2018

Klímakatasztrófa, illiberalizmus, fegyverlobbi, adóparadicsomok – ez volt 2018 a Világtérkép blogon

Brutális újságíró-gyilkosság Szlovákiában, mészárlás egy floridai középiskolában, és egy populista macsó elnök Brazíliában. Donald Trump politikai mozgásterét sikerült korlátozni, a spanyol kormány belebukott egy korrupciós botrányba, Nagy-Britanniában pedig a hatóságok elvehetik azt a vagyont, aminek az eredetét a tulajdonosa nem tudja igazolni. Ez volt 2018 a Világtérkép blogon.

Év végi támogatási kampány

2018 januárjában újraválasztották a Cseh Köztársaság elnökét, az oroszbarát, radikális, jobboldali szólamokat puffogtató Miloš Zemant. A hivatalos végeredmény alapján Zeman a szavazatok 51,36 százalékát szerezte meg, kihívójára, Jiří Drahošra a választók 48,63 százaléka szavazott.

Folytassa, Zeman! – Csehország is az illiberalizmust választotta

Nem történt meglepetés, illeszkedve a régiós trendhez, a cseh köztársaságelnök-választás is az oroszbarát, radikális, jobboldali szólamokat puffogtató jelölt, Miloš Zeman győzelmét hozta. A két jelölt között 152 184 szavazat döntött. A régi-új elnök felért politikai karrierje csúcsára, Csehország ráléphet a lengyel és a magyar útra.

Távolról sem csak távoli, egzotikus helyeken mossák tisztára a sokszor feketén szerzett pénzeket: a Tax Justice Network (TJN), egy brit székhelyű, szakértőkből és aktivistákból álló nemzetközi hálózat listájának az élén 2018-ban is Svájc, az Egyesült Államok és a brit fennhatóság alatt lévő Kajmán-szigetek vannak.

Ha ez a lista drasztikusan különbözik az Európai Unió hasonló lajstromától, annak az lehet az oka, hogy „nem politikai döntések vezérlik” – állítja a TJN, amely az EU-t sem kíméli: Luxemburg a 6. helyen áll, épp Németország előtt, Hollandia alig marad le a top 10-ről, ahol akad 3 ázsiai terület is: Hongkong, Szingapúr és Tajvan.

Itt az adóparadicsomok listája: az élen Svájc, az USA és a Kajmán-szigetek

Egy héttel azután, hogy az Európai Unió adóparadicsomokat felvonultató „fekete listájáról” végképp kiderült, hogy egy vicc, az igazságos adórendszerekért küzdő Tax Justice Network is közreadta kétévente kibocsátott indexét. Ezt a brit székhelyű NGO szerint nem politikai kritériumok, hanem objektív szempontok alapján állítják össze, és ez meg is látszik a névsoron.

Februárban egy 19 éves fiú egy floridai középiskolában 17 embert – többségükben diákokat – ölt meg, a merénylet a 2012-es Sandy Hook-ámokfutás után a legvéresebb incidens az Egyesült Államokban. Sikerül-e végre megtörni a fegyverlobbi befolyását, és tenni valamit a fegyvertartásra vonatkozó szabályok szigorítása érdekében? Egyelőre ez a kérdés függőben.

Floridai iskolai mészárlás: a nagyhatalmú fegyverlobbival állnak szemben a tüntetők

Szokatlanul erős és tartósnak tűnő tiltakozás kezdődött az Egyesült Államokban a múlt heti floridai iskolai lövöldözés nyomán. Diákok tüntetnek országszerte és követelik a fegyvertartás szabályainak szigorítását. Hangjuk olyan erős volt, hogy még az ilyen helyzeteket nehezen kezelő Donald Trump is kénytelen volt fogadni néhány képviselőjüket a Fehér Házban.

 

Miben is áll a V4-ek együttműködése? Bár együttműködés az uniós döntések befolyásolására csak ott tud működni, ahol széles körű az érdekazonosság a tagállamok között, azonban a kölcsönös lojalitás minimumára a négy ország még konfliktusos ügyekben is számíthat.

Mit is akarnak pontosan a Visegrádi Négyek?

Mindig hiba alábecsülni régóta működő intézmények fontosságát. A V4-es együttműködés az uniós döntések befolyásolására ugyan hatékonyan csak ott tud működni, ahol széles körű az érdekazonosság a tagállamok között, azonban a kölcsönös lojalitás minimumára a négy ország még konfliktusos ügyekben is számíthat.

A szlovák Aktuality.sk tényfeltáró újságírója, Ján Kuciak valamint barátnőjének, Marina Kušnírovának a gyilkosa feltehetőleg az olasz maffiával lehetett kapcsolatban. A brutális gyilkosság a zavaros ‘90-es éveket idézi, egyben negatív mérföldkője az egyre romló közép-kelet európai sajtószabadságnak.

Az olasz maffia ölhette meg a szlovák tényfeltáró újságírót

Sokkban a szlovák újságíró társadalom: mindenkit megdöbbentett az oknyomozó újságíró és barátnőjének hidegvérű kivégézése Nagymácsédon, mivel ehhez hasonló eset még nem történt északi szomszédunknál. Vissza a 90-es évekbe? Mécsesek és gyertyák égtek hétfő este a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés terén és az Aktuality.sk weboldal szerkesztősége előtt.

A közösségi médiát elárasztó Tamam (elég volt) posztok ellenére megszavazták az államfő jogosítványainak kiterjesztéséről szóló alkotmánymódosítást, így Erdogan pozíciója erősebb, mint valaha.

Az alkotmánymódosítás nyomán létrejövő prezidenciális végrehajtó rendszerben megszűnik a miniszterelnöki poszt, az elnök nevezi ki a minisztereket, alelnököket, de jelentős beleszólást kap a legfelső bírói testületek kialakításába is.

Több mint egymillió török üzente meg Erdoğannak: Elég volt!

„Ha egy nap a nemzetem azt mondja, elég volt, akkor visszavonulok!” – ígérte a török elnök kedden egy beszédében, és alig egy nap alatt világszintű trending topic lett Twitteren a tamam kifejezés, magyarul „rendben, oké” vagy „ennyi, elég”!

Kambodzsában májustól csak múlt időben lehet szabad sajtóról beszélni: egy kormányközeli befektető vásárolta meg az utolsó független lapot, a Phnom Penh Postot. Azonnal menesztették is a főszerkesztőt, majd további 14 munkatárs távozott.

Rácsukják az ajtót az ellenzékre: az utolsó független lapra is rátehette kezét a kambodzsai rezsim

Alig vette meg egy kormányközeli befektető az utolsó független lapot Kambodzsában, máris menesztették a főszerkesztőt, majd további 14 munkatárs is távozott.

8 ellenzéki párt képviselője szavazta meg a konzervatív kormány leváltását célzó bizalmatlansági indítványt. A Mariano Rajoy vezette Néppárt (Partido Popular, PP) vesztét az okozta, hogy kiderült: 3 régióban, Valencia mellett Madridban és a Baleár-szigeteken vállalatok jutottak manipulált közbeszerzésekhez, a korrupt politikusoknak és magának a pártnak juttatott ajándékokért és pénzbeli adományokért cserébe.

Spanyolország már nem következmények nélküli ország: megbukott a korrupt jobboldali kormány

Teljesen váratlanul győzött az összefogás a rendkívül tagolt spanyol parlamentben: péntek délelőtt a madridi Kongresszusban 8 párt képviselői szavazták meg a konzervatív kormány leváltását célzó bizalmatlansági indítványt. A negyven éves demokrácia legkorruptabbnak bizonyult formációja távozik a hatalomból, csaknem 7 év után, miután a korrupciós ügyek és súlyos politikai hibái egyszerre okozzák vesztét.

A Janez Janša által vezetett Szlovén Demokratikus Párt (SDS) a Magyarországon már bevált nacionalista-, és migráció-ellenes kártyát megjátszva megnyerte a 2018-as előrehozott szlovéniai parlamenti választásokat. Bár Orbán Viktor személyesen is megtolta szövetségese kampányát, de Szlovénia nem orbánosodik.

Szlovénia választott: Stop, Orbán!

Újabb európai országban nyerte meg a helyi választásokat egy migrációval ijesztgető párt. Orbán Viktor személyesen is megtolta szövetségese kampányát, de Szlovénia nem orbánosodik. Milyen lehetséges koalíciós forgatókönyvekről beszélnek Ljubljanában? Miért hasonlít a szlovének története inkább a cseh-, és kevésbé a magyar belpolitikára?

Egyetlen hónap alatt 2342 gyereket vettek el az amerikai hatóságok az ország déli határát illegálisan átlépő szülőktől. A gyerekeket sátorvárosokban, raktárakban és üres, elhagyatott áruházakban őrzik. Az amerikai határőrség által közreadott fotókon és videókon fémketrecekben, matracokon fekvő gyerekek láthatók, akiket csak melegen tartó fólia takar. A nagylányok pelenkázzák a kicsiket, az őröknek pedig megmondták: nem vigasztalhatják a síró gyerekeket.

Zokogó kétéveseket is elvett szüleiktől az amerikai kormány – sátorvárosokban, raktárakban és elhagyatott áruházakban őrzik a kiskorúakat

Egyetlen hónap alatt 2342 gyereket vettek el az amerikai hatóságok az ország déli határát illegálisan átlépő szülőktől. A gyerekeket sátorvárosokban, raktárakban és üres, elhagyatott áruházakban őrzik. Az amerikai határőrség által közreadott fotókon és videókon fémketrecekben, matracokon fekvő gyerekek láthatók, akiket csak melegen tartó fólia takar.

A Monsanto leghíresebb termékének, a Roundupnak a hatóanyaga, a glifozát miatt több ezren fordultak igazságszolgáltatáshoz. A panaszosok szerint mintegy 4 ezren lehetnek azok, akik daganatos betegségük kialakulásáért a hírhedt gyomirtót okolják. Júliusban elkezdődtek a lényegi meghallgatások az első egyéni perben, egy szövetségi bíró pedig engedélyezte, hogy egy több száz panaszossal indult csoportos kereset is esküdtszék elé kerüljön.

Beindultak a Monsanto-perek az USA-ban: egy több száz fős csoportos kereset is esküdtszék elé kerül

Az Amerikai Egyesült Államokban több ezren fordultak az igazságszolgáltatáshoz a Monsanto cég leghíresebb terméke, a Roundup, és annak hatóanyaga, a glifozát miatt. A panaszosok ügyvédjei szerint összesen mintegy 4 ezren lehetnek azok, akik daganatos betegségük kialakulásáért a hírhedt gyomirtót okolják.

A 2006-os budapesti zavargásokhoz hasonló rendőri túlkapásokra került sor Bukarestben augusztus 10-én. Példátlanul sok könnygáz-gránátot lőttek ki, és arra sem volt még példa, hogy a csendőrök békés tüntetőkkel és újságírókkal szemben fizikai erőszakot alkalmazzanak.

Ennyi könnygáz még sosem fogyott Romániában – békés tüntetőkkel szemben is erőszakot alkalmazott a rendőrség

A 2006-os budapesti zavargásokhoz hasonló rendőri túlkapásokra került sor Bukarestben augusztus 10-én. Példátlanul sok könnygáz-gránátot lőttek ki, és arra sem volt még példa, hogy a csendőrök békés tüntetőkkel és újságírókkal szemben fizikai erőszakot alkalmazzanak.

A szélsőségesen demagóg, macsó elnökök klubja újabb taggal gyarapodott az idén megválasztott Jair Bolsonaro személyében. A sokszor Donald Trumphoz vagy Rodrigo Dutertéhez hasonlított képviselő győzelme nagyrészt bizakodást ébreszt a helyi gazdasági elitben, amely nemcsak a neoliberális programhoz drukkol, hanem a beígért, drasztikus rendpárti intézkedésekhez is.

A piacok ünneplik, a brazil elitek bizakodva várják a szélsőjobbos Bolsonaro végső győzelmét

Brazília hajszálnyira van attól, hogy egy szélsőségesen demagóg és nem túl intelligens macsó ultra kerüljön az elnöki székbe: az elmúlt évtizedekben leginkább gyűlölködő, uszító mondásairól és a katonai diktatúra iránti csodálatáról hírhedt ex-katona, Jair Bolsonaro 17 pontos előnyét ugyanis nagyon nehéz lesz behozni az alig 3 hét múlva, október 28-án esedékes második fordulóban.

Az Egyesült Királyságot régóta támadják azzal, hogy amíg a felszínen az egyik legátláthatóbb és a korrupciótól leginkább mentes ország, valójában rengeteg piszkos pénz érkezik ide. Egy új törvény alapján a brit hatóságok elvehetik azt a vagyont, aminek az eredetét a tulajdonosa nem tudja igazolni. A törvény első áldozata Zamira Hadzsijeva, az azeri központi bank volt vezetőjének a felesége, aki egyetlen nap alatt 55 millió fontot költött.

Megmagyarázhatatlan vagyonok: Angliában elvehetik az oligarchák luxuslakásait

Ötvenöt millió forintot költött egyetlen nap alatt az a nő, aki először veszítheti el fényűző belvárosi lakását Angliában egy új törvény miatt. Zamira Hadzsijeva az azeri központi bank volt vezetőjének felesége, és a gyanú szerint ő is azt csinálta, amit más korrupt keleti politikusok: Nyugaton élvezte az ellopott pénzt.

Soha annyi női jelölt nem pályázott még politikai tisztségre az Egyesült Államokban, mint a novemberi félidős választásokon. Talán ennél is fontosabb azonban, hogy a Republikánus Párt elvesztette a többségét a képviselőházban, így Donald Trump elnök politikai mozgástere szűkült.

Színesek és sokfélék: az amerikai nők történelmet írhatnak a félidős választásokon

Életünk legfontosabb választása – a kifejezés gyakran visszatér nemcsak Donald Trump kampányában, de a másik oldalon is, és az idei félidős választások tétjeit valóban hosszan lehet sorolni. Feminista szempontból is kiemelt jelentősége lehet a november hatodikai randevúnak: soha ennyi női jelölt nem pályázott még politikai tisztségre az Államokban.

Az EU éves GDP-je 1,9 százalékát kockáztatja, amennyiben a század végére az átlaghőmérséklet – az ipari forradalom előtti időszakhoz képest – több mint 3 fokkal emelkedik, azaz, ha a jelenlegi pályánkon nem történik változás. E becslések az Európai Bizottság (EB) Közös Kutatóközpontjának (Joint Research Centre, JRC) legfrissebb tanulmányában szerepelnek, az EB pedig erre alapozva is mutatja majd be szerdán hosszú távú stratégiáját a klímaváltozással kapcsolatban.

Évente 240 milliárd euróba kerülhet az Európai Uniónak, ha tétlenül várja a klíma összeomlását

Az EU éves GDP-je 1,9 százalékát kockáztatja, amennyiben a század végére az átlaghőmérséklet – az ipari forradalom előtti időszakhoz képest – több mint 3 fokkal emelkedik, azaz, ha a jelenlegi pályánkon nem történik változás. Ez évi minimum 240 milliárd eurós veszteséget jelent.

2018 decemberében a látványos szakszervezeti megmozdulásokhoz, relatíve kemény szociális konfliktusokhoz szokott Franciaországban az üzemanyag adójának emelése ellen támadt „sárga mellényes” zendülés tartotta izgalomban a kedélyeket. A média és a politika egyaránt óvatosan kezeli az újszerűnek és kiszámíthatatlannak tűnő mozgalomkezdeményt, amely hangot ad egy sokkal mélyebb és komplexebb, a társadalom jelentős részében fellelhető elégedetlenségnek is.

Azonosítatlan tüntető objektum: a sárga mellényesek lázadása Macron ellen

A látványos szakszervezeti megmozdulásokhoz, relatíve kemény szociális konfliktusokhoz szokott Franciaországban néhány hete egy rendhagyó jelenség, az üzemanyag adójának emelése ellen támadt „sárga mellényes” zendülés tartja izgalomban a kedélyeket.

Megosztás