Egyéb

Floridai iskolai mészárlás: a nagyhatalmú fegyverlobbival állnak szemben a tüntetők

Szokatlanul erős és tartósnak tűnő tiltakozás kezdődött az Egyesült Államokban a múlt heti floridai iskolai lövöldözés nyomán. Diákok tüntetnek országszerte és követelik a fegyvertartás szabályainak szigorítását. Hangjuk olyan erős volt, hogy még az ilyen helyzeteket nehezen kezelő Donald Trump is kénytelen volt fogadni néhány képviselőjüket a Fehér Házban. Ám az amerikai fegyverlobbi, a National Rifle Association (NRA) óriási erővel és több tízmillió dollárral megy neki mindazoknak, akik bármiféle szigorítást szeretnének. Még azt sem tűrik, ha valaki csupán rossz hírét kelti a fegyvereknek.

Talán végre változik valami, és vége lesz ennek az őrületnek? – kérdezi az amerikai média ezekben a napokban, miközben arról tudósít, hogy még mindig nem ült el a múlt szerdai iskolai lövöldözés kiváltotta felháborodás. Egy ‘átlagos’ iskolai lövöldözés maximum egy hétig dominálja a hírműsorokat az Egyesült Államokban, jegyzik meg a cinikusabb kommentátorok, majd azonnal le is szorítja őket valami más.

Most azonban mintha nem így lenne: tindézserek vonulnak országszerte az utcákra tüntetni és követelik a törvényhozókat, hogy szigorítsanak a fegyvertartási szabályokon. A tiltakozás olyan méreteket öltött, hogy egy héttel a vérengzés után Marco Rubio floridai szenátor és az amerikai fegyverlobbi egyik szóvivője is hajlandó volt kiállni egy színpadra és vitába szállni, beszélgetni a felháborodott floridai fiatalokkal. Vannak, akiket annyira megrázott az eset, hogy nyilvánosan kettéfűrészelik a saját fegyverüket, hogy ne lehessen velük gyilkosságot elkövetni.

Múlt hét közepén, február 14-én egy floridai középiskolába tört be egy felfegyverzett 19 éves fiú és megölt 17 embert. Többségük diák volt, gimnazista. 2012 óta ez volt a legvéresebb iskolai lövöldözés, akkor a Connecticutban, egy Sandy Hook nevű kisvárosban 26 főt ölt meg egy merénylő, többségük még hat-hét éves kisgyermek volt.

Az utóbbi évek különösen sok tömegmészárlást hoztak az Egyesült Államokban, és minden alkalommal felmerül: miért vehet az Egyesült Államokban bárki könnyedén olyan fegyvert, amellyel rövid idő alatt iszonyú mészárlást lehet elkövetni? Felmerül az AR-15-ös támadófegyverek betiltásának lehetősége – majd nem történik semmi.

És ez nem csak azért van, mert annyira mélyen él az amerikaiakban a fegyverek iránti szeretet. Amerika benépesítésekor a farmok közepén mindentől távol álló házakban valóban szükség volt arra, hogy mindenki saját fegyverrel védje meg magát, és ez a beidegződés nem múlt el nyomtalanul. Az amerikaiak 40 százalékának van fegyvere, vagy olyan háztartásban él, ahol valaki másnak van. Becslések szerint 270 millió fegyver van Amerikában, azaz száz lakosból majdnem minden kilencvenre jut egy – derül ki a BBC infografikáiból.

A fegyvereikhez ragaszkodnak, a teljes tiltást nem tűrnék, ám a szigorítást már többen támogatnák.  A Gallup felmérése szerint a lakosság 46 százaléka szigorúbb szabályozást szeretne, 39 százaléka szerint minden úgy jó, ahogy most van, és csupán 8 százalék szeretne még liberálisabb fegyvertartási szabályokat.

Ám a szigorításnak van egy másik nagy ellenfelei is: a nagyhatalmú fegyverlobbi, a National Rifle Association (NRA). Az NRA évi körülbelül 3 millió dollárt költ konkrétan lobbizásra, ám ennél jóval több pénzt szán a neki szimpatikus (fegyverpárti) politikusok kampányának segítésére, illetve a szigorítást szorgalmazó politikusok elbuktatására.

Az opensecrets.org adatai szerint a 2016-os elnökválasztási kampányban az NRA köze 20 millió dollárt költött Donald Trump kampányának megsegítésére, és 11,5 milliót Hillary Clinton elbuktatására. Marco Rubio floridai szenátorra, aki a minap együttérzéséről biztosította a floridai túlélőket, egymilliót költött az NRA.

Az NRA mindenhol ott van, ahol bármiféle szigorítást sejt. Nem csak akkor lendül ellentámadásba, ha a fegyvertartást szigorítanák, hanem már akkor is, ha valaki olyanra készül, ami rossz színben tüntetné fel a fegyvereket vagy azt sugallná, hogy a fegyverekkel bármi baj is van.

NRA: a fegyvereknek rossz hírét sem szabad kelteni

Jól szemlélteti ezt az amerikai közrádió, az NPR egyik műsorának, a This American Life-nak az egyik legfrissebb epizódja. A 20 perces műsor Dodie Horton történetét meséli el, aki a déli Louisiana államban képviselő a helyi törvényhozásban.

Dodie Horton a déli konzervatívok jellegzetes alakja: abortuszellenes, nem engedné be a muzulmánokat Amerikába, úgy véli, Barack Obama Kenyában született, Donald Trump pedig új életre keltette hazáját. A retiküljében pedig mindig ott van egy 9 milliméteres Glock – fegyverétől sosem válna meg.

Ám 2016 márciusában egy gyerek fegyvert vitt az iskolába Bossier megyében, épp abban a körzetben, amelyet Dodie Horton képvisel. Nem történt semmi, elvették a fegyvert a diáktól, de mivel elterjedt az iskolában egy szóbeszéd, hogy még egy fegyver van az épületben, nagy erőkkel kivonult a tűzoltóság, a rendőrség és a seriff is. Még egy drónt is bevetettek a kutatáshoz.

Meg is találták a második fegyvert egy szemetesben. Ám amikor a rendőrfőnök megérkezett, és kérte, hogy megnézhesse a fegyvereket, kiderült: az egyik csak másolat, nem valódi fegyver. De olyan jó másolat volt, hogy addig a rendőröknek sem tűnt fel, hogy nem valódi. A rendőrfőnök saját bevallása szerint 3-4 percig forgatta a kezében a fegyvernek látszó utánzatot, míg megbizonyosodott róla, hogy az ‘csak’ egy Airsoft-fegyver: műanyag vagy fém golyót képesek kilőni, de kis sebességgel. Igaz, ha közelről talál el valaki egy ilyen fémgolyó, akár halált is okozhat.

A lényeg: ezekre nem vonatkoznak a szövetségi fegyvertartási szabályok. Akár az internetről is meg lehet venni vagy besétálni egy szupermarketbe és ott megvásárolni. Ezért a seriff még abban sem volt biztos, hogy megbüntetheti a diákot, aki bevitte az iskolába – pedig Louisianában tilos fegyvert vinni az iskolák területére.

A seriff szerint ez borzasztóan veszélyes, hiszen ha szembe jön egy rendőrrel egy diák az iskolában, kezében egy ilyen ‘játékfegyverrel’, akkor a rendőr azt fogja hinni, hogy az valódi. Ha a diák ráemeli a fegyvert, lőni fog. A seriff pedig nem akarta, hogy bárki is meghaljon egy fegyverutánzat miatt.

A javaslat olyannyira ésszerűnek tűnt a helyiek számára, hogy az egybéként fegyverrajongó Dodie Horton is egyből elvállalta, hogy beterjeszti a törvényt Louisiana államban, amely betiltaná az Airsoft fegyvereket az iskolában és azok környékén.

Nem volt nagy tiltakozás: még egy helyi vadászati és horgáaszti rádióműsor, a More Outdoors hallgatóinak 65 százaléka is egyetértett vele egy felmérés szerint – márpedig ők azok, akik a legjobban ragaszkodnak a fegyvereikhez.

A fegyverlobbi ellentámadásba lendül

Ám egy másik louisianai rádiós, Tom Gresham már nem lelkesedett ennyire az ötletért, és kirohanást intézett Dodie Horton ellen országos elérésű műsorában. A republikánus politikusok és párttársak közül ekkor nagyon sokan Horton ellen fordultak: azzal vádolták, hogy el akarja venni a fegyvertartáshoz való jogukat – miközben épp hogy nem valódi fegyverekről volt szó. “Hihetetlen, a republikánusok mennyire egymás ellen képesek fordulni, felfalják egymást” mondta Dodie Horton a This American Life-nak.

Hiába mondta el minden kritikusának, hogy az amerikai alkotmány második kiegészítése a fegyvertartáshoz, nem pedig a játékfegyver-tartáshoz biztosít jogot, nem nyughattak.

Ekkor döntött úgy, hogy a fegyverlobbi, az NRA segítségét kéri. Több mint egy hétig tárgyalt a befolyásos szervezet louisianai lobbistájával, de végül az NRA közölte: nem tudják támogatni a törvényjavaslatot.

Az NRA már Kalifornia, New Jersey és Maryland államokban is ellenezte a hasonló, fegyverutánzatokat tiltó törvényjavaslatokat – és a második alkotmánykiegészítésre hivatkozott mindeközben. Azaz úgy vélik, a fegyvertartáshoz való jogot sérti, ha a gyerekek nem vihetnek játékfegyvert az iskolába.

Az NRA nem volt hajlandó beszélni a This American Life riporterével, ám az egyik tagszervezetük, a Louisiana Rifle Association vezetője, Dan Zelenka szóba állt vele.

Zelenka érti, hogy egy ilyen törvény természetesen nem korlátozza a fegyvertartás jogát. Neki az üzenettel van baja, amit egy ilyen szabályozás küldene. Szerinte ugyanis arra tanítaná a gyerekeket, hogy a fegyverek alapvetően rosszak – az NRA pedig pont attól fél, hogy ezt el is hiszik.

Zelenka példaként Eric Holder, Obama egykori igazságügy-miniszterének egy 1995-ös beszédét idézte fel, amelyben Holder úgy nyilatkozott: meg kell tanítani a fiataloknak, hogy a fegyverek nem menők, nem elfogadhatóak. Le kell őket szoktatni róla, mint ahogyan a dohányzásról is leszoktatták az amerikaiak nagy részét. “Ki kell mosni az agyukat”, mondta Holder. Ugyan Holder csak az ország akkoriban “gyilkosság-fővárosának” számító Washingtonról beszélt és arról, hogy ott csökkenteni kell a fegyveres erszakot, a fegyverpártiak a mai napig attól félnek, hogy ellenfeleik “kimossák” az amerikaiak agyát.

Márpedig egy olyan törvény, amely betiltja a játékfegyvereket az iskolákban, Zelenka szerint azt az üzenetet küldi a gyerekeknek: a fegyver rossz. És ha ezt elhiszik, felnőve ki veszi majd meg a rengeteg fegyvert?

Az NRA tehát beszállt a versenybe és igyekszik célba juttatni a saját üzeneteit: van 24 órás tévécsatornája, az NRA TV, az interneten pedig 36 műsort sugároz. Ide tartozik még nyolc Twitter-csatorna, öt magazin és hét internetes oldal is. A fiatalokat a country-zenészek megnyerésével próbálják közelebb hozni magukhoz.

Az ellenséges légkör ellenére 2017 tavaszán Dodie Horton benyújtotta a törvényjavaslatot. A szöveg azonnal felkeltette egy kollégája, a fegyvertartási jogokat foggal-körömmel védő Blake Miguez figyelmét. Végül ő is úgy vélte, hogy a javaslat nem korlátozná a fegyvertartáshoz való jogot, de mégsem támogatta – pont azért, amiért a többiek sem. Mert rossz üzenete lett volna. És egy jótanácsot is adott Hortonnak: ne próbáljon szembe menni az NRA-val, mert az úgysem fog sikerülni.

Republikánus barátai ugyanezt mondták Hortonnak: hagyd. Engedd el ezt a javaslatot. A barátunk vagy, nem akarjuk, hogy megbukj. Még a bizottsági szakaszon sem fog túljutni.

Többen elkezdték azzal vádolni: nem is igazi republikánus.

Amikor a büntetőjogi bizottság tagjai világossá tették számára, hogy a javaslatának esélye sincs arra, hogy törvény legyen belőle, visszavonta.

Kőműves Anita

Megosztás