Amerikai Egyesült Államok

Zokogó kétéveseket is elvett szüleiktől az amerikai kormány – sátorvárosokban, raktárakban és elhagyatott áruházakban őrzik a kiskorúakat

Egyetlen hónap alatt 2342 gyereket vettek el az amerikai hatóságok az ország déli határát illegálisan átlépő szülőktől. A gyerekeket sátorvárosokban, raktárakban és üres, elhagyatott áruházakban őrzik. Az amerikai határőrség által közreadott fotókon és videókon fémketrecekben, matracokon fekvő gyerekek láthatók, akiket csak melegen tartó fólia takar. A nagylányok pelenkázzák a kicsiket, az őröknek pedig megmondták: nem vigasztalhatják a síró gyerekeket. A fotók világszerte felháborodást váltottak ki, így Donald Trump magyar idő szerint szerda este bejelentette: hamarosan aláírja a rendeletet, amely leállítja a családok szétválasztását. 

Jeff Sessions amerikai igazságügy-miniszter május elején jelentette be, hogy zéró toleranciát vezetnek be a mexikói határon: mindenkit, aki illegálisan lépi át a határt, bűnvádi eljárás alá helyeznek és bebörtönöznek. Mivel a börtönökben nincs lehetőség arra, hogy a gyerekek a szülőkkel maradjanak, ezért ebből a döntésből egyértelműen következik, hogy elválasztják egymástól a családokat.

A döntést nyíltan vállalta az amerikai kormányzat, és annak indoklását is közölte. Sessions már a döntés bejelentésekor elmondta: ezzel üzenetet akarnak küldeni az illegális határátlépést megkísérlő szülőknek, hogy ha elkapják őket, elveszik tőlük a gyerekeket.

A gyakorlatot már elítélte Ferenc pápa, Theresa May brit miniszterelnök, Donald Trump saját felesége és az amerikai elnök olyan fontos szövetségese is, mint Marine le Pen francia szélsőjobb vezér.

Donald Trump elnökségének első másfél éve kaotikus volt, de a migránsellenes politikát konzekvensen képviseli. Választási kampányában kemény fellépést ígért az illegális bevándorlás kérdésében: falat ígért a mexikói határra. Ugyancsak fontos kampányígérete volt, hogy visszavonja azt az Obama-rendeletet, amely a gyerekként, szüleik által az Egyesült Államokba hozott illegális bevándorlók számára lehetőséget biztosít a munkavállalásra és leállítja deportálásukat.  Egyik első intézkedéseként megtiltotta a beutazást hat muzulmán ország állampolgárai számára.

Szemétkupac rejti a fogva tartott gyerekeket

Az amerikai határőrség a minap közölte az első adatokat: május 5 és június 9 között 2342 gyereket vettek el 2026 felnőttől. Nagyjából a számok publikálásával egyidőben kezdtek megjelenni az első fotók és sajtóhírek arról, hogy ketrecekben tartanak gyerekeket.

Pedig az amerikai hatóságok nagyon próbálták titkolni, mi folyik a gyerekeknek fenntartott szállásokban. Az NPR amerikai közrádiónak nyilatkozó, a határ mentén dolgozó újságíró szerint egy texasi létesítmény elé szemétből emeltek sáncot, hogy ne lehessen oda belátni. Ám ez csak az amerikai oldalon van így: a mexikói oldalról tökéletesen be lehet látni a helyszínre, ahol 16-17 éves fiúkat tartanak fogva.

A demokrata párti törvényhozóknak sincs könnyű dolga, amikor megpróbálnak bejutni egy ilyen létesítménybe. Jeff Merkley oregoni demokrata szenátor a texasi Bronsville-ben próbált bejutni az egyik, legalább 1500 gyereknek helyt adó létesítménybe, ám nem engedték be, mondván: nem jelentette be előre az érkezését.

Gyerekek ketrecben

A szintén texasi McAllen városában beengedtek egy csapat újságírót és politikust egy olyan épületbe, ahol átmenetileg tartanak fogva a határon elfogott embereket – három napon belül innen viszik tovább a felnőtteket börtönbe, a gyerekeket pedig a többi gyerek közé, hosszabb távú szállásra. Az újságírók nem beszélhettek a fogvatartottakkal és nem készíthettek fotókat sem. A határőrség helyi képviselője szerint mindenki kap elegendő ételt, fürödhet és moshat, és ha lehetséges, akkor az öt éven aluli gyerekeket nem veszik el a szülőktől.

Ám Michelle Brane, a Women’s Refugee Commission (Női Menekült Bizottság) egyik vezetője szerint aggasztóak a körülmények a helyszínen. Mint az AP hírügynökségnek elmondta, több órát is a helyszínen töltött, és találkozott egy 16 éves lánnyal, aki egy kétévesnek viselte gondját három napon keresztül, és megtanította a többieknek, hogyan cseréljék ki a pelenkáját.

Amikor egy ügyvéd kezdett kérdezősködni a kislányról, a határőrök „megtalálták” a kicsi nagynénjét ugyanabban az épületben, mostmár ő vigyáz rá. „Annyira traumatizált volt, hogy nem is beszélt” mondta Brane. Elmondta: tanúja volt, hogy az őrök leszidtak egy csapat ötévest, mert szaladgáltak. Látott egy olyan kisfiút is, aki nem játszott a többiekkel, csak ült egy sarokban és az anyukája igazolványának a fénymásolatát szorongatta.

Dr. Colleen Kraft, az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia vezetője is meglátogatott egy gyerekeket fogva tartó intézményt.  A körülbelül hatvan ágyas intézményben egy kétévesnek tűnő kisgyerek képére emlékszik legélénkebben, aki csak sírt az ágyán és az ökleivel a matracot ütötte. Nem sokkal korábban vették el a szüleitől. Az őröktől kapott játékokat és könyveket, de nem ölelhették meg vagy próbálhatták felvenni és úgy megvigasztalni: a gyerekekhez tilos hozzá érniük az őröknek.

Az amerikai kormány döntése nyilvánvalóan felkészületlenül érte a hatóságokat is. Eddig is az ő feladatuk volt a szülő nélkül a határon elfogott gyerekek védelme – de ez általában kamasz fiúkat jelentett, akik egyedül vágtak neki a határátlépésnek. Most az új döntés értelmében több ezer kisgyereket kell ellátniuk.

Hisztérikusan zokogó kisgyerekek

A texasi McAllenben található, az illegális határátlépőket fogva tartó intézmény látható. A képet az amerikai határőrség adta közre saját Flickr-oldalán.

Az AP hírügynökség írta meg azt is: a legkisebbeket „zsenge menedékhelyekre” viszik. Az amerikai kormány kommunikációjából az sem teljesen világos, ez mit jelent: egyes megszólalások szerint a 13 éven aluliak tartoznak ide, mások szerint az öt évnél fiatalabbak. Korábban még a hatóságok azt állították, hogy az öt évnél kisebbeket el sem veszik a szülőktől, de számos helyszíni beszámolóból kiderült, hogy ennél sokkal kisebb gyerekek is egyedül vannak.

Egy texasi, menekülteket segítő civil szervezet munkatársa szerint egyes menedékhelyekről olyan hírek jönnek, hogy még anyatejen élő kisbabákat is elválasztanak a szüleiktől. A beszámolója szerint megtörtént az is, hogy a szülőknek azt mondták: elviszik az ötéves gyereküket megfürdetni, majd egyszerűen nem vitték vissza. Amikor kérdezősködeni kezdtek a szülők, csak akkor mondták meg neki, hogy nem kapják vissza a gyereket.

Korábban azt sem lehetett tudni, hol vannak a legkisebbeknek helyet adó menedékhelyek, ám az AP kiderítette, hogy a texasi Combes, Raymondville és Brownsville városokban vannak. Már egy negyedik is épül – itt 240 gyerek fér majd el, a helyszín pedig egy olyan elhagyatott raktár, ahol korábban a Harvey hurrikán miatt otthonukat elvesztettek laktak.

A létesítményeket meglátogató orvosok és ügyvédek a hírügynökségnek elmondták: az épületek tiszták, a gyerekek biztonságban vannak, ám fogalmuk sincs, hol vannak a szüleik, ezért hisztérikus állapotban vannak és zokognak.

„Nem a menedékhelyekkel van a baj, hanem azzal, hogy elveszik a gyerekeket a szüleiktől” mondta egy texasi gyerekorvos, Marsha Griffin, aki több ilyen épületben is járt.

A kiszabadult szülők nem találják a gyerekeiket

Súlyos probléma az is, hogy a szülők nem tudják megtalálni a gyereküket azután sem, ha szabadon engedték őket. A guatemalai Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia már szabadlábon várja menekültstátusz iránti kérelme elbírálását, ám fogalma sincs, hol van hétéves fia, akit elvettek tőle. A nő emiatt beperelte az amerikai államot.

„Egyetlen egyszer beszélhettem vele, és olyan szomorúnak tűnt. […] Csak telefonálok és telefonálok, de senki sem mondja meg nekem, hol van” mondta zokogva az AP hírügynökség riporterének.

Trump mindent a demokratákra próbál fogni

Az amerikai közvéleményt megrázta a ketrecben tartott gyerekek képe. Donald Trump és emberei számos érvvel álltak elő arról, miért veszik el a gyerekeket a szüleiktől – ezeknek jelentős része egyszerűen nem igaz.

Az egyik érvelés szerint a Trump-kormány nem tesz mást, mint követi a Biblia tanításait – Sarah Huckabee Sanders elnöki szóvivő szerint a Bibliában benne van, hogy be kell tartatni a törvényeket, márpedig a törvényben az áll, hogy be kell börtönözni az illegális határátlépőket.

A republikánusok kedvelt érve, hogy egyszerűen nem történik más, mint hogy betartják a korábban hozott törvényeket, azaz nem is a Trump-kormány döntése volt a családok szétválasztása. Ez hamis érvelés: minden kormány maga dönti el, mik a prioritásai. Az amerikai sajtó erre azt szokta felhozni példaként: a törvények lehetőséget adnak arra, hogy az amerikai hatóságok a több mint tízmillió illegális bevándorlót elfogják és kiutasítsák az országból. Ám ezt nem teszik, mert az a politikai döntés született, hogy a hatóságok az erőforrásaikat inkább fordítsák azoknak az illegális bevándorlóknak az elfogására, kik bűncselekményeket követtek el.

Az is politikai döntés volt, hogy eddig csak polgári eljárás indult az illegális határátlépők ellen. Az pedig a Trump-kormány politikai döntése volt, hogy immár bűnvádi eljárás indul, aminek keretében elveszik a gyerekeket a szülőktől – akármennyire is próbálja mindezt az elnök a demokratákra kenni.

Donald Trump Twitter-üzeneteiben folyamatosan a demokratákat hibáztatja a családok szétszakításáért. Ez hazugság, ám politikai fegyver a kezében: feltehetően azt reméli, hogy ezzel belekényszerítheti egy alkuba a demokratákat a Kongresszusban, akik a kegyetlen politika befejezéséért cserébe hajlandóak lesznek megszavazni a pénzt a mexikói határra ígért kerítésre.

Az amerikai hatóságok másik érve: aki menekülstátuszért akar folyamodni, az jelentkezzen az erre kijelölt határátkelőn a papírjaival. Ám az NPR és a Texas Monthly által megkérdezett helyi szakértők szerint erre nincs lehetőség, az átkelő kapacitása nem elég, visszafordítják onnan az embereket. Akik, más lehetőséget nem látván, nekivágnak az illegális határátlépésnek.

A nyitóképen a texasi McAllenben található, az illegális határátlépőket fogva tartó intézmény látható. A képet az amerikai határőrség adta közre saját Flickr-oldalán.

Megosztás