki mindenkit vérig sért és visszaél az. alkotmánnyal és a jogrenddel,” jelentette ki Martin Klus (SaS), a Külügyminisztérium államtitkára.

Fico a már szokásos összeesküvés-elméletével válaszolt az elnöki reakcióra. A Smer elnöke szerint Čaputová a kormánykoalíció oldalán áll, mivel „az amerikai kormánytól olyan utasítást kapott, hogy ezt a kormányt hatalomban tartsa. Egy olyan jogi trükközést talált ki, amiről azt gondolja, hogy mi nem ismerjük. Tudomásul vesszük a válaszát, miszerint kész újra meghiúsítani a népszavazást.” Fico szerint ha az elnöknek nem megfelelő két kérdés egy lapon, akkor a kifogása feloldható úgy, hogy a két kérdést két külön lapon kapnák kézhez az állampolgárok.

Letartóztatták korábban a mentőskamara elnökét is


Fico rendőrségi meghallgatásának másik előzménye, hogy szerdán nagyjából száz egészségügyi dolgozó tüntetett 300 eurós fizetésemelésért valamint a mentősök felszerelésének modernizációjáért. Hiába voltak a résztvevők háromszor beoltva, viseltek maszkot és tartották be a két méteres távolságot, a rendőrség őrizetbe vette František Majerskýt, a szlovák mentősök kamarájának elnökét és kollégáját, a jelenleg érvényben lévő szlovákiai lockdown rendelkezéseinek megszegése miatt. Négy órát töltöttek őrizetben, amíg a rendőrség kihallgatta őket.

Természetesen az ügyet egyből felkapta a legnagyobb szlovák ellenzéki párt, a Smer is. Robert Fico volt szlovák miniszterelnök és Robert Kaliňák volt szlovák belügyminiszer is felajánlotta segítségüket a letartóztatott mentősöknek. A Jan Kuciak és menyasszonya 2018-as meggyilkolásába belebukott Fico és Kaliňák ezek után személyesen is megpróbálták felkeresni a mentősöket, de ők ezt a gesztust visszautasították, mondván, tiltakozásukba nem akarják belekeverni a politikát.

Demonstrációval emlékezett Ján Kuciak oknyomozó újságíróra Szlovákia – új részletek derültek ki a gyilkosság egy éves évfordulóján

Országszerte megemlékeztek csütörtökön a tavaly meggyilkolt Ján Kuciák újságíróról és menyasszonyáról Szlovákiában. Egy héttel a gyilkosság évfordulója előtt a szlovák sajtó nyilvánosságra hozta a gyilkosság megrendelésével gyanúsítható vállalkozó telefonos fenyegetését, illetve az oknyomozó újságíróról egy titkosszolgálati alkalmazott által, titokban készített fényképeket is. A szlovák társadalom szembenéz maffiakapcsolatával.

Korábban Eduard Heger jelenlegi szlovák miniszterelnök bírálta a mentősöket, hogy a gyülekezési tilalom idején tiltakozást szerveztek. Maroš Žilinka főügyész pedig utólag kivizsgálta a rendőri eljárás jogszerűségét. A Smeren kívül a tiltakozó mentősök melletti szimpátiáját fejezte ki a kormánypárti szélsőjobboldali Ján Kollár mozgalma és a szlovák Orvosi Kamara is.

A Smer elnöke a mentősök elleni rendőri fellépésre és a szlovák kormány és köztársasági elnök politikájára hivatkozva jelentette be szerdán Facebookon közzétett videójában az autós tüntetést, felvonulást Pozsony belvárosában a pozsonyi Öreg híd alatti parkolóhoz, hogy az „alapvetően gyászmenet lesz, amelyen búcsút esznek a demokráciától és, hogy kifejezzük egyet nem értésünket a kormány és szóvivője, Čaputová elnök politikájával.

Fico már a harmadik leghitelesebb politikus

 

Fico letartóztatása tehát abba a sorba illik, hogy a szlovák állam következetesen betartja az érvényben lévő jogszabályokat. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a volt baloldali-nacionalista szlovák kormányfő a Kuciak-gyilkosság után elvesztett népszerűségét fokozatosan visszaszerezte.

Vezető szlovák politikusok bizalomindexe, Focus, Dennik N.

Vezető szlovák politikusok bizalomindexe, Focus, Dennik N.

A volt kormányfő hitelességi indexe a szlovák kormány politikusainak bizalmi indexének megcsappanása után látványosan emelkedni kezdett és a napokban a Focus közvéleménykutató cég által készített felmérés alapján Robert Ficót már a harmadik legmegbízhatóbb politikusnak tartják a szlovák választók – igaz, átlag alatti százalékos aránnyal. Szlovákia legmegbízhatóbb politikusának továbbra is Zuzana Čaputovát tartják a választópolgárok, annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben Robert Fico, a baloldali Smer, de a kormánypárti, jobboldali OĽaNO konzervatív politikusainak politikai céltáblájává vált.

Fico a közelmúltban már nemcsak az Alkotmánybíróság nyári ítéletét, de a kormány hibáit is Čaputovának tulajdonította. Rendszeresen megkérdőjelezte az elnök álláspontját, hazugnak és hazaárulónak titulálta. Idén júniusban az elnököt „oltás-ügynöknek” és „reklámtárgynak” nevezte, tavasszal pedig egy olyan összeesküvést kezdett el terjeszteni, miszerint az Egyesült Államok nagykövete azért beszélgetett a volt Grassalkovich-kastély, mai szlovák Elnöki Palota kertjében a szlovák elnökkel, hogy utasításokat adjon a tavaszi szlovák kormányválság megoldása érdekében.

Fico legújabb felemelkedése azért is erős belpolitikai fejlemény Szlovákiában, mert 2018-ban, kormányfői bukása idején, együtt a szélsőjobboldali Marian Kotlebával a legnépszerűtlenebb szlovákiai politikusok közé tartozott. Most viszont a 70 százalékos elutasítottsága mellett a 29 százalékos bizalmi index a harmadik helyre repítette. Ezt elsősorban megerősödő nacionalista és antiliberális politikájával, valamint a szélsőjobboldalhoz való közeledéssel érte el. Jelenlegi politikájának egyik eleme, hogy rendszeresen kétségbe vonja a jobbközép-konzervatív kormány járványügyi intézkedéseit és az oltásellenes mozgalmak hangját erősíti fel, valamint Oroszország és Kína nagyhatalmi érdekeivel egybecsengő megszólalásokat tesz.

Végül érdemes megjegyezni azt is, hogy Fico csütörtöki rendőri letartóztatása a szlovák közvélemény nagy részének igényével találkozott. A több mint egy éve a kormány járványellenes intézkedései ellen folyamatosan utcai demonstrációkat szervező volt kormányfő politikájával sokan nem értenek egyet. A szlovák rendőrség is jól kijött az esetből, hiszen Fico letartóztatását megelőzően szintén letartóztatták az egyébkét békésen és az egészségügyi előírásokat betartó egészségügyi dolgozók tüntetésének szervezőit is, így a bűnüldöző szerv nem vádolható kettős mércével.

Vezető képünkön azt látják, amikor Robert Fico volt miniszterelnököt rendőrök viszik el kihallgatásra a pozsonyi Tyrs rakpartra szervezett autós demonstráció gyülekezőhelyén 2021 december 16-án csütörtökön az esti órákban. Kép forrása: Bőtös Botond, fotó.

Írta: Bőtös Botond

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás