2018

A pénzmosásban segédkező Danske Bankot választották 2018 legkorruptabb szereplőjének

A 230 milliárd eurós (körülbelül 74 ezer milliárd forintos) pénzmosási botrányban érintett Danske Bank huszonkét jelöltet utasított maga mögé, elnyerve ezzel a 2018-as Év Legkorruptabb Szereplője címet az OCCRP-től. Ezt az „elismerést” a szervezet hetedik éve osztja ki olyan személyeknek vagy szervezeteknek, akik vagy amelyek abban az évben a legtöbbet tettek azért, hogy a szervezett bűnözés és a korrupció tovább terjedjen és erősödjön. Az OCCRP „díjának”  jelöltjei között volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

„A Danske Bank igazán rászolgált erre a címre. Ennek a banknak a példája remekül illusztrálja, hogyan segíti a bűnügyi szolgáltatási ágazat a nemzetközi korrupciót és bűnözést”- mondta Drew Sullivan, az OCCRP társalapítója és főszerkesztője.

A „bűnügyi szolgáltatási ágazat” azoknak a bankoknak, ügyvédi irodáknak, jegyzőknek, könyvelőknek és társaiknak a gyűjtőneve, akik szervezett bűnözéshez vagy korrupcióhoz kapcsolódó tevékenységeket legitimálnak, és segédkeznek a bűnözők és korrupt tisztviselők vagyonának elrejtésében.

„Az elmúlt húsz évben ez az ágazat tette globálissá a szervezett bűnözést és az önkényuralmat” - mondta Sullivan.

Az ágazat világszerte, a mexikói drogkartellektől kezdve Putyinon át szinte minden veszélyes szereplőnek segítséget nyújtott, beleértve a terroristákat és diktátorokat is” – tette hozzá Sullivan, aki tagja volt annak a kilenc tagú zsűrinek, amely az újságírók és olvasók által beküldött jelölések közül kiválasztotta a 2018-as év „győztesét”.

A döntősök listájára az adott év legbefolyásosabb gazemberei kerülnek. 2018-ban a döntősök listájára került:

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki korábban már elnyerte az Év Legkorruptabb Embere címet az OCCRP-től;
  • Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki önmaga és barátai vagyonát is növelte, miközben keményen fellépett a migránsok ellen és leterelte Magyarországot a demokrácia útjáról;
  • Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös, aki az amerikában élő szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi halálának és feldarabolásának ügyében keveredett gyanúba, és aki helyezését disszidensek bebörtönzésével, valamint riválisainak zsarolásával és kínzásával is kiérdemelte; továbbá
  • Donald Trump amerikai elnök, aki jótékonysági szervezete, családi vállalkozása, és választási kampánya révén is botrányokba keveredett; az ügyekben jelenleg is nyomozás zajlik.

Az OCCRP zsűrije végül a Danske Bank mellett tette le a voksát, mivel a bank észtországi leányvállalata az elmúlt évtizedben ezermilliárd eurós nagyságrendű pénzek tisztára mosásában játszott szerepet. A legfrissebb botrányban, amelyről a Guardian adott hírt, 32 valuta és több, Cipruson, a Brit Virgin-szigeteken és a Seychelle-szigeteken bejegyzett cég is érintett.

Csak példaként: Azerbajdzsánból dollármilliárdok áramlottak a Danske Bank észtországi leányvállalatán át offshore cégekhez, magasrangú tisztviselőkhöz, sőt európai politikusokhoz is. A megkent politikusok aztán – ahogy azt az OCCRP is megírta – elismerően nyilatkoztak az emberi jogokkal rutinszerűen visszaélő azeri rezsimről.

„A Danske Bank lehetővé tette kenőpénzek mozgatását, lopott vagyonok parkoltatását, és nemzeti erőforrások eltulajdonítását – és tette mindezt a világ egyik legbosszúszomjasabb és legkorruptabb rezsimjét, Azerbajdzsánt segítve” – nyilatkozta Paul Radu, az OCCRP társalapítója és a zsűri egyik tagja. „A korrupt Alijev család nem tudta volna mindezt a bank nélkül véghez vinni.”

2018 novemberében Dánia legfőbb ügyésze vádat emelt a Danske Bank ellen, amiért az nem vezetett be kockázatkezelési és ellenőrzési protokollt észtországi leányvállalatánál. Az ügyészség szerint a bank koppenhágai vezetői nem gondoskodtak róla, hogy az észtországi fiókok megfeleljenek a dániai pénzmosás elleni törvénynek.

A bankot az Egyesült Államok igazságügy-minisztériuma is vizsgálja. A Bloomberg News hírügynökség szerint az igazságügy-minisztérium elismerte, hogy a Danske Bank észtországi leányvállalata központi szerepet játszott a volt Szovjetunió területéről indított, illegális pénzügyi tranzakciók lebonyolításában. A hírügynökség szerint az igazságügy-minisztérium által vizsgált tranzakciók összértéke körülbelül 230 milliárd eurót (74 ezer milliárd forint).

2013-ban a bank balti országokért felelős kereskedelmi egységének vezetője, Howard Wilkinson felhívta a Danske Bank koppenhágai igazgatóságának figyelmét a gyanús észtországi tevékenységekre – ám Wilkinson figyelmeztetését figyelmen kívül hagyták.

A Danske Bank észtországi leányvállalata más pénzmosási ügyletben is érintett. Az OCCRP számolt be róla, hogy 20 és 80 milliárd dollár közötti összeget (kb. 5,7-22,7 ezer milliárd forintot) vittek ki illegálisan Oroszországból, nemzetközi bankok – köztük a Danske Bank – hálózatán keresztül.

A Danske Bankot érintő nyomozások száma egyre nő; többek között az Európai Unió is nyomoz a bank ügyében. A bank részvényeinek értéke az elmúlt évben a felére csökkent, és a botrány dagadásával több banki tisztviselő – köztük Thomas Borgen vezérigazgató – is távozásra kényszerült.

A Danske Bank ügyleteiből világosan látható, hogy „a korrupció strukturális probléma”, nyilatkozta Hennie van Vuuren dél-afrikai korrupcióellenes aktivista, az egyik zsűritag.

„A korrupt politikusok kétségtelenül látványos célpontot szolgáltatnak, de legfőbb ideje, hogy odafigyeljünk azokra is, akik a korrupciót lehetővé teszik. Ennek a banknak az esete példázza, hogy mennyire figyelmen kívül hagytuk eddig ezeket a szereplőket.”

„A Danske Bank által folytatott pénzmosási tevékenység nagyságrendje a legtöbbünket megdöbbentette. Igenis meg kell, hogy rázza a korrupció elleni harc résztvevőit a tény, hogy a bank anyavállalata Dániában van – abban az országban, amelyet a Transparency International több mint két évtizede következetesen a három legkevésbé korrupt ország között jegyez” – tette hozzá van Vuuren.

2017-ben az OCCRP Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnököt választotta az év legkorruptabb emberének. Ezidáig csupán egyszer esett a zsűri választása egy teljes intézményre, nem pedig egyetlen személyre: 2013-ban, amikor a címet a román parlamentnek ítélték oda, amely lépéseket tett a megvesztegetés és a korrupció egyéb formáinak dekriminalizálására.

A tavalyi év legkorruptabb embere: Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke

Az OCCRP a Fülöp-szigetek elnökét, Rodrigo Dutertét választotta a 2017-es Év Emberének. A szervezet hatodik éve osztja ki ezt az „elismerést” olyan személyeknek, aki abban az évben a legtöbbet tettek azért, hogy a szervezett bűnözés és a korrupció tovább terjedjen és erősödjön.

Az OCCRP oknyomozó újságíróközpontok konzorciuma, amelynek jelenleg 46 tagja van – köztük az Átlátszó is. A tagszervezetek Európában, Közép-Ázsiában, Észak-Afrikában és Latin-Amerikában tevékenykednek. A konzorcium célja, hogy részletes, határokon átívelő oknyomozó cikkek segítségével tájékoztassa a közvéleményt a szervezett bűnözés és a korrupció hatásáról.

Az OCCRP működését a Svéd Fejlesztési Ügynökség, az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Hivatal, a dán kormány, a Luminate, a Nyílt Társadalom Alapítványok, és más jelentős nemzetközi donorok támogatják. Az OCCRP-nek Szarajevóban, Bukarestben, Rigában, Tbilisziben és Washingtonban vannak irodái.

Fordította: Orosz Kata

Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

Megosztás