2018

2018-ban Mészáros Lőrinc érdekeltségei nyerték a nemzeti tőkésosztály közbeszerzési versenyét

A hivatalos közzétételekre alapozott számításaink szerint Mészáros Lőrinc és családtagjainak cégei tavaly nettó 265 milliárd forint értékű tendert nyertek el, és ennek 93 százaléka európai uniós támogatás volt. Mészárosék mögött csak kevéssel lemaradva, nettó 259,5 milliárdnyi elnyert megbízással Szíjj László végzett a második helyen, a harmadik pedig Szíjj és Mészáros közös üzlettársa, Varga Károly lett nettó 116,8 milliárd forint értékű közbeszerzéssel.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

2018-ban is hónapról hónapra figyelemmel követtük a Közbeszerzési Adatbázisban közzétett hirdetményekből, hogy egyedül vagy konzorciumban mennyi és milyen közpénzes megbízást nyert tíz Fidesz-közeli vállalkozó, illetve vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele jelentős részben állami megrendelésekből származik. A monitorozott vállalkozások a következőek voltak: Mészáros Lőrinc cégei, Szíjj László cégei, Balásy Gyula cégei, Csetényi Csaba cégei, Kuna Tibor cégei, Varga Károly cégei, valamint a WHB, a ZÁÉV, a Market és a Valton.

2017-ben Mészáros Lőrinc egyik üzlettársa, Szíjj László nyerte ezt a sajátos tenderbajnokságot 606,5 milliárd forint értékű megbízással. Abban az évben a Mészáros-család érdekeltségei negyedik helyen végeztek 299 milliárd forint értékű közbeszerzéssel, aminek 83 százaléka uniós támogatás volt.

 

2017-ben Szíjj László cégei nyerték a nemzeti tőkésosztály közbeszerzési versenyét

Az Átlátszó a közbeszerzési közleményekre alapozott számításai szerint Szíjj László vállalkozásai 606,5 milliárd forint értékű tendert nyertek el tavaly. Második helyen a ZÁÉV végzett 430 milliárddal, harmadik a WHB lett 342,5 milliárddal. A Mészáros-család cégei negyedik helyen zárták 2017-et 299 milliárd forint értékű közbeszerzéssel, aminek 83 százaléka uniós támogatás.

2018-ban összességében nagyon kiszámítható eredmények születtek.

A tavalyi első negyedévben is Szíjj László nyerte a legtöbb közbeszerzést, Mészáros Lőrinc pedig második lett akkor. Az április kevés tendert hozott, májusban viszont újra Szíjj lett a tenderbajnokság nyertese. A júniusi megbízásokkal együtt 2018 első félévében Mészáros Lőrinc, Szíjj, és kettejük közös üzlettársa, Varga Károly érdekeltségei nyerték el a legtöbb közpénzes megbízást az általunk monitorozott 10 kormányközeli vállalkozó/vállalkozás közül. Júliusban a Mészáros-érdekeltségek lettek az elsők, október végére pedig kialakult az éves rangsor Mészárossal és Szíjjel az élen. Csupán az volt a kérdés, hogy melyikük lesz az első és a második, és bár a novembert Garancsi István nyerte, ez nem befolyásolt semmit.

Sovány december volt

2018 utolsó hónapjában a nemzeti tenderbajnokság résztvevői közül csak a WHB nyert nagy megbízást: a Paár Attila tulajdonában lévő győri cég a Pharos 95 Sportpályaépítő Kft.-vel közösen nettó 11,8 milliárd forintért építi a Bozsik-stadiont Budapesten.

A kormány reklámpartnere, Balásy Gyula két cége (New Land Media Kft., Lounge Design Kft.) decemberben megkapta a halevést 214 millió forint uniós támogatásból népszerűsítő kampányt, és egy korábbi megbízásuk a Magyar Turisztikai Ügynökség számára drágult 45 millió forinttal.

Mészáros Lőrinc és családja érdekeltségei közül 2018 decemberében csak a veje, Homlok Zsolt tulajdonában lévő Vasútvill Kft. jutott közbeszerzési bevételhez. Egy korábbi MÁV-os szerződés drágult 38 millió forinttal, és a megállapodás értéke ezzel átlépte az 1 milliárd forintot.

A Mészáros-vő MÁV-os megbízásánál kicsit kevesebbel, 31 millió forinttal lett drágább a MOME fejlesztésének harmadik üteme, ami – akárcsak az első és a második – a Garancsi István tulajdonában lévő Market Zrt. kivitelezésében készül. A nyilvánosságra hozott hirdetmények alapján a cégnek 2018 decemberében más közbeszerzéses bevétele nem volt.

Meglepő módon a ZÁÉV, valamint Szíjj László és Varga Károly vállalkozásai semmilyen tendert nem nyertek a tavalyi év utolsó hónapjában, és korábbi közpénzes megbízásaik sem drágultak. Az egykori kormányközeli reklámguruk, Csetényi Csaba és Kuna Tibor cégei sem nyertek közbeszerzést 2018 decemberében, de ez nem meglepő, hiszen nyáron kiestek a pikszisből, és azóta egyedül Balásy Gyula kaszál az állami hirdetésekkel.

A Mészáros-érdekeltségek nyerték a legtöbbet

Balásy Gyula a reklámcégein keresztül ötödik lett a 2018-as tenderbajnokságon. A nyilvános hirdetmények szerint Balásy vállalkozásai tavaly összesen nettó 47,5 milliárd forint értékű közpénzes megbízást kaptak különböző reklámkampányokra a magyar államtól. Ezzel a Balásy-cégek leelőztek két építőipari vállalatot is: a ZÁÉV nettó 42,4 milliárd forint, a Market pedig 34,2 milliárd forint értékű tendert nyert 2018-ban.

A G7 elemzése szerint, amelyet a lap a Nemzeti Kommunikációs Hivatal által közzétett adatokra alapozott, ennél több, összesen 48,5 milliárd forint landolt tavaly a Balásy-cégeknél. Az 1 milliárdos eltérés oka az lehet, hogy nem jelent meg még minden elnyert megbízás a Közbeszerzési Értesítőben, amivel az Átlátszó dolgozott, és ahol gyakran csak több hónappal később hozzák nyilvánosságra a megkötött szerződéseket.

A 2018-as tenderbajnokság nyertese Mészáros Lőrinc lett, második helyen pedig Szíjj László végzett.

Az általunk monitorozott 10 kormányközeli vállalkozó/vállalkozás 2018-ban összesen nettó 857,5 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el egyedül vagy konzorciumban. Ennek az összegnek 61 százaléka, nettó 524,7 milliárd forint Mészáros Lőrinc és üzlettársa, Szíjj László érdekeltségeinél landolt. Kettejük között “csupán” 5,5 milliárd forint eltérés van az éves rangsorban, és a lista többi szereplője alaposan lemaradt mögöttük.

Mészárosék tendereinek 93 százaléka uniós támogatás

Minden közbeszerzési dokumentumban megtalálható, hogy az ajánlatkérő a megbízás árát a magyar költségvetésből, vagy valamilyen európai uniós forrásból fedezi. 2017-hez hasonlóan 2018-ban is vezettük ezt az információt, és kék színnel jelöltük a táblázatunkban.

A végeredmény sokkoló: miközben az Orbán-kormány folyamatosan Brüsszel ellen hergeli a magyar lakosságot, a kormányközeli vállalkozások által elnyert állami megbízások nagyon nagy része uniós támogatás.

A Mészáros-család cégei által tavaly elnyert tenderek 93 százalékát az EU fizeti.

Az EU-s pénz aránya a többi építőipari cégnél is magas, egy kivételével: a Market megbízásainál csupán 2,65 százalék.

A kormányzati reklámkampányokat levezénylő Balásy-cégeknél pedig mindössze 1 százalék az európai uniós támogatás aránya, vagyis az állami propagandahadjáratokat a magyar adófizetők finanszírozzák.

Címlapkép: Mészáros Lőrinc, az Autohof Óbarok kamionos pihenőhely tulajdonosa beszédet mond a létesítmény átadó ünnepségén az M1-es autópálya óbaroki lehajtója közelében 2018. december 7-én (fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Megosztás